Hur fyndar man på loppis? Här är expertens tips!

Skylt med texten "Loppis" i grönskan
Är det i år du ska göra fyndet med stort F? Här delar tidningen Antik & Auktions medarbetare Carl-Henric Malmgren med sig av sina bästa tips för att lyckas på loppisen och ger samtidigt exempel på vad ting man kan hitta på loppis, klubbas för på auktionshusen.

I hällande ösregn eller 30 grader i skuggan – inget väder hindrar entusiasterna att köa i timmar för att vara bland de första som får komma in på bakluckeloppisens sommarpremiär.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppis
0:58

Efter reklamen: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Slå på ljud

Kaffetermosar och picknickkorgar är tomma långt innan repet sänks. När man är inne kan man inte fika. Finns ingen tid. Då ska man leta efter det bästa. Alla vill komma först och ingen vill missa något. Tänk om någon annan köper den där Lisa Larson-katten som bara kostar en hundring.

Att tjata om fynd kan vara tröttande, men det är ett oundvikligt ledmotiv för de flesta. Alla inbitna loppisjägare pratar om det. Alltid. Hela tiden. Frågor som ”var hittade du den” eller ”vad betalade du” utbyts med stor nyfikenhet, viss skepsis och ibland illa dold avundsjuka. Om man ser en vän, eller konkurrent om man vågar använda ordet, komma vandrande med ett glatt grin och en välfylld påse kryper sig känslan på av att kanske ha missat något.

Vad letar de flesta efter på loppis?

Vad går då först på loppisar? Vad letar de flesta efter? Lustigt nog verkar alla leta efter ungefär samma saker. Porslin från 1950- och 1960-talet, Lisa Larson-figurer, och udda, men exklusiv keramik.

Många spanar nu efter finländsk glasdesign, ett föremålsområde som ofta är helt okänt för ovana förstagångssäljare.

Livet leker: Sommarens roligaste utomhusspel hittar du på loppis

Silver som misstagits för nysilver är en given sak för fyndjägaren att leta efter, även om det omvända är betydligt vanligare. Och såklart klockor – även om det ytterst sällan ligger en fin Omega i högen av avlagda armbandsur.

Porslin från auktionshus

Ibland kan man hitta fint ostindiskt porslin till riktigt överkomliga priser på loppis. Andra gånger kan en trasig och limmad tallrik från 1700-talet vara prissatt så man ramlar omkull. Sex tallrikar och ett stekfat klubbades på Uppsala Auktionskammare för 2 600 kr.

Visst kan man fynda. Inte tu tal om det. En och annan liten keramikpjäs av Hans Hedberg dyker upp ibland. Fantastiska silversmycken av finländska formgivare ligger inte sällan bland mormors i övrigt värdelösa bijouterier. Jättestora bärnstensklumpar som dyrkas av den kinesiska marknaden dyker också upp bland oälskade turistsouvenirer för några tior. Och den där klockan då. Den hittas faktiskt ibland. Så visst finns det fynd att göra för den med kunskap.

Bestick i äkta silver

Vad det är mest fyndläge på är däremot riktiga antikviteter. De där sakerna som riktiga konnässörer och antikhandlare letar efter.

Duka fint med loppisfynd – från frukostbrickan till kvällsdrinken

Bland porslin, glas och ärvda husgeråd dyker kanske superfynden plötsligt upp. Udda 1700-talsporslin och irländsk kristall kan gömma sig bland naggade Berså-koppar och överprissatta handväskor i fuskläder. I högen av nysilverbestick finns kanske två vackra engelska teskedar i äkta silver.

När alla andra krigar om en vas av Berndt Friberg, prissatt efter auktionssajternas högsta prisnoteringar, kan man oftast i relativt lugn leta efter de riktigt gamla, genuina föremålen.

Quiz: Har du koll på de klassiska sommarprylarna?

Så fyndar du på loppis – bästa tipsen

  • Ta med kontanter! Många små valörer och några mynt. Ha koll på hur Swish fungerar.
  • Ladda mobilen och ta med en så kallad powerbank. Bankomater och eluttag finns sällan inom räckhåll, så ordna allt i förväg. Kort kan du glömma på de allra flesta loppisar.
  • Kolla skicket noga. Sprickor och nagg är retligt att upptäcka när man kommit hem.
  • Ta med egna tygpåsar, gärna lite kraftigare, tygpåsar. Stabilt att bära dina fynd i, och bra för miljön.
  • Håll utkik i dagspress och på nätet efter megaloppisar i bostadsområden. Där kan man oftast göra riktiga superfynd, om man har tålamod och är uppe tidigt. Här hittar du stor loppisguide för sommaren 2019.
  • Glöm inte att pruta. Men var artig och pruta med måtta. Och pruta aldrig om vinsten går till välgörande ändamål!

Se upp för ohyra bland loppisfynden

Det händer att man kan få olyckliga överraskningar med sig hem om man fyndat textilier på loppis. Oftast mal.

Linne staplat

Underösk textilier så att du inte får med dig ohyra hem.

Hur blir jag av med mal?

  • Lägg textilen i en tättslutande påse. Lägg påsen i frysen i tre dygn. Är textilen du köpt för stor att stoppa i frysen? Då kan man värmebehandla vid 60 grader genom att tvätta, stryka eller torktumla.
  • Håll koll på undanlagda textilier. Skaka ur och vädra yllekostymer, pälsar och dylikt regelbundet.
  • Köpt en matta på loppis? Ullmattor älskas av pälsängrar. Piska den ordentligt utomhus och dammsug sedan noga

    på båda sidor. Byt genast dammsugarpåse och frys sedan den använda i tre dygn innan du slänger den.

  • Block av rödcederträ sägs vara effektiva mot angrepp av mal.
  • Håll rent i garderoben! Skura ur den ordentligt minst en gång per säsong.

Av Carl-Henric Malmgren

Foto: Erik Karlsson, Respektive auktionshus, Auctionet, TT