Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Hur fyndar man på loppis? Här är expertens tips!

14 maj, 2019 
Åsa Österling
Skylt med texten "Loppis" i grönskan
Är det i år du ska göra fyndet med stort F? Här delar tidningen Antik & Auktions medarbetare Carl-Henric Malmgren med sig av sina bästa tips för att lyckas på loppisen och ger samtidigt exempel på vad ting man kan hitta på loppis, klubbas för på auktionshusen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I hällande ösregn eller 30 grader i skuggan – inget väder hindrar entusiasterna att köa i timmar för att vara bland de första som får komma in på bakluckeloppisens sommarpremiär.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Fynda på loppis – här är expertens tips

Kaffetermosar och picknickkorgar är tomma långt innan repet sänks. När man är inne kan man inte fika. Finns ingen tid. Då ska man leta efter det bästa. Alla vill komma först och ingen vill missa något. Tänk om någon annan köper den där Lisa Larson-katten som bara kostar en hundring.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Att tjata om fynd kan vara tröttande, men det är ett oundvikligt ledmotiv för de flesta. Alla inbitna loppisjägare pratar om det. Alltid. Hela tiden. Frågor som ”var hittade du den” eller ”vad betalade du” utbyts med stor nyfikenhet, viss skepsis och ibland illa dold avundsjuka. Om man ser en vän, eller konkurrent om man vågar använda ordet, komma vandrande med ett glatt grin och en välfylld påse kryper sig känslan på av att kanske ha missat något.

Annons

--> Ska du sälja på loppis? Här samlar vi mängder av smarta tips!

Vad letar de flesta efter på loppis?

Vad går då först på loppisar? Vad letar de flesta efter? Lustigt nog verkar alla leta efter ungefär samma saker. Porslin från 1950- och 1960-talet, Lisa Larson-figurer, och udda, men exklusiv keramik.

Många spanar nu efter finländsk glasdesign, ett föremålsområde som ofta är helt okänt för ovana förstagångssäljare.

Silver som misstagits för nysilver är en given sak för fyndjägaren att leta efter, även om det omvända är betydligt vanligare. Och såklart klockor – även om det ytterst sällan ligger en fin Omega i högen av avlagda armbandsur. Här är några saker som många letar efter på loppis just nu:

 • Färgat glas
 • Designad plast
 • Keramik av Lisa Larson
 • Porslin av Stig Lindberg
 • Kända porslinsdekorer (50/60-tal)
 • Designade möbler
 • Teakmöbler
 • Tidiga Ikeamöbler
 • Industrilampor
 • Zinkbaljor
 • Dalahästar
 • Pallar

--> Se Allas stora karta över de bästa loppisarna i Sverige från norr till söder här

Porslin från auktionshus
Ibland kan man hitta fint ostindiskt porslin till riktigt överkomliga priser på loppis. Andra gånger kan en trasig och limmad tallrik från 1700-talet vara prissatt så man ramlar omkull. Sex tallrikar och ett stekfat klubbades på Uppsala Auktionskammare för 2 600 kr.

Visst kan man fynda. Inte tu tal om det. En och annan liten keramikpjäs av Hans Hedberg dyker upp ibland. Fantastiska silversmycken av finländska formgivare ligger inte sällan bland mormors i övrigt värdelösa bijouterier. Jättestora bärnstensklumpar som dyrkas av den kinesiska marknaden dyker också upp bland oälskade turistsouvenirer för några tior. Och den där klockan då. Den hittas faktiskt ibland. Så visst finns det fynd att göra för den med kunskap.

Annons

Vad är prisvärt på loppis?

Vad det är mest fyndläge på är däremot riktiga antikviteter. De där sakerna som riktiga konnässörer och antikhandlare letar efter.

Bland porslin, glas och ärvda husgeråd dyker kanske superfynden plötsligt upp. Udda 1700-talsporslin och irländsk kristall kan gömma sig bland naggade Berså-koppar och överprissatta handväskor i fuskläder. I högen av nysilverbestick finns kanske två vackra engelska teskedar i äkta silver.

