Jag gjorde årets godaste julsnittar till adventsmyset – enkla knepet som höjer smaken

Småplock till adventsmyset – mums! Allas skribent Cecilia Gustavsson fastnade vid grytan länge, men till slut blev det suveränt gott.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

Brand logo
Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

Jag är en hejare på vardagsmat, att sno ihop något riktigt gott av det som finns i kylskåpet. Men att stå länge i köket och hacka, röra, mäta och ta temperaturen är definitivt inte min grej.

Helst ska det ta kortare tid att laga än att äta, är min devis.

Eftersom jag älskar småplock i alla former testade jag att göra stekt kavring med cheddarkräm och päronmarmelad. Låter ju underbart, eller hur! Extra fiffigt inför advent, passande till glögg och andra snittar.

Ingredienserna – nu var det bara att sätta igång.
Ingredienserna – nu var det bara att sätta igång.Foto: Cecilia Gustavsson

Den första utmaningen var oväntad – nämligen att få tag i kavring. Det blev faktiskt tredje gången gillt, hos Coop. Både Ica och Willys i mina kvarter har tydligen kavring främst precis inför storhelger, och jag var lite tidigt ute. Förklaringen var att knappt en människa handlar kavring under resten av året.

Allas-redaktionen testar recept

Vi på redaktionen har provlagat olika julrecept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.

Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och småkakor med mycket varierande resultat...

Här nedan hittar du fler:

Jag misslyckades helt med den perfekta julefterrätten

Jag lyckades baka årets häftigaste julbakelse – tack vare detta knep

Jag lagade årets godaste julgodis – misstaget som höll på att förstöra allt

Jag bakade julens enklaste småkaka – oväntade smakkombon

Jag testade trendiga maträtten – ny favorit på julbordet

När jag väl började laga denna fina smårätt var jag riktigt listig – jag gjorde dubbelt så mycket päronmarmelad än vad receptet angav för att sedan ha kvar till rostat bröd. När man ändå står där och rör i grytan, tänkte jag.

Ett eget litet knep är aldrig fel

Och eftersom det låg en ensam liten lime i kylskåpet så rev jag även ner skal från den, inte bara från citron som det stod i receptet. Ett tips, det blev väldigt gott och syrligt!

Men jag rörde och rörde. Och rörde. Marmeladen blev liksom inte tjock. Jag har aldrig lagat marmelad tidigare och visste inte riktigt hur länge jag skulle hålla på. Efter tjugo minuter rörde jag i ett par teskedar potatismjöl, och det gjorde susen. Ett eget litet knep är aldrig fel.

Päronmarmelad, med citron och lite lime.
Päronmarmelad, med citron och lite lime.Foto: Cecilia Gustavsson

Ostkrämen var lättgjord, särskilt med färdigriven cheddar. Och att skära och steka kavringen var förstås lätt som en plätt. Den ska bli frasig i kanterna, så det gälle ratt inte bara för snabb.

Och så garnering på det – hackade valnötter och en mini-persiljekvist. Det blev fint, och förstås lätt att ta bort valnöten för den som är nötallergiker.

Resultatet blev supergott! Mixen av smaker och olika konsistenser var perfekt, den sötsyrliga marmeladen, det krispiga brödet och den mjuka salta ostkrämen gjorde sig perfekt ihop.

Cheddarkrämen var snabbfixad.
Cheddarkrämen var snabbfixad.Foto: Cecilia Gustavsson

Den som vill ha mindre snittar kan lätt dela kavringen i tjugo bitar i stället för tio.

Och sist men inte minst: Päronmarmeladen gjorde sig alldeles utmärkt på rostat bröd med en skiva stark ost under. Jag kommer säkert att göra den igen, för sig. Med lite potatismjöl från början. Mums!