Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Riskkapitalisten Sara Wimmercranz från Draknästet vill se fler kvinnliga företagare: ”Bara kör”

20 sep, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster en porträttbild på riskkapitalisten Sara Wimmercranz. Till höger Sara Wimmercranz omringad av kollegorna i Draknästet i SVT.
Sara Wimmercranz är riskkapitalisten som investerar i företag som andra väljer bort. Hon kämpar för att fler kvinnor ska våga bli entreprenörer – och för en jämställd fördelning av de stora pengarna.
– Trots att 30 procent av alla företagare är kvinnor, får de i dag mindre än en procent av riskkapitalet, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företagBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företag

Är man uppväxt i Älmhult har man företagandet i blodet.

Det påståendet stämmer kanske inte för alla, men det stämmer för Sara Wimmercranz, 42, entreprenör, riskkapitalist och aktuell som en av drakarna i den nya säsongen av Draknästet som sänds i SVT.

Inspirerad av sin barndomsidol Ingvar Kamprad kände Sara tidigt att ingenting är omöjligt.

– I Älmhult kavlar man upp ärmarna och löser problem när de dyker upp. När jag flyttade därifrån kände jag jättestarkt att jag kommer från stället där man har försökt odla på Europas sämsta jord i tusentals år och dessutom har startat Ikea – det finns ju inga problem som inte går att lösa. Jag tänkte bara på vilket område som skulle vara spännande nog att bygga stort, tjäna pengar och driva förändring inom, säger hon.

Sara Wimmercranz sitter mot en vit vägg. Hon har ena handen i knät och den andra under hakan. Hon är klädd i en svart skinnkavaj och har bakåtkammat kort hår.
Sara Wimmercranz.

Vill se en jämnare fördelning av kapitalet

Efter flytten till Stockholm i vuxen ålder var Sara sedermera med och grundade mångmiljonbolaget Footway som snart växte till att bli det ledande e-handelsföretaget inom skoförsäljning i Norden. 2016 träffade hon Susanne Najafi, även hon framgångsrik entreprenör inom e-handel, och tillsammans startade de två riskkapitalbolaget Backing minds. Enkelt förklarat är en riskkapitalist en person som investerar pengar i ett företag mot att senare få en del av avkastningen.

Annons

Sara och Susanne upptäckte tidigt att det fanns ett viktigt hål att fylla på marknaden.

– Trots att 30 procent av alla företagare är kvinnor, får de i dag mindre än en procent av riskkapitalet. Till stor del är det kapitalet som avgör vem som blir framtidens makthavare och arbetsgivare, vem som tillsätter styrelser och så vidare. Men som det ser ut i dag får kvinnor inte chansen att bli företagsägare eftersom det är så få som investerar i dem. Så om vi verkligen vill demokratisera makten behöver vi se till att kapitalet kommer fler till del. Där vill vi verkligen göra skillnad. Och riskkapitalbranschen kommer att följa efter eftersom de inte vill missa en möjlighet att tjäna pengar när de äntligen insett den.

”Flockbeteende och fördomar”

Sara och Susanne började kartlägga och analysera branschen och upptäckte snart att den styrs av en homogen klick av riskkapitalister i Stockholms innerstad. Där stannar också pengarna.

Annons

– Det här nätverket verkar i hög utsträckning styras av flockbeteende och fördomar. När vi startade bestämde vi oss för att jobba annorlunda, för om vi hittar de här förbisedda branscherna, entreprenörerna och idéerna före alla andra är det ju världens affärsmöjlighet.

Hittar företagare som andra missat

Sedan starten har Backing minds investerat i ett tiotal bolag. 90 procent av entreprenörerna bakom de företagen utgörs av personer som finns utanför Stockholm, som har invandrarbakgrund eller som är kvinnor. Samtidigt är Sara noga med att påpeka att hon aldrig investerar i ett företag enbart baserat på de grunderna.

– Det allra viktigaste är ju att vi tror på deras idéer och deras driv. Vi tittar på data – hur växer bolaget, hur lönsamt är det och vem är entreprenören? Vi tittar på spännande branscher där vi ser potential. Och många gånger finns det en entreprenör där bakom, som andra har missat.

De fem entreprenörerna i SVT-serien Draknästet, Shervin Razani, Jonas Eriksson, Sara Wimmercranz, Jacob De Geer och Lena Apler.
Sara Wimmercranz tillsammans med de övriga entreprenörerna och investerarna i Draknästet: Shervin Razani, Jonas Eriksson, Jacob De Geer och Lena Apler.

Hoppas att fler kvinnor ska starta företag

Att öka jämställdheten i företagsvärlden är en av Saras stora hjärtefrågor. Hon önskar att fler kvinnor startade företag, så att hon kunde hitta fler bolag att investera i. Hon ser gärna att kvinnor i mogen ålder vågar ta steget.

Annons

– Är man till exempel 55 när man startar har man många aktiva år kvar – tänk bara hur mycket ett företag kan växa på tio år. Om man är lite äldre har man ofta utflugna barn, man vet vad man brinner för, man har släppt prestigen och hittat en grundtrygghet i sig själv. Hittar jag de här entreprenörerna kan jag göra en bra avkastning.