När alla andra krigar om en vas av Berndt Friberg, prissatt efter auktionssajternas högsta prisnoteringar, kan man oftast i relativt lugn leta efter de riktigt gamla, genuina föremålen. Här är några saker som är riktigt prisvärda på loppis:

 • Serviser från tidigt 1900-tal
 • Nysilverbestick
 • Gjutjärn- stekpannor och grytor
 • Lerkrus- både bruna och blåvita
 • Stora uppläggningsfat i keramik
 • Kopparföremål
 • Linne – lakan, dukar och handdukar
 • Mattor
 • Udda stolar
 • Tunga möbler
 • Böcker

--> Vad säger gänget från antikrundan och andra experter på loppis och antikt om att göra de bästa loppisfynden? Här kan du läsa mer om deras bästa loppistips!

Så fyndar du på loppis – bästa tipsen

Här är några enkla tips som underlättar på loppisen. Spara och använd inför nästa loppisrunda!

 1. Skriv en lista på vad du vill ha och behöver, det gör att det blir lättare att hålla fokus under loppisrundan.
 2. Ta med kontanter och ha swish redo. Kort kan du glömma på de allra flesta loppisar.
 3. Ladda mobilen och ta med en så kallad powerbank. Bankomater och eluttag finns sällan inom räckhåll, så ordna allt i förväg.
 4. Kolla skicket noga på dina loppisfynd innan du köper dem. Sprickor och nagg är retligt att upptäcka när man kommit hem.
 5. Ta med egna tygpåsar, gärna lite kraftigare. Stabilt att bära dina fynd i, och bra för miljön. Håll utkik i dagspress och på nätet efter megaloppisar i bostadsområden. Där kan man oftast göra riktiga superfynd, om man har tålamod och är uppe tidigt.
 6. Fråga säljaren om du är ute efter något speciellt – ibland kanske inte allt står framme. Du kan också rota i lådorna som står under loppisbordet om du får tillåtelse av säljaren.
 7. Glöm inte att pruta. Men var artig och pruta med måtta. Och pruta aldrig om vinsten går till välgörande ändamål.
 8. Stämplingar och markeringar ger ledtrådar om ursprung – var påläst så att du kan känna igen guldkornen.
 9. Se upp för ohyra bland loppisfynden. Det händer att man kan få olyckliga överraskningar med sig hem om man fyndat textilier på loppis. Oftast mal.
 10. Köp hellre ett dyrt kvalitetsföremål än 10 sämre saker. Kom ihåg att fokuset med loppis är hållbarhet – om det bara kommer att stå och skräpa så blir det ändå inte hållbart i slutändan!

Se upp för ohyra bland loppisfynden

Det händer att man kan få olyckliga överraskningar i form av ohyra med sig hem om man fyndat textilier på loppis. Oftast mal.

Linne staplat
Underösk textilier så att du inte får med dig ohyra hem.

Hur blir jag av med mal?

 • Lägg textilen i en tättslutande påse. Lägg påsen i frysen i tre dygn. Är textilen du köpt för stor att stoppa i frysen? Då kan man värmebehandla vid 60 grader genom att tvätta, stryka eller torktumla.
 • Håll koll på undanlagda textilier. Skaka ur och vädra yllekostymer, pälsar och dylikt regelbundet.
 • Köpt en matta på loppis? Ullmattor älskas av pälsängrar. Piska den ordentligt utomhus och dammsug sedan noga på båda sidor. Byt genast dammsugarpåse och frys den använda i tre dygn innan du slänger den.
 • Block av rödcederträ sägs vara effektiva mot angrepp av mal.
 • Håll rent i garderoben! Skura ur den ordentligt minst en gång per säsong.

Av Carl-Henric Malmgren

Foto: Erik Karlsson, Respektive auktionshus, Auctionet, TT

Annons