Utåt sett syntes det inte hur sjuk Sofia Rågenklint var: ”Jag trodde jag hade fått hjärnskador”

Programledaren Sofia Rågenklint i en grön tröja utomhus.

Foto: Christel Lind

Med det populära tv-programmet Fråga Doktorn har programledaren Sofia Rågenklint hittat hem. Det är samtidigt den bästa medicinen mot den inre stress och utmattningssyndromet hon själv tvingats kämpa med.

Efter några tuffa år med pendling mellan bostaden i Stockholm, jobbet på Sveriges Television i Umeå, fästmannen Jonas i Skåne och sin svårt cancersjuka mamma i Dalarna har Sofia Rågenklint, 48, landat i dubbel bemärkelse.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Susanne Axell
0:49

Efter reklamen: Se också: 5 saker du kanske inte visste om Susanne Axell

(0:49)

Slå på ljud

Sedan drygt två år bor hon och Jonas Nemeth med sina barn i Rydebäck söder om Helsingborg.

När hon sedan dessutom fick ta över Fråga doktorn efter Suzanne Axell föll alla pusselbitarna på plats.

– Jag älskar mitt jobb. Det är inte bara sjukdom och elände. Jag får även träffa intressanta människor och ta del av starka berättelser, säger hon.

Vi träffar Sofia i hennes nya hemstad mellan inspelningarna av det mycket populära tv-programmet. Några dagar efter vår intervju ska hon åka tillbaka upp till Umeå.

– Vi spelar in tre program i följd var tredje vecka och det gör att pendlingen mellan Skåne och Norrland inte blir så ansträngande, berättar hon.

Sofia Rågenklint blev utmattad

Annat var det för några år sedan. Då höll det ständiga resandet på att ta knäcken på henne.

– Det var mycket resande mellan Stockholm, Umeå och Helsingborg. Dessutom hade mina söner sina fritidsaktiviteter som jag skulle skjutsa dem till. Det var ett högt tempo.

Jag var livrädd för att jag fått permanenta hjärnskador

Som om inte det skulle räcka fick hennes mamma diagnosen lungcancer 2017. Sofia försökte vara tillsammans med henne så mycket som möjligt och reste ofta hem till Äppelbo i Dalarna.

Periodvis bodde Sofia med sin mamma på Falu lasarett och hon skjutsade henne till behandlingarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det var en aggressiv form av cancer och jag visste hur det skulle sluta, men hoppet är det sista som lämnar oss och därför kom det ändå som en chock för mig när mamma dog, säger hon.

Hon hade precis tagit beslutet att flytta från Stockholm till särbon Jonas i Skåne. När hennes mamma dog kom reaktionen. Sofia klappade ihop.

– Jag förstod först inte själv att jag gått in i väggen. Efter mammas död var det mycket praktiska saker att gå igenom, men efter ett tag märkte jag att mitt minne började svika och jag kände inte igen mig själv.

#kollaknölen
8 kända svenska kvinnor om sin kamp mot bröstcancer

Plötsligt kunde hon glömma barnens aktiviteter, vilket hon aldrig gjort tidigare.

– Tvärtom har jag satt en stolthet i att jag har haft full koll.

Men nu hände det dessutom att hon inte kom ihåg vilken dag det var och det skrämde henne.

– Det gick så långt att jag hade migrän dygnet runt och jag kände att det inte gick längre.

Till slut sökte hon hjälp hos en psykolog. När hon öppnade upp sitt innersta under samtalet bröt hon ihop fullständigt.

– Jag satt bara och grät. Jag fick fylla i ett formulär om vilka symptom jag hade och psykologen sa att det inte var någon tvekan om att jag hade drabbats av utmattningssyndrom.

Jobbade trots utmattningen

Sofia ordinerades vila och hon är tacksam mot Jonas och deras barn för att de hjälpte henne att återhämta sig.

– Det är tack vare att min familj varit så förstående som jag mår bra igen. De tog hand om mycket av markservicen när jag mådde som sämst.

Pia Herrera tvingas bort från SVT:s ”Go’kväll” – då gör hon sista sändningen

Men det tog nästan ett år för henne att återhämta sig. Det var dock inget som syntes utåt. Trots utmattningssyndromet jobbade Sofia som programledare för Go’kväll och när hon gick in i väggen hade hon precis avslutat en säsong av frågesportprogrammet Auktionssommar.

– Ett tag var jag livrädd för att jag fått permanenta hjärnskador och inte kunde fortsätta arbeta som programledare, men det var som väl var obefogade farhågor.

Sofia Rågenklint i Fråga doktorn

Sedan 2021 ser vi Sofia Rågenklint i Fråga doktorn på Svt.

Foto: Matilda Sandberg/Svt/TT

Till sin stora glädje blev hon våren 2021 tillfrågad om hon kunde tänka sig att ta över Fråga doktorn efter Suzanne Axell som lett programmet i 18 år.

– Det ville jag absolut. Jag har alltid gillat programmet. Jag och mamma brukade titta på det tillsammans. Jag har alltid varit intresserad av hälsofrågor och framför allt om hur man kan förebygga sjukdomar. Jag tror det har att göra med att vi har haft mycket cancer och hjärtinfarkter i vår familj (hennes pappa dog av en hjärtinfarkt, hennes farfar hade förstorat hjärta och hennes mormor fick hudcancer).

Orolig för att ta över Fråga doktorn

Men det skrämde henne en aning att ta över efter Suzanne Axell som efter alla år som programledare nästan blivit synonym med programmet.

– Det var pirrigt i början. Jag var orolig för tittarnas reaktioner, att tittarsiffrorna skulle sjunka.

