Pia Herrera tvingas bort från SVT:s ”Go’kväll” – då gör hon sista sändningen

Pia Herrera är programledare på Go´kväll men tvingas sluta i maj 2022.

Foto: Till vänster, Matilda Sandberg/TT till höger, Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Det är Aftonbladet som avslöjat att Pia Herrera inte längre har en framtid på Go´kväll. Efter att ha varit en uppskattad programledare under en lång tid gör hon snart sin sista sändning.

Programledaren Pia Herrera har varit på ”Go’kväll” i fem år. Hon leder det populära programmet med en handfull andra, till exempel Inger Ljung Olsson och Linda Olofsson.

Men i maj gör Pia sin sista kväll i rutan. Det berättar Aftonbladet.

– Några veckor före jul fick jag en chock när vår gruppchef sa att de självklart ville skriva kontrakt med mig för hela 2022, men att det blir mitt sista år. Jag förstod ingenting, vad då sista? Det visade sig att en medarbetare får ha en så kallad programanställning i max tre år, säger Pia till kvällstidningen.

Se också: Pekka Heino tar farväl av SVT
2:52

Efter reklamen: Se också: Pekka Heino tar farväl av SVT

(2:52)

Slå på ljud

Hur går det ihop, kan man undra? Hon har ju varit där i fem år?

Expressen skriver att programledaren till en början fakturerade SVT via ett eget företag för uppdraget. Men efter en tid föreslog SVT att Herrera i stället skulle gå över till en programanställning. Då visste hon inte att programanställningen var tidsbegränsad till tre år.

Linda Olofsson, Jovan Radomir, Pia Herrera, Beppe Starbrink och Inger Ljung är programledare för Go´kväll i SVT.

Foto: Jan Danielsson/SVT/TT

Det blev först uppenbart för henne strax innan jul 2021. Beskedet om att 2022 skulle bli hennes sista kom som en chock för henne, berättar hon för Expressen.

Go'kväll-programledaren Pia Herrera: Märker ofta av rasismen

Riskerade karantän

Men om stannar hela 2022 kommer hon hamna i karantän i tre månader därefter, skriver Aftonbladet. Hon riskera därmed att stå utan jobb under årets tuffaste månader - januari, februari och mars.

– Därför tog jag beslutet att lämna ”Go’kväll” redan till sommaren för då har jag chans att hitta ett sommarjobb, säger hon till kvällstidningen.

Den 14 maj gör hon sista programmet.

Hon säger till Aftonbladet att SVT mötte hennes svar med tystnad. Hon gissar att cheferna blev förvånade att hon inte ville vara kvar året ut.

Själv är hon ledsen över SVT:s beslut.

– Det här var inte mitt val och jag är jätteledsen. Efter totalt fem år som programledare på ”Go’kväll” ser ju jag mig själv som en del av programmet och så plötsligt är jag inte det. Det känns mycket, mycket sorgligt.

Hon tror att hon kommer att hitta något nytt att göra, men ska först komma på vad. Framför allt sörjer hon med Go’kvälls tittare.

– De är vana vid oss programledare och många känner att de har en nästan personlig relation med oss, säger hon till Aftonbladet.

Maud Onnermark är kock i Go´kväll, men också chefredaktör för Matmagasinet som ges ut av Aller media och driver bloggen Mauds mat för Allas.se.

Hon beklagar att Pia försvinner från tv-programmet.

– Jag tycker det är otroligt sorgligt att Pia ska sluta på Go’kväll. Hon är en proffsig programledare och det är alltid så bra och roligt att jobba med henne. Det känns oerhört tråkigt, jag kommer att sakna henne jättemycket.

Pia Herrera: Jag stortrivs i Go´kväll!

Så svarar SVT

Bengt Strömbro är programchef för SVT Umeå. Han svarar Allas.se att "det känns väldigt tråkigt" att Pia slutar som programledare för ”Go’ kväll”.

– Vi föreslog ett längre kontrakt men Pia valde att avsluta sin medverkan redan i maj eftersom hon ansåg att det var det bästa för henne.

Någon ersättare för Pia Herrera är inte klar i nuläget.

Se också: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022
1:35

Efter reklamen: Se också: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022

(1:35)

Slå på ljud