Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Loreen har hittat hem – och kärleken: ”Jag är inte rädd för att göra fel längre”

10 mar, 2023 
Frida Funemyr
Loreen har mellanlångt svart hår och en större silvrig halskedja på sig.
Loreen är som mest sårbar när hon sjunger, säger hon, för sången speglar barnet och den verkliga personen i henne.
Hon var färdig med Mello, hade gjort hela resan och sopat hem segern. Nu är Loreen tillbaka, tryggare och säkrare som både artist och människa. Hon har hittat hem och hittat kärleken – på Gotland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är vinter och minusgrader, men Loreen kommer infarandes i hotellobbyn i ett svart linne, en liten skinnjacka och svarta solglasögon som hon tar av när vi får syn på varandra. Över tio år har gått sedan Loreen tog hem storslam med Euphoria.

– Jag hade bestämt mig för att aldrig ställa upp igen, jag hade redan gjort hela Mello-resan. Men så fick jag låten och blev helt förälskad. Den har typisk Loreen-dynamik, lite mystisk med härligt driv där jag får använda hela registret. Musik är energi och just denna låt har en spirituell aspekt, vissa frekvenser som tränger igenom på ett speciellt vis, säger Loreen.

Se också: Loreen: Vägen till scenen, avsnitt 1Brand logo
Se också: Loreen: Vägen till scenen, avsnitt 1

Hon berättar att hon har förändrats en hel del sedan hon slog igenom.

– Jag var ganska lugn redan då, men kanske är jag mer orädd i dag. Jag känner inte samma rädsla för att göra fel och har landat i att jag bryr mig mindre om andras åsikter. Jag ser på allt jag gör som olika kapitel i livet, allt har sin tid. Det vore ju otroligt sorgligt att försöka återskapa det jag gjorde då, säger Loreen.

Annons

Loreen vill sprida glädje

Det hon främst vill ge andra genom sin kreativitet är glädje, säger hon. Efter år av pandemi, inflation och splittring tror Loreen att vi alla behöver mer glädje. Låten lyfter kärleken och Loreen riktar sig till alla hon älskar.

– Det är mycket vi går igenom och vi måste värna om de få plattformar vi har där vi kan enas. Vi som jobbar inom den kreativa sektorn har en viktig uppgift, menar Loreen.

Loreen när hon vinner Eurovision song contest i Baku 2012.
2012 sopade hon banan med konkurrensen både i svenska Mello och i ESC i Baku där hon vann överlägset.

Hon säger att det inte är någon slump att till exempel Urkrainas president Zelenskyj råkar vara skådespelare och gör det jobb han gör – och att människor med kreativa yrken ofta har empati som gemensam nämnare.

Loreen menar att vi behöver mer empati i vår värld. Hon berättar om en intervju hon sett på nyheterna där en polis, i samband med alla skjutningar, lovat tv-tittarna att de inte skulle ge sig förrän alla kriminella ungdomar sitter bakom lås och bom.

Annons

– Det är våra barn vi pratar om. Jag sörjer att vi måste låsa in dem i stället för att försöka förändra systemet. Vi har ett kollektivt ansvar för dessa barn. Det gör ont att vi inte kan hjälpa dem på ett mer pedagogiskt vis.

Loreen berättar att hon förändrats även på det personliga planet, och känner sig närmare naturen än på länge. Förr brukade hon åka till Island, ofta på somrarna eftersom det är svalare där. Hon berättar hur hon kunde stanna bilen mitt i ett vackert naturlandskap och gråta av förundran.

– Det är inte bara vulkanerna som är aktiva, hela ön kokar av energi. Det är så mycket liv och jag blir överväldigad varje gång jag kommer dit.

Loreen när hon var med i Idol 2004.
Minns du? Loreen i Idol. Hon slutade som fyra i tävlingen 2004.

Island har nu ersatts av en annan ö. 2014 besökte Loreen Gotland för första gången och förälskade sig, så att hon ett par år senare köpte en gammal gård. Där bor hon nu tillsammans med sin gotländska pojkvän, som hon helst håller hemlig.

Annons

– Gotland känns numera som hem för mig, men under högsäsong drar jag till Stockholm eller tillbaka till någon glaciär. Mig hittar du där det är svalare. Jag är väldigt varmblodig, hetlevrad och passionerad och kan lätt bli stressad av att bli för varm, säger Loreen.

Loreens kärlek till Gotland

Gården beskriver hon som en marina och där har pojkvännens pappa en lotsbåt som de kan ta sig en tur på havet med.

– Det finns mycket bråte på marinan som man kan bära runt på. Det är som ett gammalt varv. Gården kräver ständigt underhåll. Jag hugger ved, åker traktor och hela sommaren gick åt till att kitta fönster. Jag kunde inte sluta kitta våra fönster förrän alla 700 var gjorda. Jag ger aldrig upp, och har väl något slags bokstavskombination, men det handlar om att mitt fokus och närvaro i det jag gör är så totalt.

