Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Frida Green tävlar i Melodifestivalen: ”Jag har kämpat så himla länge”

29 jan, 2021 
TOBIAS MALMBERG
Frida Green
Frida Green är uttagen i Melodifestivalen, bor i Ystad och jobbar på Coop till vardags.
Frida Green minns att hon grät när hon fick beskedet om att hon skulle vara med i Melodifestivalen. För trots att hon tog sig till final i TV4:s Talang väntar hon fortfarande på det riktigt stora genombrottet. Men i hemstaden Ystad är uppbackningen hundraprocentig – här är hon redan en vinnare!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sitter ni vid Fridas bord? Jag kommer bort med kaffet till er, säger tjejen bakom disken på kaféet Inkognito på Stora Östergatan i Ystad.

För den breda publiken i Sverige är Frida Green fortfarande en doldis, men i hemstaden Ystad är det knappast någon som inte känner till den skönsjungande kassörskan som nu ska göra debut i de riktigt stora sammanhangen.

Se också: 11 oförglömliga stilar vi minns från mellon

11 oförglömliga stilar vi minns från MelloBrand logo
11 oförglömliga stilar vi minns från Mello

– Jag ska vara med i Melodifestivalen! Det är knappt så man fattar det, säger hon och så följer det där smittsamma skrattet som är en sådan stor del av Fridas personlighet.

Annons

– För de andra som ska vara med är det säkert hur lugnt som helst, men hela min hjärna är i panik. Jag sitter i kassan på Coop och det är svårt att inte tänka på Mellon hela tiden. Det är ju så stort! Jag får meddelanden från mellofantaster från Polen, Ryssland och Spanien. Det är galet!

Frida sippar på sin coca-cola och berättar att hon har blivit något av en stammis här på kaféet på gågatan i Ystad. På andra sidan lokalen hejar ett yngre par igenkännande på henne och vid bordet intill sitter en äldre man som berättar att ”även vi gubbar kommer att rösta på henne”. Ingen verkar ha missat att ”deras” Frida ska vara med i mellon.

Frida Green jobbar i kassan på Coop
– Jag sitter i kassan på Coop och det är svårt att inte tänka på mellon hela tiden. Det är ju så stort! säger Frida.

Hemstaden har verkligen slutit upp mangrant bakom sin blivande stjärna. ”De är galet patriotiska” säger Frida själv. På stan hejar och peppar människor henne ständigt. Troget har de följt hennes medverkan i tv-programmen Talang och Idol, och stått bakom henne i med- och i motgång.

Annons

Självklart att sjunga

Nu tycks vägen till toppen ligga öppen, men det har varit en lång och stundtals tuff resa. Några tvivel har hon dock aldrig känt – åtminstone inte några längre stunder. Målmedvetenheten är en av hennes verkliga styrkor. Och så kärleken till musiken förstås.

– På något vis har det alltid varit självklart för mig att sjunga. Jag har gjort det så länge och sjungandet är en så stor del av mig så om jag slutade vet jag inte vad jag skulle göra. Tanken på vilken tomhet det skulle bli utan sången driver mig. Jag gillar att göra folk glada, det har alltid varit en grej för mig, det kan mina vänner bekräfta. Man får så mycket tillbaka när man gör andra glada. Jag ville ju bli en clown när jag var liten, det säger väl det mesta, säger Frida.

Det är svårt att inte tänka på mellon hela tiden

Hon har sjungit så länge hon kan minnas. Hennes mamma tog med henne till kyrkokören som liten och då öppnades dörren till en helt ny värld. Hon sjöng hemma och hon sjöng i skolan och när hon så småningom hade tagit studenten bestämde hon sig för att studera sång på en folkhögskola på Gotland.

Annons

Väl hemma i Ystad igen startade hon ett samarbete med Fredrik Andersson och skivbolaget Cardiac. Tillsammans hade de 2015 en stor framgång med låten Johnny G som handlar om fotbollsspelaren John Guidetti.

Frida Green
– Det är ju sjunga jag vill göra, det är det jag brinner och lever för. När jag får sjunga mår jag som allra bäst. Det befriar så mycket inom mig.

– Det var riktigt roligt att vara med om. Det blev en stor hit, men den framfördes under namnet Badpojken, så tyvärr gjorde den inget för min karriär, säger Frida.

Frida jobbar i affär

I stället har det varit arbetet på Coop som stått för tryggheten i form av en stabil inkomst. Jobbet i kassan har hon haft i flera år parallellt med musikkarriären.

Annons

– Jag hade inte klarat mig utan Coop, och jag trivs jättebra på mitt jobb, men visst har jag drömt mig bort många gånger. Det är ju sjunga jag vill göra, det är det jag brinner och lever för. När jag får sjunga mår jag som allra bäst. Det befriar så mycket inom mig. Ibland känner jag att ”usch i dag orkar jag inte”, men det förvandlas när jag väl börjar sjunga, även om jag är ledsen. Det gör att jag kan ventilera ut det som känns tråkigt eller jobbigt, berättar Frida.

Hon förklarar att det är kontakten med publiken som hon söker. Hon längtar alltid efter det där magiska ögonblicket när hon genom sin musik kan möta andra människor.

