Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Så blev Morden i Midsomer svenskarnas favoritserie

01 aug, 2023 
Tove Björnlundh
Morden i Midsomer
Krossad av ost, dränkt i en cidertunna och hängd i kyrkans klockspel. I 25 år har invånarna i Midsomer gått sina öden till mötes på både hemska och humoristiska sätt. Allas reder ut hur den populära brittiska serien gjorde makabra mord till något mysigt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk på en brittisk by. Se kameran svepa över böljande gröna kullar, en pittoresk pub, små stugor med halmtak och kanske är det en liten festival eller marknad som pågår?

Se också: Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Så plötsligt hittas ett lik! Vilken tur att kriminalinspektör Barnaby bara råkade vara på plats med sin fru. Utredningen kan inledas direkt. Under nästa tv-timme uppdagas otrohetsaffärer, utpressning och annat skumrask medan en eller två bybor till stryker med innan Barnaby och hans sidekick löser gåtan.Ungefär så brukar ett avsnitt av Morden i Midsomer se ut.

Ett recept som sen kan varieras in absurdum – vilket det har under 23 säsonger. John Nettles, som spelade Tom Barnaby i de första 13 säsongerna, har refererat till serien som ”Agatha Christie på speed”.

Tittarsuccé direkt

Ut första avsnittet av Morden i Midsumer 1997.

Pilotavsnittet ”The Killings in Badger’s drift” sändes 1997, blev en tittarsuccé direkt och året därpå var serien i gång på riktigt. Sedan dess har den spridit sig över världen och visas i över 200 länder. Den är extra populär i Skandinavien, deckarfrälsta som vi är. Sedan den 2000 börjat sändas i Sverige är den ett lika självklart inslag på sommaren som jordgubbar.

Annons

415 mord...

… har begåtts under seriens 23 säsonger. Totalt blir det dock 603 dödsfall, där drygt 168 varit mordförsök eller självmord, andra har dött av naturliga orsaker.

Serien baseras på Caroline Grahams sju romaner om chief inspector Barnaby. Serien utspelar sig i det fiktiva grevskapet Midsomer (nej, det är inte en by) som bebos av överdrivna karikatyrer av den engelska landsbygden. Från fågelskådare, via byns kvinnokarl, till kufen som bor i skogen och den nyfikna grannen som har koll på alla. För att inte glömma överklassen som tycker sig stå över lagen.

Mörk humor

I dokumentären Morden i Midsomer: 25 år av tv-historia (2022) försöker skådespelarna sätta fingret på vad det är som gör serien så populär.

Därför slutade original-Barnaby

2011, efter 14 år i rollen som den klurige kriminalkommissarien Tom Barnaby, valde John Nettles att lämna succéserien. I en intervju med brittiska tidningen The Telegraph berättade han att det var ett svårt beslut, men att 14 år var nog. Han hade aldrig förväntat sig att serien skulle hålla på så länge.

– Det är alltid smart att lämna medan publiken vill ha mer, snarare än att bli utbuad från scenen för att du har tråkat ut dem.Strax innan hade tv-kommissariekollegan David Jason, känd som Jack Frost i Ett fall för Frost, också hoppat av.– Plötsligt insåg jag att jag skulle bli den äldsta kommissarien i skådisbranschen. Så det blev ett naturligt slut på en fantastisk era för mig, sa John Nettles till tidningen.

Det finns inget otrevligt – förutom att folk mördas

Flera obducenter och ännu fler inspektörer har passerat i revy. Nu är det karaktären Fleur Perkins som undersöker kropparna.

Annons

– Här finns ju en inne-boende motsättning. Vackra byar, korsvirkeshus och så vidare. En bild som skakas av att den rara gamla damen är en galen mördare, säger John Nettles.

Manjinder Virk som spelar obducenten Kam (2016-2017) påpekar att serien är oväntat familjevänlig trots alla mord. Jason Hughes som spelar sidekicken Ben Jones (2005-2017) tror att det är det roliga och det orimliga som bidrar till charmen. Att serien inte tar sig själv på för stort allvar:

– Vi försöker inte vara realistiska. Allt är uppenbart påhittat. Jag tror att det är det folk gillar med serien.

– Vi dödar folk med ost, det är ingen annan serie som kommer undan med det, säger Fiona Dolman, som spelar kommissariens fru Sarah Barnaby.

