Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Så blir Idol-säsongen 2020: ”Något vi aldrig har sett förut”

22 sep, 2020 
Minna Wallén-Widung
Anders Bagge, Nikki Amini, Pär Lernström, Kishti Tomita och Alexander Kronlund.
Idol är tillbaka i tv-rutan och nyligen blev det klart vilka 13 tävlande som ska få göra upp i fredagsfinalerna de kommande veckorna. Nu avslöjar TV4 hur de kommande veckornas program kommer att se ut med tanke på coronapandemin.
– Det här blir något vi aldrig har sett förut och vi är tvungna att vara på tårna hela tiden, säger programledaren Pär Lernström under en pressträff.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan coronapandemin vände upp och ned på hela världen tidigare i år, har också nöjesindustrin och kulturvärlden tvingats anpassa sig till de nya rådande omständigheterna. Det gäller såklart även Idol, vars auditions brukar locka tusentals personer med artistambitioner. I år fick man tänka om och göra merparten av alla auditions digitalt, och när det nu har blivit dags för de traditionella fredagsfinalerna blir de inte riktigt som vanligt de heller.

– Vi har funderat jättemycket på hur vi kan låta våra idoler tävla live inför publik trots alls, säger Per Blankens, producent för Idol, under en pressträff arrangerad av TV4.

Var med som publik i Idol – digitalt

Han berättar att man jobbat hårt hela sommaren, i samarbete med SVT, för att ta fram ett sätt att låta tittarna vara med live även om de inte kan vara på plats i studion rent fysiskt. Och förra fredagen, när de 13 finalisterna valdes ut, sjösattes den så kallade Sverigeväggen som låter tittarna vara med live digitalt utan att det krävs någon särskild inbjudan på förhand. Det här, hävdar Per Blankens, är Idol och TV4 ensamma om i världen just nu.

Annons

– Alla som tittar kan dyka upp som livepublik i sändningarna på fredagarna framöver, säger han.

Idol-juryn hyllar årets deltagare

Och även om coronapandemin har ställt Idol-produktionen inför helt nya utmaningar i år, anser juryn att deltagarna håller minst samma klass som tidigare år – om inte högre.

– Jag måste säga att det är ett av de starkaste startfälten vi någonsin haft. De här personerna är så otroligt kompetenta. Det känns som om de var väl förberedda när de kom in i Idol, de har inte startat från noll. Det är täta skott mellan dem faktiskt, säger jurymedlemmen Anders Bagge.

Kollegan Nikki Amini håller med och menar att de digitala auditions som hölls inte var till någon nackdel.

– Jag upplever att deltagarna blev mer personliga, jag fick en helt annan känsla för deltagarna och har lärt känna dem bättre genom att kolla på deras videos, säger hon.

Se också: 9 powerkvinnor vi minns från Idol!

9 powerkvinnor vi minns från IdolBrand logo
9 powerkvinnor vi minns från Idol

Även programledaren Pär Lernström är imponerad av de 13 som nu valts ut och ska få tävla på Idol-scenen de kommande veckorna.

Annons

– Jag tror att vi har en höst framför oss som kommer att speglas av våren. Det här blir något vi aldrig har sett förut och vi är tvungna att vara på tårna hela tiden, men jag tror också att det här är ett startfält vi aldrig sett förut. Det är en palett vi aldrig upplevt tidigare.

Pär Lernström mot en blå bakgrund med Idol-loggan.
Pär Lernström ser fram emot en annorlunda säsong av Idol.

Nyheter i Idol 2020

Förutom att det alltså blir en speciallösning under de kommande fredagsfinalerna, avslöjar Idol-juryn under pressträffen också att det blir flera nyheter runt omkring programmet under hösten. Till exempel kommer jurymedlemmarna Nikki Amini och Alexander Kronlund att starta en podcast tillsammans. I Idolpodden ska de två jurymedlemmarna gå på djupet kring allt som rör Idol-världen.

Annons

– Det är helt enkelt en podcast som följer Idol-säsongen. Det blir ett avsnitt varje tisdag med premiär den 29 september, även om vi smygstartar och släpper ett avsnitt redan den här veckan. Vi kände att vi behövde utrymme för att dela med oss av alla våra reaktioner och tankar om vad som händer i programmet, på sociala medier och andra medier, säger Nikki Amini.

Bagges förfest i TV4 Play

Förutom en ny podcast, blir det också ett nytt tv-inslag. Inför varje fredagsfinal kan den som vill följa Bagges förfest i TV4 Play och C More. Tjugo minuter innan sändningen drar igång på riktigt, tar Anders Bagge med tittarna bakom kulisserna för att känna av stämningen.

– Vi peppar inför sändningen och det kan ju hända i princip vad som helst, säger han.

Simon Karlsson uppträder under Idols kvalvecka.
Simon Karlsson.

Bagges förfest sänds med utgångspunkt från Anders Bagges loge och som bäst håller hans fru, Johanna Lind Bagge, på att göra rummet tv-värdigt.

Annons

Kurs med Kishti i TV4 Play

Också Kishti Tomita får ett eget inslag i samband med höstens säsong. I Kurs med Kishti ska man bland annat få veta mer om hur man kan förbereda sig inför en Idol-audition.

– Det ska handla om sång, men också hur man förbereder sig mentalt. Allt möjligt kan dyka upp – allt man vet är relevant med sång men också sånt man kanske inte visste att var relevant. Jag ska också fråga mina kollegor om vad de stör sig mest på under våra auditions och ta upp det också, säger Kishti Tomita.

De tävlar i Idol 2020 – här är alla finalisterna

I år är det 13 deltagare som fick chansen att tävla i programmets fredagsfinaler. Här är alla finalisterna:

Nova Luther, 16 år, Stockholm

Nova Luther sjunger i Idols kvalvecka.
Nova Luther.

Niklas Hultberg, 30 år, Karlskrona

Annons
Niklas Hultberg sjunger under Idols kvalvecka.
Niklas Hultberg.

Ella Hedström, 22 år, Täby

Ella Hedström sjunger under Idols kvalvecka.
Ella Hedström.

Simon Karlsson, 26 år, Upplands Väsby

Annons

Mattias Nederman, 26 år, Skurup

Mattias Nederman sjunger under Idols kvalvecka.
Mattias Nederman.

Maya Arctaedius, 20 år, Umeå

Maya Arctaedius sjunger under Idols kvalvecka 2020.
Maya Arctaedius.

Paulina Pancenkov, 20 år, Bjuv

Annons
Paulina Pancenkov sjunger under Idols kvalvecka 2020.
Paulina Pancenkov.

Affe Hagström, 21 år, Stockholm

Affe Hagström sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Affe Hagström.

Nadja Holm, 22 år, Piteå

Annons
Nadja Holm sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Nadja Holm.

Herman Silow, 23 år, Stockholm

Herman Silow sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Herman Silow.

Caspar Camitz, 25 år, Norrtälje

Annons
Caspar Camitz sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Caspar Camitz.

Gabriel Abdulahad, 16 år, Norrköping

Gabriel Abdulahad sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Gabriel Abdulahad.

Indra Elg, 17 år, Växjö

Annons
Indra Elg sjunger under kvalveckan i Idol 2020.
Indra Elg.

Idols direktsända fredagsfinaler sänds klockan 20.00 med premiär fredagen den 25 september i TV4 samt på TV4 Play och C More.

Annons