Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Vanliga sakerna som gör luften inomhus giftig – 6 tips för bättre luft

16 mar, 2023 
Mat, ljus och rengöringsmedel kan försämra luften i våra hem. Det är alltså inte bara föroreningar utomhus som påverkar – våra vardagsvanor spelar roll. Men det går att förbättra luften hemma – här är 6 enkla knep!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år dör omkring 7 000 människor i Sverige i förtid på grund av luftförorenignar. Inomhus luften påverkas av utomhusluften –men också av vad vi gör inomhus. Det förklarar Aneta Wierzbicka, docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet, i en intervju med tidningen Råd & Rön.

Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillFramför allt är det matlagning och levande ljus som påverkar luften. Dessutom påverkar doftljus, städning och vedeldning. Hon menar att det är viktigt att använda köksfläkten när vi lagar mat.

Det är viktigt att se till att ventilationen fungerar, hon tycker också att vi bör undvika starka rengöringsmedel och levande ljus.

– Det är bra att städa ofta för att få bort partiklar i hemmet, men det räcker med att använda ett milt rengöringsmedel eller bara vatten, säger Aneta Wierzbicka till Råd & Rön.

I dagsläget vet man inte exakt hur farliga partiklarna från ljus och mat är, men Aneta Wierzbicka säger att de kan vara farligare än vad många tror.

Annons

– Det finns några studier, bland annat en vi har gjort på 15 hushåll i Sverige, som visar att partiklarna i inomhusluften är giftigare och orsakar kraftigare inflammatoriska reaktioner hos möss, än partiklar utomhus gör, säger hon.

6 tips för renare luft inomhus


1. Vädra oftare

När luften inomhus står still samlas lätt partiklar och damm – så öppna fönstren och låt det blåsa in!

2. Gröna växter

Gröna krukväxter kan både neutralisera giftiga gaser och rena luften från farliga ämnen. Dessutom reglerar de luftfuktigheten. Här är 12 fina växter som renar luften.

3. Städa ordentligt

Håller du borta damm, bakterier och farliga partiklar så håller du också luften ren. Men undvik starka rengöringsmedel!

4. Bädda rent

Tyger och sängkläder samlar damm och partiklar. Se till att bädda rent regelbundet, helst en gång i veckan. Skaka mattor, madrasser, kuddar och överkast ofta.

5. Undvik onödiga kemikalier

När vi städar eller tvättar sprids kemikalier från rengöringsämnen i luften. Så försök att byta ut de starkaste rengöringsmedlen mot snällare. Bikarbonat, citron och ättika är mirakelmedel som är skonsamma för plånboken, hälsan och miljön!

6. Luftrenare

En luftrenare är det dyraste tipset – men otroligt effektivt. Apparaten filtrerar bort giftiga partiklar i luften och passar även bra för allergiker.

Annons