Jag hugger ved, åker traktor och hela sommaren gick åt till att kitta fönster.

– På så vis jobbar jag med kroppen på ett annat sätt än jag tidigare gjort. Det finns en frihetskänsla i att kunna behärska och klara sig själv så här, menar Loreen.

Annons

Absolut viktigast för att hålla en relation levande, tror Loreen är att inte förlora sig själv totalt i varandra.

– Det är så otroligt viktigt att ha sitt egna liv annars tror jag att man tar död på hela attraktionen. Vissa saker kompromissar man inte bort bara för att man älskar den andra personen. Respekten för varandras liv är A och O. Människor med stort kontrollbehov kan nog tycka att den biten är väldigt svår, säger hon.

Loreen tittar allvarligt in i kameran. Hon har på sig ett svart linne och en större silver halskedja.
"Jag är väldigt varmblodig, hetlevrad och passionerad", säger Loreen.

Det här är Loreen

  • Namn: Lorine Zineb Noka ”Loreen” Talhaoui.
  • Ålder: 39 år.
  • Familj: Pojkvän och hunden Lilleman.
  • Bor: På en gård på Gotland och i en lägenhet i Stockholm.
  • Gör: Sångare, låtskrivare, musikproducent.
  • Aktuell: Låten Tattoo i Melodifestivalen, delfinal 4.
Annons

Kulturkrockarna i livet

På frågan om hur hennes eget kontrollbehov är svarar hon att intuitionen oftast är så stark att hon direkt känner när något inte är bra.

– Jag gillar att bli överraskad och måste inte ha kontroll över vad min pojkvän gör hela tiden. Finns det inte rent mjöl i påsen, så märker jag det direkt. Mitt kontrollbehov drar igång först när jag verkligen vet att något inte stämmer.

Loreen berättar att det är hans naturlighet och att det är väldigt lite som imponerar på honom som hon fastnade för hos sin pojkvän.

– Det handlar om hans hälsosamma sätt att se på världen, han värdesätter det som verkligen betyder något. Det är otroligt lite ego i honom, nästan så det kan vara provocerande. Om jag går upp för mycket i mitt ego eller min vision, har han ett oerhört lugn som smittar av sig.

– Han är lugn, men utan att vara förutsägbar vilket skapar en spänning, säger hon.

Hon avslöjar att det under den tid de varit tillsammans har uppstått en del kulturkrockar. I den en familj hon växte upp i kan höga röster och kroppsspråk låta och verka aggressivt.

Annons

– Jag använder händerna mycket när jag pratar. Mitt berbiska temperament gör att jag blir väldigt engagerad. När jag till exempel ser extrema orättvisor eller att någon bli kränkt vill jag agera och blir riktigt förbannad. Ibland kanske dumdristigt. Men jag är ofta inte så arg som det ser ut, säger hon.

Loreen kan även se hur sättet hon ser på musik är 100 procent nomadtänk.

– Musik är ett ganska smalt ord för vad musik gör med oss. Som nomad använder man musik som ett sätt att hela sig själv. Det finns specifika stycken för att rensa kroppen från sorg eller öppna upp olika känsloregister. Rytmer drar igång olika känslor. Låtar med mycket tung bas, som den musik ungdomar lyssnar på i dag, kan ibland fungera som en djupgående massage. Den typen av frekvens handlar om energier.

Loreen uppträder med <i>Euphoria </i>efter hon vunnit Eurovision song contest i Baku, 2012.
Euphoria var inte bara en sång, det var en show i miniformat.

Loreen beskriver hur låten Euforia är uppbyggd och sjunger mjukt de första stroferna.

– Du hör hur lent och lätt det låter i början, inte alls hotfullt. Men så kommer jag till refrängen och trycker på med all kraft jag har. Då går det rakt in i hjärtat och börjar jobba med dig. Men om du inte börjar med det softa, så blir det för överväldigande att ta till sig. Det tänker jag gäller det mesta i livet, säger hon.

Annons

Loreen om uppväxten

Kändisskap kan lätt äta upp en person inifrån och i vissa fall få en att tappa fotfästet, eller snarare kropp och själ, säger hon.

– Även om jag aldrig förlorade mig själv helt och hållet upplevde jag att det kan kosta enormt mycket energi. Att spela sex dagar i veckan, ständigt vara på resande fot ochi vissa fall inte ens veta vilken stad man befinner sig i gör att man förlorar viss glädje. Under några år snurrade allt på i sådan rasande fart att jag nästan inte hann tänka, jag fick fråga mig själv om jag verkligen ville ha min tillvaro så.

Scen med Loreen från Netflix-serien <i>Vinterviken</i>.
Loreen som John-Johns mamma i Netflix-serien Vinterviken 2021. Skådespeleriet gav mersmak och hon väntar nu svar på en ny roll. ”Man får inte vara rädd för att testa nytt”, säger hon.