Men hon hade inte behövt oroa sig. Tittarreaktionen blev välkomnande och Sofia har blivit en mycket populär programledare för Fråga doktorn tillsammans med läkaren Karin Granberg.

– Det är som sagt inte bara elände. I programmet vill vi lyfta fram vad man själv kan göra för att förebygga ohälsa och ta död på de skamkänslor som finns om vissa sjukdomar.

Det hon framför allt brinner för är möjligheten att ta del av vanliga människors starka berättelser. Den senaste säsongen har två möten etsat sig fast lite extra i hennes minne.

Det ena är programmen om Alzheimers sjukdom som sändes i februari. I ett av programmen medverkade Lisa Agerling som själv har diagnosen Alzheimers och som delade med sig av sina egna erfarenheter av sjukdomen.

– Jag blev alldeles tagen av hennes berättelse, hur hon planerade för sin framtid när hon inte längre skulle minnas, att hon vill ha färska blommor varje vecka och att hon inte vill ha mysbyxor på sig eftersom hon aldrig har det i dag.

– Alzheimers sjukdom kan börja 20 år innan första symptom, men om patienten får diagnosen i tidigt skede finns det behandling och mediciner som kan bromsa förloppet.

En annan intervju som berörde Sofia djupt var den med Emma Schols som räddade sina sex barn ur lågorna när deras villa i Edsbyn eldhärjades. Hon brännskadades svårt och svävade i flera månader mellan liv och död.

– Emma är en helt fantastisk kvinna. Så oerhört stark och målmedveten. Hon gick igenom 70 operationer under bara två månader och stod ut med smärtor som inte ens går att beskriva. Det var kärleken till barnen som fick henne att orka.

Emma räddade sina barn ur lågorna: ”Jag är ärrad men stolt”

Om Sofia kommer att leda Fråga Doktorn lika länge som Suzanne Axell vill hon låta vara osagt, men hon hoppas att det blir under många år.

– Det finns inget annat tv-program jag vill arbeta med.

Privat har hon funnit sig tillrätta i Skåne och hon stortrivs med sambon Jonas och livet i Rydebäck.

– Där kan jag gå promenader med min hund Roxie längs strandpromenaden och njuta av utsikten till Ven och Helsingör. Fördelen med att bo i Skåne är att det är nära ner till kontinenten.

Nu har vi bestämt att lägga bröllopet på is

Tidigare var hon gift med sångaren Patrik Isaksson som är pappa till hennes söner Tim, 17, och Alex, 15. Ett par år efter skilsmässan från honom träffade hon sin nuvarande sambo Jonas.

Sofia Rågenklint med sin sambo Jonas och sin hund.

Sofia Rågenklint stortrivs med sambon Jonas och livet i Rydebäck.

Foto: Privat

– Han är faktiskt inte bara min sambo utan min fästman, säger hon med ett skratt. Vi förlovade oss på stranden vid Rydebäck för ett par år sedan och vi hade planerat att gifta oss. Men två gånger var vi tvungna att ställa in under pandemin och nu har vi bestämt att lägga bröllopet på is. Vi är lika lyckliga med varandra som ogifta.

En av anledningarna till att Sofia och Jonas föll för varandra är att de har mycket gemensamt och har samma inställning. Liksom Sofia har Jonas två barn i ett tidigare äktenskap, döttrarna Alma, 16, och Siri, 13.

– Jonas är min älskling. Han är min bästa vän och min stöttepelare. Men vi är också lika envisa, vilket ibland kan leda till intressanta diskussioner.

Sofia Rågenklint fick covid

Hon beskriver honom som romantikern i deras förhållande.

– Det är han som kommer ihåg Alla Hjärtans Dag och viktiga datum som när vi träffades. Men det gör inget. Jag tycker om att bli uppvaktad. Och skulle jag någon gång komma ihåg att köpa blommor till honom hinner han ändå alltid först.

Restriktionerna under coronapandemin påverkade inte Sofia i någon större utsträckning. Men ironiskt nog fick hon själv, trots att hon var vaccinerad och trodde att faran i stort sett var över, covid tidigare i våras.

– Men jag blev som väl var inte allvarligt sjuk.

Ett program av Fråga doktorn tvingades ställa in, men i sann folkupplysningsanda ägnades hela följande program åt frågor och svar om covid med inbjudna experter.

Sex snabba frågor till Sofia Rågenklint

Sofia Rågenklint i en soffa.

Foto: Christel Lind

Vad ser du själv helst på tv?

– Serier som Billions, The Sinner, Succession och Min fantastiska väninna.

Vilken kvinna ser du upp till?

– Jag har många starka kvinnor i mitt liv som jag ser upp till och som jag har förmånen att ha som vänner.

Vad gör du helst när du vill koppla av?

– Går ut med min hund på promenad, gärna vid havet.

Vad läser du just nu?

– Jag läser mest faktaböcker. Just nu är det en bok om hjärnhälsa och innan dess en bok som heter ”Att hantera döden”.

Vad dricker du helst?

– Vatten och öl.

Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– Min familj så klart.

Det här är Sofia Rågenklint

Ålder: 47 år.

Yrke: Programledare.

Familj: Sambon Jonas Nemeth, 46, sönerna Tim, 17, och Alex, 15, (som hon har med sångaren Patrik Isaksson) och bonusdöttrarna Alma, 16, och Siri, 13.

Bor: Hus i Rydebäck söder om Helsingborg.

Aktuell: Som programledare i Fråga doktorn på måndagar på Svt.

Elitsoldaten Petra är ny programledare för Robinson: ”Svarade ja på studs”