Det är just den mörka humorn som skiljer ut serien från den uppsjö av deckare som finns på tv. Det handlar om eskapism i vackra miljöer och ”roliga” mord. Samtidigt är serieskaparna noga med att Barnaby tar fallen på allvar och aldrig skämtar om offren, även om andra i serien kan få göra det.

Jane Wymark spelade den första Joyce Barnaby, fru till kommissarie Barnaby.


– Humorn är viktig. Det gör stämningen mysig i stället för skrämmande, säger Jane Wymark, som spelade den första kommissarie Barnabys fru Joyce.

Enligt henne bakar serien ihop inslag från den klassiska deckarens stora, som Agatha Christie och Margery Allingham, men lyckas ändå vara nutida och härligt absurd.

– Ögonen vilar på vackra miljöer medan folk ägnar sig åt fetischism i bakgrunden, säger hon i dokumentären.

Annons

Mordlöst i Midsomer

Tv-serien är nästan synonym med trivsel men 2016 rasade tittarna på Twitter. Avsnittet Habeus corpus (säsong 18), saknade nämligen en ingrediens: mord! Flera dog visserligen. Två kroppar stals och en fejkade sin död men ingen blev mördad.

Kommissarie Barnaby (John Nettles) och inspektör Ben Jones.Under det kvarts sekel som serien pågått har ensemblen bytts ut helt. Fem inspektörer har passerat. Från Troy till Scott, Ben Jones, Nelson och nuvarande Winter. Fyra obducenter har haft jobbet och två olika Barnaby har varit huvudpersoner.

När John Nettles aviserade att han ville sluta fick producenterna tänka till. Serien heter nämligen Barnaby eller Inspector Barnaby i flera länder. Därför fick en kusin Barnaby ta över i säsong 14.

Skryter om 18 mord

Serien har bjudit på spektakulära mord som att bli stöpt som ett ljus, dränkt i choklad, spetsad på medeltida svärd, elchockad av en mikrofon och dränkt i en skål med ägg och ål.

Annons

Massa mord … eller?

Det vanligaste skämtet måste vara att ”Det finns snart inga invånare kvar i Midsomer …”. I snitt mördas 2,6 personer per avsnitt. Det är tyvärr inte så högt som det låter. Fiktiva Midsomer går att jämföra med storleken på Oxfordshire. Sajten Iheartbritishtv har räknat ut att snittet för antal mördade i Midsomer då blir 3,2 offer per 100 000 människor. I jämförelse var samma siffra för USA för några år sedan 5,3. Enligt tidningen Bristol post sker det fler mord i Manchester och London.

– Serien kan vara komisk. Den kan vara skräck. Den kan vara spöklik. Den kan vara mörk. Du kan lägga in vad som helst tack vare den breda stilen på serien. Jag tror den har potential att fortsätta länge. Den kan förnya sig själv, har Niel Dudgeon sagt till sajten Digital spy.

Tittarna verkar hålla med. Efter 25 år är serien fortfarande populär. Under coronapandemins nedstängning vände sig britterna till trygga gamla Midsomer. Enligt The Guardian ökade tittningen på repriserna med 39 procent på streamingsajterna. När ett avsnitt i senaste säsongen sköts upp för att en intervju med prins Harry skulle sändas blev det ramaskri bland tittarna.

Visste du att…

… Neil Dudgeon spelat två olika roller i serien? I avsnitt 75 presenteras han som John Barnaby, kusin till kommissarie Tom Barnaby som senare ska ta över huvudrollen. Men redan år 2000, i avsnittet Garden of death, dök han upp och spelade en flirtig trädgårdsmästare vid namn Daniel Bolt.En av manusförfattarna, Jeff Povey, skryter i dokumentären om att han mördat 18 personer ostraffat och berättar att han brukar sms:a sig själv roliga mordidéer under året. Han sammanfattar serien perfekt:

– Det finns inget otrevligt med Midsomer. Förutom att folk mördas. Säsong 23 visas på SVT och SVT Play från 27 juni

Fler mysiga mord?

Har du redan plöjt alla säsonger och suktar efter fler brittiska deckare? Spana in de här serierna!

■ Ett fall för Vera

■ Unga kommissarie Morse

■ Broadchurch

■ Agatha Rising■ Poirot

Annons