Chocksäsongen av Let's dance 2020: All drama i programmet

Siw Malmkvist till vänster. Till höger: David Hellenius och Tilde de Paula

Foto: Karin Törnblom/TT/Carolina Byrmo/Aftonbladet

Det har minst sagt varit en orolig säsong av TV4:s succéprogram Let''s dance. Vid flera tillfällen har det verkat som att programmet skulle behöva ställas in – men varje gång har det kommit tillbaka!

Videon kunde inte hittas

Äntligen: Ett samkönat par i Let's dance

När deltagarna för årets upplaga av Let's dance presenterades förstod tittarna snabbt att det var en historisk säsong som låg framför oss. Andreas Lundstedt, känd från bland annat Alcazar, skulle dansa med Tobias Bader – och det första samkönade paret i Let's dance någonsin var på plats.

När denna nyhet kom var det svårt att tro att något annat skulle kunna stjäla strålkastarljuset – men då kom coronaviruset.

Här är alla deltagare i Let's dance 2020

Siw Malmkvist stoppas från att vara med i Let's dance 2020

83-åriga Siw Malmkvist var säker på att hon skulle medverka i Let's dance, även efter att Folkhälsomyndigheten avrått personer över 70 år gamla från att vistas ute och träffa folk. Hon trodde helt enkelt inte att beslutet skulle påverka henne.

– Nej, jag det kommer de inte göra. Alla på TV4 är så rädda om mig, tvättar händerna och tar hand om mig, sa Siw Malmkvist till Aftonbladet.

Men det skulle bara dröja några timmar innan det blev ändring på detta.

– TV4 följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har haft en bra dialog med Siw om hennes medverkan och vi har landat i att hon nu istället är varmt välkommen till nästa säsong, sa då Let’s dance exekutiva producent, Fia Fång till Aftonbladet.

Se också: Här är vinnarna av Let's dance

1:43

Efter reklamen: Här är alla vinnare av Let's Dance

(1:43)

Ingen publik på inspelningen av Let's dance

Tidigare har Let's dance alltid spelats in inför publik, delvis bestående av allmänheten och delvis bestående av de tävlandes nära och kära. Men när den femtonde säsongen av dansprogrammet skulle ha premiär tvingade coronaviruset kanalen att göra ändringar. Den första: Att slopa publiken. Detta beslut kom efter att Folkhälsomyndigheten förbjudit folksamlingar större än 500 personer. Förutom Let's dance så drabbades även Stjärnornas stjärna och finalen av Talang av publikförbudet.

– Publikförbudet gäller även anhöriga och vänner till deltagarna i Stjärnornas stjärna, Talang och Let's dance. Enbart produktion och medverkande kommer finnas på plats, sa Paulina Bånge som är Press- och PR-ansvarig på TV4 till Hänt.

Fredagsfinaler av Let's dance ställs in på grund av coronavirus i produktionen – och Anders Jansson hoppar av

Efter att det första avsnittet av Let's dance sänts utan publik närvarande kom nästa chock redan i det andra avsnittet: Anders Jansson hade insjuknad i feber och visade symtom på covid-19. På grund av detta bestämde TV4 att han skulle avstå från att medverka i det andra avsnittet för säsongen.

– Jag och produktionen bestämde att jag skulle vara hemma och hålla dem uppdaterade. Jag hade även feber tisdag kväll och i dag – onsdag – och har i dag även fått lindrig rethosta. Då bestämde produktionen att jag skulle ”stå över en omgång”, sa han till Expressen.

Därför hoppar Anders Jansson av Let's dance: ”Inte frisk”

På torsdagen, dagen innan det var dags för det andra avsnittet, ryktades det i tidningar och på sociala medier om ett krismöte, och om att ännu fler deltagare skulle ha insjuknat. Detta bekräftade sedan Steffo Törnquist i Nyhetsmorgon. På grund av detta valde TV4 att ställa in den veckans tävling – och istället skapa ett jubileumsprogram för att fira programmets 15-årsjubileum.

I programmet deltog bland annat The Mamas, Carola, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren som alla bidrog till lite glädje och hopp i de svåra pandemitiderna.

Doktor Mikael hoppar av Let's dance för att jobba inom vården

Mikael "Soldoktorn" Sandström skulle ha medverkat i denna säsong av programmet – men det blev bara något avsnitt för den populära tv-doktorn. När det blev uppenbart vilka problem coronaviruset skulle skapa för den svenska sjukvården valde han däremot att hoppa av för att återgå till sitt arbete som överläkare.

– Jag är bättre på sjukvård än på dans och det är viktigare att jag finns i vården och hjälper människor att jag finns på tv, berättade han i programmet.

Men när han väl valt att lämna programmet började han känna sig lite krasslig – och han hade ju befunnit sig i gruppen av deltagare där några absolut uppvisat symtom – och drömmen om att få bidra till sjukvården gick i kras. I stället fick Soldoktorn gå in i karantän och isolera sig själv.

Inför det sista avsnittet är doktor Mikael dock tillbaka. Han och danspartnern Malin Watson kommer framföra samma dans som i det första avsnittet för säsongen.

– Nu är vi här igen och det ska bli så kul att köra. Jag kommer ihåg en hel del av stegen faktiskt, sa doktor Mikael Sandström på Instagram story.

De tävlar i finalen av Let's dance 2020

I finalen av Let's dance gör John Lundvik mot Sussie Eriksson upp om vinsten och den berömda glasskon. De två finalisterna kommer visa upp två tidigare danser vardera, samt ett shownummer. Dessutom kommer de tidigare deltagarna komma tillbaka för att avsluta med en sista dans.

Quiz: Hur mycket kan du om Let's dance?