Anne Kihlgren vågade starta eget

En som inte var rädd för att ta steget och bli företagare är Anne Kihlgren, 58. Hon jobbade tidigare som biokemist vid det som då hette Statens kriminaltekniska laboratorium, men som i dag har bytt namn till Nationellt forensiskt centrum.

Efter att ha jobbat på SKL i nio år grundade hon år 2000 företaget Dynamic code, vars affärsidé är att sälja hälsotester för provtagning hemma. Kunden testar sig själv hemma och får sedan provsvar, diagnos och behandling digitalt inom några dagar. Bland annat kan man testa sig för urininfektion, gluten- och laktosintolerans, bakteriell vaginos och olika könssjukdomar.

Företagsledaren Anne Kilhgren fotograferad mot en grå bakgrund. Hon är klädd i svart och tittar leende in i kameran.
Anne Kihlgren grundade Dynamic code år 2000.

– Allt bygger på att vi har en digital plattform som gör att vi kan erbjuda den här typen av testning för diagnos till vårdgivare, men också till enskilda personer. Vi använder oss av DNA-teknik och så kallade PCR-tester, precis sådan teknik som man testade sig med hemma under coronapandemin. Men vi testar inte bara för covid med vår självprovtagning, utan också för flera andra sjukdomar som orsakas av bakterier och virus, säger Anne.

Annons

Hemmatester minskar belastningen på vården

Allt började med att Anne var med och utvecklade den DNA-teknik som i dag används i brottsutredningar. Hon triggades av tanken på att det skulle gå att använda DNA-tekniken till så mycket mer, som faderskapstest och hälsotest.

– Att kunna bidra till att göra något mycket bättre för samhället och framför allt individen i det dagliga är det jag brinner för, och då ligger hälsa och vård mig varmt om hjärtat. Att sätta DNA-tekniken i ett större sammanhang ute i samhället har varit en drivkraft för mig. Våra tester kan också innebära en otrolig besparing för vårdgivaren eftersom patienterna då inte behöver besöka och belasta vården med sina besvär.

Vill öka synligheten för kvinnliga entreprenörer

Backing minds gick in med kapital i Annes bolag som har växt till att i dag ha cirka 70 anställda. Eftersom hon träffade Sara och Susanne tidigt i sitt första sök efter större finansiering i bolaget, hade Anne inte då upplevt det som svårt att hitta investerare. Däremot vet hon vid det här laget att många kvinnliga entreprenörer kämpar i motvind.

Annons

– Det är främst två saker som behöver hända här. Dels måste kvinnor få en bättre tillgång till externt kapital. Dels måste vi öka synligheten för kvinnliga entreprenörer. Det är enormt viktigt att visa att det finns många kvinnor som tänker både stort och nytt med sina affärsidéer. Och att vi är riskbenägna, det kan man annars ofta bli anklagad för att inte vara.

Har mött fördomar i affärsvärlden

Själv har hon också stött på fördomar i den i dag väldigt manliga affärsvärlden.

– Jag har stött på flera så kallade alfahannar som ifrågasätter saker jag håller på med. Med väldigt stark attityd kan de uttrycka tvivel om det vi jobbar med och faktiskt om hela affärskonceptet. Det kan bli en riktigt skrämmande stämning, men jag har lärt mig att det är viktigt att stå fast vid sin idé och att ta det lugnt. Och flera gånger har det landat i att de som har den här ifrågasättande attityden sedan har blivit investerare i bolaget. Jag tror att jag i dessa situationer har haft nytta av min tidigare erfarenhet av att medverka i rättegångar som sakkunnig i frågor kring DNA-bevisning i brottsmål. Där ställs man ofta inför kniviga frågor från åklagare och advokater. Det gäller då att vara lugn och saklig.

Annons

Draknästet inspirerar andra

Sara, som ständigt är på jakt efter nya spännande bolag att investera i, medverkar under hösten i en ny säsong av Draknästet i SVT. Det här blir hennes andra säsong och hon tycker att SVT gör helt rätt i att satsa på programformatet.

– Entreprenörskap ska vara för alla. I Draknästet märker jag att vi inspirerar människor till att våga satsa på sina drömmar och idéer. Jag får ofta meddelanden från tittare som skriver att de har registrerat sitt bolag efter att ha sett programmet. Det är så roligt att se. Och faktum är att vi aldrig kommer att lösa alla problem i världen utan entreprenörer. Oavsett om det gäller antibiotikaresistens eller klimatfrågan – vi behöver entreprenörer med bra idéer.

Expertens råd till den som vill starta företag

Till kvinnor som går med tankar på och drömmar om att starta företag, men som inte riktigt vågar ta steget, har Sara det här rådet:

Annons

– Bara kör. Det är inte alls svårt. Problemen löser du när de kommer. Du behöver inte ha hemsida eller visitkort klara från början, skit i det. Folk förbereder för mycket, det leder inte till någonting. Har du en kund har du ett företag. Ser du en möjlighet, bara kör. Vågar du verkligen riskera att ligga på dödsbädden och ångra att du inte var med och skapade skillnad på riktigt?

Anne är inne på samma spår.

– Det viktigaste är att du måste tro på dig själv och din affärsidé. Min erfarenhet säger att det också är bra att vara lösningsorienterad och snabbfotad, men framför allt envis och uthållig. Du kommer aldrig att ångra saker du testade, men du kan ångra sånt du aldrig gjorde.

Annons