Glädjen i själva musiken har hon aldrig tappat – det är resandet, företagandet och inte minst att vara kvinna i affärsaspekten som hon upplevt som tröttande.

Annons

– Att kapitalisera musik är ett nödvändigt ont, men det går verkligen emot all typ av kreativitet. I dag tycker jag att det är kul att jobba med strategierna, men i början fick jag gå den tuffa vägen, och man ska inte sticka under stol med att branschen är mansdominerad. Jag har inte accepterat detta och skulle nog vilja kalla mig för en rebell i den frågan, säger Loreen.

Man ska inte sticka under stol med att branschen är mansdominerad.

Loreen växte upp i Västerås tillsammans med sin mamma och sex småsyskon. Hon beskriver sin mamma som extremt disciplinerad, men med ett lekfullt sinne. Alla syskonen hjälptes åt, men Loreen som var äldst fick agera ledare i syskonskaran.

– Pappa och mamma skilde sig när jag var sex år och han dog när jag var tolv. På så vis har mamma blivit både min mamma och pappa. Hon var min enda stora trygghet. Det har varit tufft att inte ha min biologiska pappa vid min sida, men den reflektionen har kommit mer på senare tid.

– Jag har funderat på hur hon fick allt att gå ihop, men inte en enda gång upplevde jag och mina syskon att vi levde på existensminimum. Det jag fått med mig från henne är självrespekt och integritet, att man inte ska ta skit från någon. Hon hade nog tappat respekten för mig om jag hade kört över mig själv som person och offrat hälsan för att lyckas som artist i syfte att enbart tjäna pengar.

Loreen lutar sig mot ett bord och ler. Hon är svartklädd och har på sig en större silver halskedja.
”Jag har haft ett rätt galet liv och det känns fantastiskt vackert att få ge utlopp för det i den här typen av utlämnande yrken”, säger hon.

På frågan om hon längtar efter barn, svarar Loreen att hon fortfarande väntar på den biologiska klockan.

Annons

– Jag älskar barn och deras energi, men ärligt talat har jag aldrig känt behov av att föda själv, i så fall kommer jag nog hellre vilja adoptera.

Jag aldrig känt behov av att föda själv, i så fall kommer jag nog hellre vilja adoptera.

– Jag kommer från en stor familj och släkt, och har haft barn runt omkring mig i nästan hela mitt liv. Jag kan barn. Jag har bytt massor av blöjor, lagat mat åt småsyskonen och hjälpt mamma att ta hand om de yngsta. Kanske just därför har det aldrig har funnits en stark längtan efter att skapa en egen familj. Inte ännui alla fall. Ska man bli mamma måste det finnas en närvaro där. Det får inte handla om den egna upplevelsen och lämna över barnet till en nanny.

– Jag vet inte om allt mitt fokus skulle finnas där, om jag skulle bli mamma vill jag kunna ge det utrymme barnet behöver. Jag tror att det viktigaste är att peppra barnet med kärlek så att det inte handlar om att man själv ska gå igenom något ego-filter.

Raka frågor till Loreen

Har du någon last?

– Godis och chili. En större last är att jag inte vet när jag ska sluta. Manisk låter aggressivt, men när jag tycker om att göra något kan jag inte sluta förrän jag är klar.

När är du som mest sårbar?

– När jag sjunger. Som litet barn var sången och musiken min fristad, det var min flykt och mitt uttryck när det var tufft och jobbigt. Därför har sången blivit min sårbarhet, den speglar personen och barnet i mig.

Vad skrämmer dig?

– Jag är rädd för att ha missat något på vägen. Min rädsla är att gå i cirklar och hamna i en ”blind spot” så att jag inte lever livet fullt ut.

Tror du på en högre makt?

– Ja. Det är för mycket som inte går att lämna åt slumpen. Titta bara på hur kroppen är byggd, med sådan precision. Jag tror på ett liv efter döden. Ingen aning om hur livet efter detta ser ut, men jag tror inte jordelivet är vår slutstation.

Vilken fråga engagerar dig allra mest?

– Personlig utveckling, att bli medveten om sig själv, eftersom det är nyckeln till många problem.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att älska villkorslöst och älskas ovillkorligt och att känna mig totalt fri i mig själv.

– Yrkesmässigt drömmer jag om att göra mer skådespeleri. Jag gillar att plocka fram och förmedla olika känslor, syftet i skådespeleri och musik är exakt samma, det är bara olika kanaler. Jag har haft ett rätt galet liv och det känns fantastiskt vackert att få ge utlopp för det i den här typen av utlämnande yrken. Jag blev nyfiken på skådespelandet och när jag är nyfiken är det bara att köra, man lever bara en gång.

Vad gör dig lycklig?

– Närvaro i det jag är i. Storslagna naturupplevelser och att hänga med människor som accepterar en för den man är.

Annons