Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Dags att förgro tomater - tipsen för att lyckas med en stor och tidig skörd

19 mar, 2024 
Elin Fredlund
Har du försökt att gro tomater utan att lyckas? Ett smart sätt att få till en bra skörd är att förgro tomaterna innan du planterar dem. Det är en enkel process som passar bra att göra tidigt under våren. Här guidar vi dig till hur förodling av tomater fungerar steg-för-steg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är många som drömmer om att ha en härlig köksträdgård att utgå ifrån när vi lagar mat i hemmet. Basilika, potatis, salladslök och tomater är några önskemål som står högt på mångas lista.

Men de som har testat på att odla tomater vet också om att det är lättare sagt än gjort. Tomater kräver nämligen en hel del skötsel. Fördelen med att förgro är att vissa plantor inte annars har möjlighet att blomma färdigt under en säsong. Genom att förgro tomaterna så kan du hjälpa dem på traven och samtidigt skapa en längre skördesprocess av din tomatplanta.

När ska man förgro tomater?

Det är passande att förgro tomater någon gång i mitten av mars. Detta eftersom att man brukar räkna med att försådd ska ske ungefär 2 månader innan plantering. När vårsolen börjar komma fram i maj månad är därmed dina tomatplantor redo att börja växa!

försådd tomater

Förgro tomater steg-för-steg

Det finns många olika sätt att gå tillväga för att förgro tomater. Här samlar vi våra tips för försådd av tomater på ett enkelt och smidigt sätt.

Annons

1. Välj tomatsort

En bra utgångspunkt är dock att börja med vilken typ av tomater du vill odla. Det finns mängder av olika tomatsorter med olika karaktär. Varför inte passa på att testa flera olika för att hitta dina favoriter?

2. Förbered plats och kärl

Nästa steg blir att hitta en lämplig plats för dina frön. Eftersom att värme rekommenderas kan det vara smidigt att helt enkelt placera din odling i en kruka och ställa på fönsterbrädan inomhus. Utomhus fungerar också, var bara redo på att detta kan ta lite extra tid för fröerna att bli redo för odling.

3. Lägg på jord och placera ut fröerna

Nu är det dags att fylla ditt kärl med jord och placera ut fröerna! Kom ihåg att tillföra näring till jorden för att maximera förutsättningarna för de små fröerna. Det kan vara bra att placera ut såväl plantjord i botten som såjord på toppen.

odla tomater tips

4. Täck med plats eller fiberduk

Det kan bra att placera ut ett litet täcke av plast med hål i, alternativt en fiberduk, över fröerna för att de ska hålla värmen. Den rekommenderade temperaturen för att så tomater ligger på runt 25 grader.

Annons

5. Vattna fröerna regelbundet

Vattna sådden så att den håller sig fuktig, men aldrig blöt. Detta för att undvika rötproblem. Kolla till din sådd regelbundet så att den inte går för lång tid utan vatten.

6. Håll utkik och vänta tålmodigt!

Nu är det bara att vänta! Det kan ta omkring 8 veckor från att du lagt försådd tills fröerna är redo att planteras, så få inte panik om du inte ser någon skillnad de första veckorna! Tomater behöver både tid och kärlek för att kunna växa.

Fler tips för att odla tomater

Det finns många olika sätt att gro tomater. Du kan ha dem i trädgården eller i ett växthus, men det går minst lika bra att odla dem på fönsterbrädan hemma. Här samlar vi några tips för att lyckas med odlingen:

  • Tomater älskar sol och värme! Om du märker att dina tomater inte växer, testa att flytta dem till en annan plats där de får mer solljus och se vad som händer.
  • Om du odlar tomat i kruka eller hink , kom ihåg att plantera i ett extra stort kärl från början för att slippa omplantering.
  • Se till att hålla jorden näringsrik.
  • Det är kul att testa att plantera olika sorters tomater, men glöm inte att märka dem så att du vet vilken sort som är vilken!
Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd
Annons