Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Gypsy Rose – spelade sjuk tills hon fick nog och mördade sin mamma

22 feb, 2023 
Ola Brising
Till vänster: Gypsy Rose när hon greps. Till höger: Gypsy tillsammans med mamma Dee dee och de håller en hund i famnen.
Då det blev känt att Gypsy levt som fånge och vanvårdats under hela uppväxten ändrades brottsrub­riceringen...
Under många år höll Dee Dee sin dotter inlåst och gav henne mediciner som gjorde henne sjuk. Men när mamman höggs till döds satt Gypsy i rummet intill och lyssnade till de sista ord hon någonsin skulle höra från sin mor: ”Gör mig inte illa.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Historien om hur den 48 -åriga Clauddine ”Dee Dee” Blanchard hittades mördad i sitt hus efter att en Facebook-status med orden ”That bitch is dead!” postats på hennes profil, fick stor spridning i sociala medier.

Se också: 4 krimfall som skakat världenBrand logo
Se också: 4 krimfall som skakat världen

Hon och 19-åriga dottern Gypsy Rose bodde i Springfield, Missouri och levde ett till synes fridfullt liv. Dottern vårdades i hemmet av sin mor som hävdade att den unga kvinnan varit sjuk sedan födseln.

Men sent på kvällen den 14 juni 2015 hittades Dee Dee mördad i sitt hus. Polispatrullen som ryckt ut efter larm från oroliga grannar kunde snabbt slå fast att hon blivit knivhuggen till döds i sin säng flera dagar tidigare.

Annons

Dee Dee och Gypsy var välkända i området. Mamman hade berättat för grannarna att de flytt från Louisiana för att undkomma exmaken Rod, en knarkare som misshandlat henne och dottern. De levde på dotterns sjukpenning och bidrag från välgörenhetsorganisationer.

Gypsy Rose i en rullstol.
Enligt Dee Dee led dottern av leukemi, astma, muskeldystrofi och hade en sjuårings mentala kapacitet.

Grannarna såg dem som vänliga. Dottern beskrevs som ”långsam”, såg liten och skör ut, saknade helt hår på huvudet och fick sondmatas då mamman hävdade att hon inte kunde äta normalt.

Det var när 19-åringen, som enligt mamman led av leukemi, astma, muskeldystrofi och hade en sjuårings mentala kapacitet, skrev på Facebook att ”bitchen är död” som grannarna ringde polisen. Inlägget följdes 17 minuter senare upp av en längre kommentar från Gypsys konto där avsändaren sa sig ha skurit upp Dee Dee och sedan våldtagit dottern.

Annons

Hemlig pojkvän

Gypsy saknades i hemmet och man fruktade att hon kidnappats. Hennes andningsmaskin, rullstol och mediciner stod kvar, vilket innebar att hon kunde vara i livsfara.

Sedan vändes allt upp och ner. En kompis berättade för polisen att Gypsy hade en hemlig pojkvän. Väninnan trodde inte heller att Gypsy var så funktionshindrad som hennes mor försökt framställa det. Genom att gå igenom familjens dator hittade polisen ett namn: Nicholas Godejohn.

Dagen därpå ringde polisen i Wisconsin på hemma hos Nicholas. Där hittade de Gypsy oskadd och på benen. Det visade sig att hon inte alls hade behövt rullstol och var fullt frisk. De två överlämnade sig genast till rättvisan och häktades misstänkta för Dee Dees död. Åklagaren Dan Patterson kallar mordet som chockade USA för ”ett av de mest extraordinära och ovanliga fall vi sett” och hela dramat skildras i HBO-dokumentären Mommy dead and dearest.

Gypsy Rose och pojkvännen Nicholas Godejohn.
En av Gypsys kompisar berättade för polisen att hon hade en hemlig pojkvän: Nicholas Godejohn.

Det framgick snart att Dee Dee hade lidit av Münchhausen by proxy, en ovanlig psykisk sjukdom där en vårdare eller förälder framkallar åkommor hos vårdtagaren. Och Gypsys pappa hade varken knarkat eller misshandlat någon i familjen. Han hade hela tiden varit i kontakt med både Gypsy och hennes mamma och betalat underhåll, men trodde att dottern var svårt funktionshindrad och hade därför aldrig anat oråd. Gypsy visade sig dessutom vara 23 år gammal och inte 19.

Annons

Hon erkände att hon med pojkvännen planerat mordet för att fly undan mammans förtryck. Nicholas hade mördat hennes mamma medan hon själv suttit i rummet intill.

– De sista ord jag hörde henne säga var ”Gör mig inte illa”, berättar Gypsy i dokumentären. Hon gömde sig i badrummet under pojkvännens attack.

Brottet hade kunnat leda till livstid eller dödsstraff om utredningen inte visat att Gypsy själv varit ett offer ­under hela sitt liv. I stället dömdes Gypsy i juli 2016 till tio års fängelse och hon kommer kunna släppas ut när hon är 32. Nicholas dömdes 2019 till livstids fängelse.

