Jag gjorde årets godaste julsnittar till adventsmyset – enkla knepet som höjer smaken
Jag är en hejare på vardagsmat, att sno ihop något riktigt gott av det som finns i kylskåpet. Men att stå länge i köket och hacka, röra, mäta och ta temperaturen är definitivt inte min grej.
Helst ska det ta kortare tid att laga än att äta, är min devis.
Eftersom jag älskar småplock i alla former testade jag att göra stekt kavring med cheddarkräm och päronmarmelad. Låter ju underbart, eller hur! Extra fiffigt inför advent, passande till glögg och andra snittar.
Den första utmaningen var oväntad – nämligen att få tag i kavring. Det blev faktiskt tredje gången gillt, hos Coop. Både Ica och Willys i mina kvarter har tydligen kavring främst precis inför storhelger, och jag var lite tidigt ute. Förklaringen var att knappt en människa handlar kavring under resten av året.
Allas-redaktionen testar recept
Vi på redaktionen har provlagat olika julrecept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.
Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och småkakor med mycket varierande resultat...
Här nedan hittar du fler:
Jag misslyckades helt med den perfekta julefterrätten
Jag lyckades baka årets häftigaste julbakelse – tack vare detta knep
Jag lagade årets godaste julgodis – misstaget som höll på att förstöra allt
När jag väl började laga denna fina smårätt var jag riktigt listig – jag gjorde dubbelt så mycket päronmarmelad än vad receptet angav för att sedan ha kvar till rostat bröd. När man ändå står där och rör i grytan, tänkte jag.
Ett eget litet knep är aldrig fel
Och eftersom det låg en ensam liten lime i kylskåpet så rev jag även ner skal från den, inte bara från citron som det stod i receptet. Ett tips, det blev väldigt gott och syrligt!
Men jag rörde och rörde. Och rörde. Marmeladen blev liksom inte tjock. Jag har aldrig lagat marmelad tidigare och visste inte riktigt hur länge jag skulle hålla på. Efter tjugo minuter rörde jag i ett par teskedar potatismjöl, och det gjorde susen. Ett eget litet knep är aldrig fel.
Ostkrämen var lättgjord, särskilt med färdigriven cheddar. Och att skära och steka kavringen var förstås lätt som en plätt. Den ska bli frasig i kanterna, så det gälle ratt inte bara för snabb.
Och så garnering på det – hackade valnötter och en mini-persiljekvist. Det blev fint, och förstås lätt att ta bort valnöten för den som är nötallergiker.
Resultatet blev supergott! Mixen av smaker och olika konsistenser var perfekt, den sötsyrliga marmeladen, det krispiga brödet och den mjuka salta ostkrämen gjorde sig perfekt ihop.
Den som vill ha mindre snittar kan lätt dela kavringen i tjugo bitar i stället för tio.
Och sist men inte minst: Päronmarmeladen gjorde sig alldeles utmärkt på rostat bröd med en skiva stark ost under. Jag kommer säkert att göra den igen, för sig. Med lite potatismjöl från början. Mums!
