Från krig till Idol-scenen – Amena rörde juryn till tårar med sin sång

Amena i Idol 2021

Amena Alsameai kallades för "ett sagoväsen" av jurymedlemmen Alexander Kronlund, och kollegan Katia Mosally instämde i hyllningen.

Foto: TV4

Årets Idol-säsong har startat och det blev stora känslor från start. Amena Alsameai och hennes familj kom till Sverige från kriget i Jemen för två år sedan, och hennes sångröst fick juryn att börja gråta.

Den 21:a säsongen av TV4:s långkörare Idol är i full gång och i årets jury ser vi förutom Idol-veteranerna Kishti Tomita, Anders Bagge och Alexander Kronlund även årets nytillskott i juryn, Katia Mosally.

Det sjätte avsnittet visas ikväll, och då är det dags för solosången i Stockholms slutaudition. Vilka artister som går vidare därifrån visas på tv ikväll.

Amena Alsameai från Vimmerby var en av deltagarna som åkte till den första omgången av auditions i Stockholm våras. I april lämnade hon juryn med en eftertraktad guldbiljett i handen – men något större firande har det inte blivit. Hon har nämligen varit tvungen att hålla det hemligt sedan dess.

Se också: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

0:28

Efter reklamen: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

(0:28)

– Jag fick berätta för mina närmsta, men det har varit svårt att inte säga något, säger hon och skrattar.

Jurymedlemmarna rördes till tårar

Efter att Amenas uppträdande sändes på tv har uppståndelsen kring henne har varit stor och hon berättar att hon har fått massor av gratulationer från många håll. I sin audition framförde hon Runaway av AURORA, och till en början gick det lite skakigt och 21-åringen behövde börja om. Efter att hon börjat sjunga tog det inte många sekunder innan jurymedlemmarna blev uppenbart känslosamma.

Amena hade inte själv sett något från inspelningen i Stockholm innan asvnittet sändes, och att se sig själv på tv var en surrealistisk känsla.

– När jag tittade på mig själv så kändes det inte som att det var jag, det kändes som att det var en annan person. Det var helt otroligt!

Johanna Lind Bagge: ”Fastnade för Anders stora hjärta”

Hon tycker att tv-teamet hade fångat och förmedlat känslan precis som hon minns det, och att det var som att uppleva dagen på nytt när hon såg programmet.

– Det blev jättebra. Alla var jättesnälla och på tv såg det ut precis som det kändes för mig. Det var perfekt.

Lärarna uppmuntrade henne att söka

Amenas familj kommer ursprungligen från Jemen, och hon kom med sin mamma och två yngre syskon till Vimmerby för två år sedan. Två av hennes lärare på skolan i Vimmerby uppmuntrade henne att söka till Idol när de hörde hennes sångröst, men det är inte första gången hon tävlar i musik.

Så blir Idol 2021 - allt du behöver veta om nya säsongen

Som 11-åring representerade hon Jemen i en slags motsvarighet till Melodifestivalen fast för barn, och kom på en hedrande andraplats. Men intresset och tiden för musiken försvann med kriget, och det var först när hon kom till Sverige som hon började sjunga igen.

– Den barntävlingen är ganska känd i arabiska länder, och jag visste att det finns Idol och andra såna stora musiktävlingar, men jag hade aldrig trott att jag skulle kunna göra detta i Sverige.

Kanske döper katterna efter juryn

Ikväll får tittarna se om Amena går vidare från slutaudition, själv ska hon titta med sin familj och sina två nya katter som hon fick samma dag som hon var med på tv.

– De har inte fått några namn än, men kanske blir det något från Idoljuryn.

Amena Alsameai