Änglalikt: Finaste julpyntet hittar du på loppis

Finaste julpyntet – små, bevingade sötnosar som vakar över dig och får dig att le när du ser dem. Håll utkik på loppis alla tider på året – på våren och sommaren brukar man kunna få dem betydligt billigare än inför jul.
Guldfärgad änglaskulptur.

Det finns gott om änglaskulpturer utan känd upphovsman eller -kvinna. Men gillar man den så spelar det inte någon roll vem som gjort den. Den här är 48 cm hög och anses vara värd 400 kronor hos Hälsinglands Auktionsverk.

Foto: Hälsinglands Auktionsverk

Två skulpturer i lergods, föreställnade två änglabarn som sitter på en sten med varsin bok i handen.

Lite otippat till jul kanske, men intressant. Ett par skulpturer i lergods, 46 cm höga, har potential att bli en riktig ”conversation piece”. Garpenhus Auktioner värderar paret till 600 kronor.

Foto: Garpenhus Auktioner

En snidad änglaorkester .

En hel liten orkester! Kan det bli bättre? De snidade, knubbiga figurerna från tyska Wendt & Kühn Erzgebirge och 1900-talets andra hälft är det många som gillar. Erzgebirge är ett bergsområde i Tyskland där trähantverkare utvecklat sina produkter till fulländning vilket lett till att områdets namn blivit en kvalitetsstämpel för välgjorda träfigurer. Bukowskis värderade den här musikaliska samlingen om cirka 22 delar till 2500 kronor. Men en och en brukar det mesta vara billigare så med lite tålamod kanske du kan få ihop, om inte en hel orkester så kanske en kvintett.

Foto: Bukowskis

Här är loppisproffsens bästa julklappstips
Änglar i guldfärgat gips.

Väggdekorationer av guldfärgad gips finns det gott om. Och visst är det kul att sätta upp dem lite här och var därhemma? Ekenbergs värderade det här sällskapet prydnader, sex stycken samt en väggkrok i metall, till 600 kronor men de brukar gå att hitta billigare på loppis.

Foto: Ekenbergs

Färgglatt hängskåp i trä.

Väcker habegär. Änglar finns i många skepnader och en del av dem är färg-sprakande. Hängskåpet som skapats i Virestad i skånska Österlen på 1800-talet värderar man till runt 4000 kronor hos Auktionsverket Engelholm. Allmoge när den är som bäst!

Foto: Auktionsverket Engelholm

Tre madonnafiguriner.

Visst finns plats även för madonnafiguriner bland änglarna, jungfru Maria ska ju ha fått veta att hon skulle föda en son genom ängeln Gabriel. De här tre i porslin från tyska Goebel, höjd cirka 31–43cm, värderar Auktionshuset Gomér & Andersson till 500 kronor.

Foto: Auktionshuset Gomér & Andersosn

11 klassiska juldekorationer att fynda på loppis
Ängelljusstake i genomskinligt och rött glas.

Lyckost du som lyckats komma över en glasfigur från italienska Murano. Som den här 15,5cm höga änglastaken som såldes av Kunst- und Auktionshaus Kleinhenz via auctionet.com. Värderingen de har gjort ligger på cirka 700 kronor.

Foto: auctionet.com

En kung och en ängel i porslin.

Ängeln och kungen från Aluminia/Royal Copenhagen är cirka 12cm höga. Lysekils Auktionsbyrå värderar paret till 700 kronor.

Foto: Lysekils Auktionsbyrå

En väggfigurin föreställande en madonna.

Madonna för väggen. Figurinen från Goebel, höjd 22cm, anser man hos Limhamns Auktionsbyrå vara värd runt 500 kronor.

Foto: Limhamns Auktionsbyrå

Sex porslinsfiguriner föreställande en änglakör.

Salig samling. Änglakören om sex 9,5cm höga porslinsfiguriner är från Royal Copenhagen. Hos Helsingborgs Auktionskammare värderar man dem till 400 kronor.

Foto: Helsingborgs Auktionskammare

Så gör du juliga växtarrangemang – med krukor och vaser från loppis
Akvarell av kyrka i vinterlandskap av Jenny Nyström.

Julens stora stjärna Jenny Nyström (1854–1946) har signerat den här akvarellen med täckvitt som klubbades hos Bukowskis för ett par år sedan. På väg till Julottan mäter 18x11cm. Nyfiken på utropspriset? Det var 6000 kronor.