Beröm och bidrag

Utåt sett var Gypsy den sjuka flickan som drabbats av cancer och var förlamad från midjan och ner. Dee Dee fick stöd och beröm från doktorer, familj och grannar för att hon ägnade all sin tid åt att vårda sitt svaga barn. De mottog tusentals dollar i statliga bidrag och donationer från välgörenhetsorganisationer och bjöds på gratisresor till Gypsys favoritställe Disneyland.

Annons

Men egentligen var Gypsy fullt frisk. Sjukdomarna hade mamman hittat på och intalat henne att hon hade, eller åsamkat henne genom de tunga mediciner hon matats med.

– Folk såg oss som den finaste mor-och-dotter-familjen någonsin, säger Gypsy.

– Jag trodde blint på att mamma visste bäst.

Massa mediciner.
I hemmet hittade polisen enorma mängder mediciner som Dee Dee hade tryckt i Gypsy för att få henne att verka sjuk.

Dee Dee hade rakat av Gypsys hår i ett försök att fejka cancer. De många medicinerna hon fick gjorde henne sjuk på riktigt och hennes tänder började ruttna.

– Jag hade andningsmedicin, medicin mot kramper, medicin som hjälpte mig att gå på toaletten, smärtlindrande medicin, ångestdämpande medicin. Allt möjligt, helt enkelt, säger Gypsy.

Annons

Medicinerna gjorde henne sjuk på riktigt och hennes tänder började ruttna.

– Jag var tvungen att sätta på andningsmaskinen varje natt, men hatade det. Det kändes bara som att den gjorde andningen värre, inte bättre. Och sedan en annan matningsmaskin som kontrollerade vad jag fick i mig. Mina mediciner kom genom den. Jag behövde inte ens vara vaken. Så hon kunde sätta in vad hon ville i min kropp utan att jag skulle veta om det.

I HBO-dokumentären visas en hel skrubb full av mediciner som Gypsy tvingades ta. Under deras hundratals läkarbesök höll mamman ofta för öronen på sin dotter, vilket läkare vittnat om efteråt.

Brutala sexfantasier

Gypsy träffade Nicholas Godejohn på en kristen dejtingsida. Mamman hade förbjudit henne att dejta, så hon tillbringade tonåren hemma med Disneyfilmer och minst fem olika Facebookkonton som hon levde sitt liv genom.

– Jag kan inte tänka mig någon annan situation, förutom i ett fängelse, där du skulle kunna kontrollera någon mer, säger pappa Rod.

Annons

Nicholas bakgrund är kantad av psykisk sjukdom och han hade våldsamma sexuella fantasier. Han berättade för Gypsy om BDSM-sex och hon skickade honom sexuella bilder. Där klädde hon ut sig till olika karaktärer och poserade med knivar.

– Detta var hennes val. Godejohn tvingade inte henne att skicka bilder. Hon utforskade sin sexualitet, säger Erin Lee Carr som gjort dokumentären.

När Gypsy berättade om sitt liv började hon och Nicholas fantisera om ”Plan B”, att mörda mamman och rymma tillsammans. Plötsligt hade de bestämt sig för att göra det.

Nicholas Godejohn.
Pojkvännen Nicholas bakgrund är kantad av psykisk sjukdom.

Dee Dee låg och sov när Nicholas smög in på kvällen. Gypsy stängde in sig på toaletten och hörde sin plågoande skrika ”Hjälp mig!” inifrån sovrummet där hon knivhöggs till döds. Han hade bett om att få våldta Dee Dee i samband med mordet men Gypsy hade vädjat till honom att våldta henne i stället. Något han också gjorde på ett hotell i närheten senare samma kväll. Så särskilt godhjärtad var inte Nicholas, snarare en ärrad förövare som visste exakt hur han skulle manipulera sina offer.

Annons

– Jag ser även honom som ett offer här och använder ordet ”offer” eftersom han har en grav psykisk sjukdom. Men visste han att det han gjorde var fel? Jag tror det, säger Erin.

Myndighetsmiss

Gypsys advokat samlade med fadern och andra i hennes närhet in så mycket bevis de kunde för att förklara hennes uppväxt i rätten. De lyckades bevisa över två decennier av förtryck som alla inblandade myndigheter missat.

– När jag läste igenom alla journaler och gick tillbaka för att visa dem för Dan Patterson var det svårt för mig att förstå att vissa saker kunde ha hänt, säger advokaten.

Detta är ett mord, men också ett av de mest extraordinära och ovanliga fall vi sett.

Gypsys mamma höll henne helt enkelt fången. Hon tillät henne inte umgås med någon annan människa och skötte allt prat hos läkarna.

Då det blivit känt att Gypsy levt som fånge ändrades brottsrubriceringen från mord till dråp. Hon slapp därmed livstid eller dödsstraff.

– Vi pratar om en bluff som började när Gypsy Blanchard var omkring fyra eller så, säger åklagaren Dan Patterson.

– Bluffen var hela hennes hela liv när hon växte upp. Detta är ett mord, men också ett av de mest extraordinära och ovanliga fall vi sett.

Annons