Jag misslyckades helt med den perfekta julefterrätten – blev ändå det godaste jag ätit

Eleonore Björch Lowe med en bit citronkaka
Foto: Privat
Allas reportagechef Eleonor Björch Lowe är minst sagt utmanad i köket. Trots det testar hon dödsföraktande de juldoftande recepten Saffranspasta med räkor och Syrlig citronkaka med apelsinsallad. Mot alla odds slutade kaoset i köket med skratt, svett, tårar och en förvånansvärt god middag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Det stora glöggtestet 2025

Brand logo
Det stora glöggtestet 2025

Med bävan i blick bläddrade jag i våra veckotidningar, överfyllda av glänsande julrecept som ser ut att ha lagats av tomtemor själv. Vi på redaktionen ska provlaga några av rätterna. Problemet är att jag avskyr att laga mat. Det är alltid något som bränns, något som är rått och något som blir överkört medan jag är nära att bryta ihop.

Jag är, med andra ord, så långt från en matskribent man kan komma.

Men jag tar mod till mig och väljer Saffranspasta med räkor. Just detta recept kommer från Allers nummer 51 (tidningen finns ute i butik 17 december). Hela receptet finns även på vår systersajt recept.se. Till efterrätt blir det en Syrlig citronkaka med apelsinsallad där receptet kommer från Allers nummer 50 (tidningen finns ute i butik 10 december). Hela receptet hittar du även på recept.se.

Allas-redaktionen testar recept

Vi på redaktionen har provlagat olika julrecept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.

Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och småkakor med mycket varierande resultat...

Här nedan hittar du fler:

Jag lyckades baka årets häftigaste julbakelse – tack vare detta knep

Jag lagade årets godaste julgodis – misstaget som höll på att förstöra allt

Jag bakade julens enklaste småkaka – oväntade smakkombon

Jag testade trendiga maträtten – ny favorit på julbordet

Saffran, chili, vitlök och räkor = mums!

Perfekta smaker för mig, och saffranspastan kanske i alla fall kan funka för min man och äldre barn. Minstingen då? Absolut inte. Är det inte chicken nuggets kommer han titta på mig som jag försöker servera honom radioaktivt avfall.

Fars dags-middagen är alltså kirrad och svetten börjar redan bryta fram i pannan. Har jag nämnt att min man är kock…

Gud varför utsätter jag mig för detta?

Att följa ett recept som en normal människa ligger inte för mig. Så jag börjar freestyla lite med pastan. I med rödlök som låg hackad i kylen. Byter cayenne mot färsk chili. Som en rebell. När jag dessutom kommer på att man kan hälla lite av pastavattnet i såsen känner jag mig som värsta Gordon Ramsay. Tills jag inser att vi inte har vitt vin hemma.

Vitt vin = en ganska viktig del i den här såsen.

Men jag tänker: syra som syra. I med citron. Massor av citron. Pressad. Rivet skal. Hela paketet.

Saffranssås i panna
Att byta ut vitt vin mot massor av citronskal och saft gick åt skogen.Foto: privat

Gigantiskt misstag! Det blir så surt så att tungan krullar sig. Försöker krydda upp med salt, peppar och saffranet men ingenting hjälper. Min man, kocken, tipsar om socker. Såklart. Jag häller i omoraliska mängder för att det ska bli ätbart men sen blir saffranssåsen faktiskt riktigt god.

Saffranspastan får nästan full pott

Har man en sås och pasta är jag av den bestämda åsikten att de ska blandas ihop, inte serveras separat som det står i receptet, så jag häller ihop allting och rör ner den färska spenaten. Det ser riktigt proffsigt ut. Jag är lika chockad som alla andra.

Dukat köksbord med pastarätt
Det är bara att inse. Jag är i princip Gordon Ramsey!Foto: Privat

Pastan blev till slut jättesmarrig och receptet får en klar fyra av fem. Jag, min man och tonårsdottern åt med god aptit. De två minorerna tackade vänligt men bestämt nej. Både räkor och saffran i mat är tydligen personliga oförrätter. Men att laga en rätt som alla i vår familj äter är jämförbart med att lösa Palestina-konflikten. Så tre av fem är ändå en succé.

Nu var det dags för citronkakan med apelsinsallad och här hade jag behövt en liten varningsskylt. ”Lämna detta projekt om du inte börjat före lunch”.

Äldsta dottern, som älskar att baka, får hoppa in som livlina. Vår springform är några centimeter för stor, men äsch, hur stor skillnad kan det göra? Ganska exakt hela skillnaden visar det sig.

Springform med pajdeg
Några centimeter hit eller dit, vad spelar det för roll? Ganska mycket när degen ska upp på kanterna...privat

Vi får göra en halv extra sats deg. Och en halv extra sats smet, kommer jag på i sista sekund och känner mig som ett mattegeni. Alltid ett varningstecken.

Enligt receptet ska kakan vara inne i tio minuter och smeten ska vara ”rinning” när man tar ut den. Sedan ska den stelna. Låter ändå rimligt.

Vi dukar fint och fixar tillbehören fikon, apelsin och granatäpplen medan vi väntar. Köket doftar citron och självförtroende.

– Varsågoda, nu ska vi fika, ropar jag.

Bord med kaka
Här är kakan alltså helt rå inuti.Foto: Privat

Jag skär en bit till min man och inser: NEJ. Kakan, som vilat i minst 45 min, är inte kladdig, den är rå. Tänk omelettsmet.

Tillbaka in i ugnen i 10 minuter, men den är fortfarande för rå. Ok fem minuter till då. Nu börjar den se okej ut.

Problemet är att klockan nu är 22:30 och kakan fortfarande ska vila i 40 minuter.

Fars dags-fikan? Epic fail som kidsen skulle sagt.

Kvinna håller ett fat med kaka
Kakan blev tillslut supergod, men skippa de syrliga tillbehören och satsa på grädde eller vaniljglass till.Foto: Privat

Men skam den som ger sig. Dagen efter smakade vi äntligen citronkakan och den var magisk. Som en varm sommardag i Toscana serverad på en tallrik. De rekommenderade tillbehören: apelsin, fikon och granatäpplen är dock ingen hit. Varför surt med surt liksom? Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass i stället. Mums!

Smaklig spis – och lycka till. Är du lika utmanad i köket som mig kommer du att behöva det.