Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Lisa: Mamma dog innan hon hann berätta sanningen om min pappa

11 apr, 2023 
Anonym läsarberättelse
Kvinna står vid ett fönster och tittar ut.
Äntligen kom dagen då min mamma skulle berätta vem du är pappa, men då hände det ofattbara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hela livet har jag undrat och drömt om dig. Du har alltid varit i mina tankar och jag har gjort dig till en hjälte. Det enda jag vet är att du är en offentlig person och att du har en familj. Min mamma och du hade ett kärleksförhållande när jag blev till. Du var gift redan då, så mycket har jag förstått. Jag har också förstått att min mamma verkligen älskade dig och troligen gjorde det länge i hemlighet.

Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrarBrand logo
Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrar

Hon älskade dig så mycket att hon inte ville förstöra ditt familjeliv och kanske också din karriär genom att avslöja dig som pappa till hennes barn. Ett förbjudet barn, men ett kärleksbarn, det vet jag.

Jag vet också att du har skickat mamma pengar varje halvår. Jag har råkat se det, men avsändaren har jag aldrig lyckats få se. De pengarna har mamma satt in på banken till mig. Jag ska få dem när det är dags för mig att köpa en egen lägenhet, har mamma sagt. Ännu så länge bor jag i studentkorridor tillsammans med min pojkvän.

Annons

Så länge jag pluggar skickar du ditt underhåll. Det är ganska mycket pengar du skickar. Jag antar att du har det bra ekonomiskt och jag önskar också att du har det bra på alla andra sätt också. Men jag längtar efter dig. Jag vill ha en riktig biologisk pappa och kanske också syskon.

Jag tror att jag har hört att du har fler barn, de är ju mina syskon och jag vet inte ens vilka de är. Jag vill ha syskon, biologiska syskon som du är pappa till.

Mammas man har varit en riktig pappa för mig. Han finns alltid där och stöttar mig och mina halvsyskon. Jag tycker mycket om honom, men han är inte min far även om jag kallar honom för pappa såklart. Undrar om han vet vem du är, men det tror jag inte. Mamma har sagt att hon inte berättat det för någon. Det är hennes och din hemlighet, er kärlekshemlighet.

Försökte hitta likheter

Jag vet att mamma skickat kort på mig till dig och hon har också sagt att jag liknar dig. Därför letar jag i alla tidningar efter kändisar som är lika mig. Men jag har inte hittat någon, eller rättare sagt så har jag hittat jättemånga. Jag har inte något säreget utseende, utan ser ut som de flesta. Många kan vara min pappa när jag letar efter dig.

Annons

Jag har ju heller ingen aning om vilken sorts kändis du är. Det finns ju många kategorier av kända personer. Är du artist, advokat, författare, konstnär, politiker eller skådespelare? Det finns många att välja på. Jag har försökt att genom mina egna talanger och intressen ringa in vem du kan vara. Men det har inte lyckats. Jag pluggar till tandläkare, och jag tror inte att du är en tandläkarkändis.

Jag har ifrågasatt mammas beslut att inte uppge ditt namn. Jag tycker att jag har rätt till en far, men hon vägrar.

– Du har ju redan en pappa, har hon sagt.

Men det är inte samma sak. Jag vill ju ha kontakt med dig. Eftersom du är en hemlighet så blir du förstås ännu mer intressant och nästan helgonförklarad. Min egen mystiska pappa.

Och eftersom du är min mammas stora kärlek utgår jag från att du är en fin person. Hon skulle inte ha älskat dig annars.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Jag minns en gång när jag var liten att mamma åkte bort en helg och kom tillbaka med ett stort leende. Kanske var hon iväg och träffade dig då? Var det sista gången ni träffades? Jag är säker på att mamma inte skulle träffa dig mer när hon hade inlett ett förhållande med min pappa. Mamma skulle inte göra så.

Ändå var hon tillsammans med dig trots att du var gift. Jag har svårt att förstå det. Hon måste ha älskat dig oerhört mycket för att ha en kärlekshistoria med en gift man och sedan kunnat hålla dig hemlig i alla år. Mamma har aldrig varit en hemlig person.

För att hitta ledtrådar till dig har jag letat överallt på alla tänkbara platser, i alla vrår, på vinden och i källaren. Jag har inte hittat något. Hon har bara kvar dig i sitt hjärta och så har hon ju mig som din dotter.

Fick en hjärtinfarkt

Men så hände det som jag trodde skulle förändra allt, att jag äntligen skulle få veta. Mamma ringde mig och ville att jag skulle komma ensam till henne, hon hade något mycket viktigt att berätta. Hon berättade också att det gällde min pappa. Hon ville berätta allt, hela er kärlekshistoria, och det ville hon göra när vi var ensamma bara vi två. Det var inget hon ville prata om i telefon, sa hon.

Annons

Orsaken till att hon äntligen ville berätta var att din fru nyligen hade gått bort och inte längre kunde skadas av din otrohet och kärlek till en annan kvinna som du också fått barn med.

Mamma sa att hon ville att vi skulle träffas, du och jag. Det hade alltid varit hennes önskan att vi skulle förenas och att jag äntligen skulle få veta vem du var. Hon var säker på att vi skulle finna varandra.

Du ville säkert också träffa ditt kärleksbarn och lära känna mig. Det var upp till mig om jag ville ta kontakt med dig om jag fick veta ditt namn. Mamma lät så glad, hon hade nog plågats av allt detta hemlighetsmakeri.

Jag blev naturligtvis väldigt glad. Nu skulle äntligen min dröm bli verklighet. Jag skulle få en far och syskon.

Tyvärr blir du för alltid okänd för mig. Mamma fick en hjärtinfarkt strax innan jag skulle åka till henne. Hon dog omedelbart och tog med sig hemligheten i graven. Det fanns inte några ledtrådar lämnade någonstans.

Förblir okänd

Jag tittade efter dig på begravningen och hoppades, men du var inte där, bara personer jag kände. Du visste ju inte att mamma skulle berätta för mig och att hemligheten äntligen skulle röjas. Du ville inte chocka mig på min egen mammas begravning.

Annons

Häromdagen när jag besökte graven hittade jag undanstoppat bland alla blommor och band en liten obetydlig lapp där det stod med röda små bokstäver de enda orden ”jag älskar dig”.

Jag tror inte att någon annan har hittat lappen och jag lät den ligga kvar där, undangömd. Pappa skulle inte behöva se den mitt i allt sorgearbete han gick igenom. Den var naturligtvis bara ämnad för henne, hemlig som er kärlek alltid har varit. Men jag tror att den var från dig.

Jag kommer alltid att längta efter dig, men jag kommer aldrig att få veta vem du är. Ingen mer än mamma och du visste om er kärlek.

/ Lisa

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons