Annons
Annons


Därför ska du ALDRIG hålla dig när du är kissnödig!

Ibland håller vi oss och tänker att vi kissar lite senare. Men det kan vara farligare än vi tror. Här är 4 risker!


Kvinna är kissnödig.

Håll dig inte för länge!

Hur ofta går du på toaletten? Rådet är att tömma blåsan var tredje till var fjärde timme. Håller du dig längre kan din kropp påverkas negativt på flera sätt.

Här är 4 skäl till att du aldrig ska hålla dig för länge:

Annons

1. Du kan få urinvägsinfektion
Om du inte kissar kan bakterier föröka sig i den samlade urinen. För att bli av med bakterierna måste du tömma blåsan regelbundet. Annars är risken att du drabbas av urinvägsinfektion till följd av att kolibakterier från tarmen vandrar från urinröret till blåsan och sprider sig där. I värsta fall kan det resultera i akut njurbäckeninflammation.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Du kan drabbas av inkontinens
När du håller dig töjs din urinblåsa ut och en slapp blåsa kan leda till överflödesinkontinens. Det känns då som om du behöver kissa hela tiden, fastän blåsan bara kan tömmas droppvis. Förutom den obehagliga känslan är det även lätt hänt att det ständiga droppandet ger våta fläckar i trosorna.

Läs också: 5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag

3. Du kan få njurskador
En blåsa spänd till bristningsgränsen innebär en stor ansträngning för njurarna, som kan ta skada och förlora sin reningsfunktion. Till slut kan du behöva gå på dialysbehandling – det vill säga få ditt blod pumpat genom en reningsmaskin – för att få bort avfallsprodukter från kroppen som njurarna inte klarar av att avlägsna.

4. Din blåsa kan sprängas
Det här är inte så vanligt, men din blåsa kan faktiskt spricka av det höga trycket. Det händer främst personer som redan har skador på blåsan eller är kraftigt berusade, eftersom nervsignalen mellan blåsan och hjärnan som känner av kissnödigheten försvagas av alkohol. Om blåsan sprängs hamnar urinen i bukhålan och kan orsaka svåra infektioner – och det gör riktigt ont.

Läs också: Det här avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa!

Källa: Illustrerad Vetenskap

LÄS OCKSÅ


(149)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…