Foto: Bukowskis

Bokmärkesänglar.

Har du sparat din pärm med bokmärken? Hoppas det, annars finns mycket kul på andrahandsmarknaden. Och oftast behöver man bara bläddra lite bland dem för att hitta änglarna. De här fanns i en samling blandade motiv. Drygt hundra stycken varav en del från 1900-talets första hälft värderade man till 400 kronor för ett par år sedan hos Nyköpings Auktionsverk.

Foto: Nyköpings Auktionsverk

Väggljusstake i lergods föreställande en flygande ängel.

Söt som socker – Margareta Hennix (f1941) väggljusstake i stengods för Gustavsberg. Keramikern och glaskonstnären Hennix var på Gustavsberg 1967–89 där hon arbetade med både serieproduktion och unika pjäser. Den här 40cm långa ljusstaken värderar Nyköpings Auktionsverk till 400 kronor.

Foto: Nyköpings Auktionsverk

2:17

Efter reklamen: Bästa julklapparna för varje stjärntecken

(2:17)

Två figuriner med änglar och julgranar.

Allt i ett. Två figuriner med de allra näpnaste änglar, med granar dessutom, fick en värdering på 400 kronor av Auktionshuset Thelin & Johansson förra året. De kommer från det kända företaget Goebel.

Foto: Thelin & Johansson

Spetsfundigt: Så gör du fina mönster på pepparkakorna
Rund väggtavla av paria.

Värd en hedersplats. Väggtavlan av parian som är en typ av gultonat, oglaserat porslin kommer från danska Bing & Grøndahl. Gomér & Andersson Norrköping värderade den till 600 kronor men den klubbades för hälften så mycket. Diameter cirka 32cm.

Foto: Gomér & Andersson

Två porslinsfiguriner av änglar med gräddgula ljus i händerna.

Mera Goebel, det går inte att undvika när det kommer till änglar. Se bara på de här raringarna i porslin som Laholms Auktionskammare värderar till 800 kronor. De är 11 och 18cm höga.

Foto: Laholms Auktionskammare

Taklampa i gips och glas, hängande ängel håller två lampor i händerna.

Se ängeln från rätt håll, det vill säga nerifrån. Taklampan i gips och glas från 1900-talets andra hälft värderar Gästriklands Auktionskammare till 400 kronor. Längd 35, bredd 39 och höjd25 cm, kedjan bort-räknad.

Foto: Gästriklands Auktionskammare

Så skapar du vackra julklappar – med saker från loppis och naturen
Två ängelljusstakar i metall.

Helt rätt just nu. Ljuvliga ljusstakar i skön Swedish Grace som gjorts i olika storlekar och ett par olika metaller. Merparten av dem är ostämplade och det är osäkert var de är tillverkade. De är förmodligen från 1930-/40-talet. Dessa såldes felaktigt som formgivna av Carl-Einar Borgström (1914–81) för Ystad-Metall och värderades till 800 kronor. Du borde kunna komma över dem billigare på loppis. Håll ögonen öppna!

Figurinfabriken

Goebel grundades 1871 som F&W Goebel av Franz Detleff och William Goebel. När den senare dött drevs fabriken vidare av Max Louis och därefter av Franz Goebel. År 1935 kom Maria Innocentia Hummel med i bilden och gjorde succé med sina Hummelfiguriner. I fabriken i Rödenthal tillverkas fortfarande prydnadsföremål av hög klass och det finns många samlare.

Det är skillnad på änglar och änglar

Forna tiders teologer sorterade in änglarna i tre hierarkier där serafer, keruber och tronänglar stod överst. Nedanför fanns bland andra maktänglar och i tredje hierarkin ärke- och skyddsänglar.

Seraferna är sexvingade väsen och de allra finaste, de som står närmast Gud.

Putti, de söta barnänglarna som ofta blandas ihop med keruber, blev omtyckta under renässansen. Deras förebilder var de antika amorinerna. Till de mest kopierade hör de fundersamma småänglarna som tittar upp från kanten av Rafaels altartavla Sixtinska madonnan, målad i olja 1513–14. Du känner nog igen dem från barndomens bokmärken.

Keruben är ett bevingat bland- väsen som från början inte räknades bland änglarna.

Skyddsängeln bygger på den uråldriga idén om att änglar hjälper oss människor i våra liv.