– Det bästa är när man känner energin från mötet med publiken, när man får beröra och man känner att de förstår vad jag vill förmedla. De känner vad jag känner. Det är otroligt ball, tycker jag.

Frida Green
När Frida reda på att hon kommit med i Melodifestivalen började tårarna rinna.

Frida har flera gånger tidigare försökt komma med i Melodifestivalen, men utan att riktigt nå hela vägen fram. Hon har alltid varit ett stort mellofan och minns särskilt starkt när Loreen vann 2012 med låten Euphoria. Andra favoriter som hon nämner är Carola och Kalle Moraeus.

Annons

Ställer upp med låten The silence

Låten The Silence som hon nu ska ställa upp och tävla med fick hon och skivbolaget redan inför 2020 års tävling. Frida gick inte vidare då, men hon bestämde sig för att göra ett nytt försök till 2021.

– Jag älskar låten. På demon sjunger Anna Bergendahl och vi sjunger så olika så jag undrade om jag verkligen skulle göra den. Men nu har jag haft den med mig i ett år och den är djupt rotad i mig, så jag ville inte att någon annan skulle få den, säger Frida.

När beskedet väl kom om att Frida var klar för Melodifestivalen släppte alla fördämningar. Det var som att hon äntligen fick betalt för allt arbete hon hade lagt ned, alla långa pass i studion, alla konserter, alla auditions, alla repetitioner.

– Jag minns det så väl. Det var en grå och tråkig dag och vi höll på att spela in en jullåt. Jag stod i sångbåset och kämpade mig igenom låten när min producent Fredrik plötsligt fick ett telefonsamtal. Han pratade en stund och när han lade på tittade han på mig och sa: Vi är med! Tårarna bara rann ned för mina kinder.

Annons

En känsla av revansch

Frida försöker att sätta ord på vad som låg bakom känsloruset:

– En känsla av revansch finns alltid med. Men också lättnad. Jag har kämpat så himla länge. Jag vill bara hitta ett bra fönster att komma ut i. Jag har känt tvivel korta stunder när jag fått nej gång på gång. Men jag har aldrig fått för mig att göra något annat. Jag vill bara få sjunga. Och det ska bli så jävla roligt! Det är så stort.

Efter beskedet följde tre besvärliga veckor när Frida inte fick yppa för någon att hon var klar för Melodifestivalen. Det är ingen lätt uppgift för en person som är så social som Frida och dessutom har ett jobb där hon ständigt träffar människor.

Frida Green i Talang.
Frida har tidigare gått till final i Talang på TV 4.

– Jag satt i kassan och fick svara undvikande på alla frågor från våra kunder och jag är värdelös på att ljuga, skrattar Frida. Jag hade berättat för min mamma och hon är inte heller så bra på att behålla en hemlighet så hon fick helt enkelt undvika att prata med sin syster under de där veckorna, det var enda sättet!

Annons

En stor del av glädjen handlar om att kunna dela den med de som alltid har stöttat henne. Vännerna förstås, som alltid har stått bakom henne, men kanske framför allt familjen som alltid funnits vid hennes sida och hejat när det har gått bra och pushat när det har varit motigt.

– Min familj betyder allt för mig. Det är jag, min bror, mamma och pappa. Så vi är en liten familj men vi är nära. Mamma och pappa lever inte ihop längre, men de är väldigt goda vänner. Det är viktigt att de kunnat vara det. De är mina bästa vänner.

Det här är Frida Green

Ålder: 28 år.

Bor: I Ystad.

Familj: Mamma, pappa, storebror.

Aktuell med: Är med i andra melodifestivalomgången den 13 februrari med låten The Silence, skriven av Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb.

Gör på fritiden: Sitter gärna på Inkognito i Ystad och fikar. Jag har spelat här flera gånger. De är så himla gulliga.

Annons

Favorit tv-serie: New Girl. Och så har jag en kompis som tvingar mig att titta på Grey's Anatomy.

Lyssnar på: Just nu är det James Arthur och Jessie Jay. Annars tycker jag om starka röster som Whitney Houston och Aretha Franklin. Det ska vara av den kalibern.

10 snabba frågor till Frida Green

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?

– Det blir nog disken som oftast blir lidande faktiskt.

Vad är det sista du gör innan du går och lägger dig?

– Tyvärr oftast något på telefonen. Antingen scrollar jag runt på sociala

medier eller spelar sudoku.

Vilken är din favoritplats på jorden?

– Berlin. Älskar Berlin!

Om du vann en massa miljoner, hur skulle du då spendera dessa?

– Då hade jag nog köpt ett hus till att börja med. Sen förmodligen köpt en

massa roliga musikprylar för resten.

Har du någon fobi?

– Jag har fobi för navlar.

Annons

Hur ofta googlar du dig själv?

– Ha ha, inte så ofta! Kanske en gång om året.

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken skulle du då välja?

– Oj... det finns nog verkligen ingen dokusåpa som passar mig, men

eftersom jag är singel hade det väl blivit något med dejting.

Vilken är din mest oanade talang?

– Jag ”spelar” trumpet. Har gjort i alla fall.

Vad hittar man aldrig i ditt kylskåp?

– Oliver.

Vilken är din bästa, respektive sämsta egenskap som person?

– Min bästa egenskap är att jag är omtänksam och min sämsta är att jag har

sämst självdisciplin.

Annons