Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Julkalendrar vi minns – vi listar favoriterna

05 nov, 2021 
Julia Jarvi
Bilden är ett montage av två bilder. Till vänster en bild från Trolltider, till höger en bild från Sunes Jul.
Julkalendern har älskats av generationer barn och vuxna i sex decennier. Varje år under hela december bänkar vi oss framför tv:n för att förtrollas av mysiga, roliga och spännande äventyr.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är många som gillar julkalendern även som vuxna och tycker om att återuppleva magin precis som när vi var barn. Julkalendern har visats i SVT sedan 1960. Det tog inte många år innan det var en etablerad tradition. Snart är det äntligen dags för 2021 års julkalender. Som vi har längtat – och förväntningarna är höga.

Se också: Julkalendern: En jul med familjen Knyckertz!

Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern härBrand logo
Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här

Vilken är din favorit bland julkalendrarna genom tiderna?
Häng med på en nostalgitripp down memory lane!

Annons

Titteliture

Den allra första julkalendern. Då var det svartvit tv och julkalendern började redan första advent med totalt 28 avsnitt. Därför kallas den i början för adventskalendern. Titteliture handlade om ett adventshus där det bakom varje lucka dolde sig en gäst eller en gåta.

Gumman som blev liten som en tesked

1967 fick julkalendern sitt verkliga genombrott med Gumman som blev liten som en tesked – eller Teskedsgumman. Många räknar den som den bästa julkalendern från de tidiga åren och genom tiderna. Det är en av de julkalendrar som blev så populär att den gick i repris några år senare.

Bilden visar skådespelarna som spelade teskedsgumman och hennes gubbe i julkalendern Gumman som blev liten som en tesked.
Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i Teskedsgumman.
Annons
Bild på några av skådespelarna i julkalendern Trolltider.
Lena-Pia Bernhardsson, Ted Åström, Siw Malmkvist, Stig Järrel och Birgitta Andersson i Trolltider.

Trolltider

Trolltider från 1979 var en riktig stjärnproduktion med många stora skådespelarnamn från den tiden, såsom Birgitta Andersson, Siw Malmkvist och Eva Rydberg. Även den var så omtyckt att den gick i repris julen 1985.

En annan klassiker från 1973 är Jul i Mumindalen. Möt Mumin, Snusmumriken och Morran i juletid. Här är det julstämning så det smäller om det. Mysfaktorn är hög, det är snö, och till och med lite läskigt emellanåt.

Annons
Bild på skådespelaren Helge Skoog som karaktären Ture Sventon i julkalendern. Han sitter i ett kontor och har ett fat med semlor på bordet framför sig. Han håller en semla i handen och har grädde på näsan.
Helge Skoog som privatdetektiven Ture Sventon.

Ture Sventon Privatdetektiv

Efter några års mindre framgångsrika julkalendrar blev Ture Sventon privatdetektiv en tittarsuccé 1989. Helge Skoog spelade privatdetektiven som har vissa likheter med Sherlock Holmes och älskade “temlor”. En annan uppskattad kalender från 80-talet som också bör nämnas är 1982 års Albert och Herberts jul, där vi fick hälsa på hos de två skrothandlarna i deras trähus på Haga i Göteborg. Julkalendern var en uppföljare till den humoristiska tv-serien Albert och Herbert, om far och son som dras med varandra lika mycket som de tycker om varandra.

Annons

Sunes Jul

90-talet som årtionde var något av en guldperiod för julkalendern där flera stycken blev tittarfavoriter. Sunes Jul från 1991 är baserad på böckerna om Sune och hans virriga familj när de ska fira jul. Oftast går det inte riktigt som det ska, till exempel när pappa Rudolf ska laga knäck...

Bild på skådespelarna i julkalendern Sunes Jul. De sitter i ett vardagsrum med en julgran i bakgrunden.
Gabriel Odenhammar, Andreas Hoffer, Peter Haber, Nina Almlöf och Carina Lindbom i Sunes Jul.
Bild på Pettson och Findus som står framför ett rött trähus i julkalendern Tomtemaskinen. Det ligger snö på taket och på marken. Findus håller i en snöboll och Pettson lutar sig på en snöskyffel.
Ika Nord spelade Findus och Ingvar Hirdwall spelade gubben Pettson.
Annons

Tomtemaskinen

Boken Tomtemaskinen är förlagan till julkalendern 1993 som handlar om när gubben Pettson bygger just en tomtemaskin åt katten Findus. Findus önskar sig att tomten kommer på julafton och Pettson ordnar det på sitt eget vis. Njut av lantligt mys på Pettsons gård med hönor och kor och massor av snö.

Mysteriet på Greveholm

1996 kom julkalendern som har blivit framröstad till den bästa julkalendern någonsin. Den har repriserats som barnprogram flera gånger och fick en uppföljare julen 2012. Familjen Olsson firar jul på Greveholms slott där de träffar på spöken, får påhälsning av både tjuvar och tomtar, samt en viss greve.

Bilden visar barnskådespelarna och spökena i julkalendern Mysteriet på Greveholm.
Pierre Lindstedt, Gustav Åkerblom, Hanna Malmberg, Linn Bülow och Sven Ahlström i Mysteriet på Greveholm.

Allrams Höjdarpaket

Julkalendrarna vid millennieskiftets början skördade inga jätteframgångar, men några stycken fastnade i minnet. Dieselråttor och Sjömansmöss 2002 handlade om två barn som hittar till råttornas och mössens värld på ett atlantfartyg där deras pappa jobbar. Allrams Höjdarpaket år 2004 var en Mupparna-liknande talkshow programledd av karaktären Allram Eest och hans sidekick Tjet. Bland annat fick vi uppleva äventyr och vardag tillsammans med Höjdarna – ett gäng vänner på ett hustak någonstans i en egen värld.

Annons
Bilden visar ett montage med skådespelarna i julkalendern Selmas Saga. Bakgrunden är en animerad himmel med snö som yr omkring.
Leo Hellenius, Johan Ulvesson och Ester Vuori i Selmas Saga.

2010-talet har däremot bjudit på flera mycket uppskattade julkalendrar som till exempel Tjuvarnas jul (2011), Selmas Saga (2016) och så Mirakel (2020) som slog tittarrekord på Svtplay. Nu ser vi fram emot årets julkalender En hederlig jul med Knyckertz den 1 december!

Visste du det här?

I julkalendern En småstad vid sekelskiftets början (1966) spelades huvudrollen Sven av ingen mindre än en 11-årig Ted Gärdestad. Långt innan han blev popstjärna och flickidol.

Herkules Jonssons storverk (1969) var den första julkalendern i färg.
Tage Danielsson spelade en av huvudrollerna.

Annons