Agnes Wold: Detta är viktigare än att tvätta händerna för att undvika coronavirus

Överläkare och bakteriolog, Agnes Wold.

Foto: Thomas Johansson/TT

Överläkaren Agnes Wold ger sitt personliga knep för att undvika att smittas av coronaviruset – och tipsar om hur du kan minska smittspridningen.

Tvätta händerna är viktigt för att undvika coronavirus

Att handtvätt är viktigt, och det absolut enklaste vi kan göra för att undvika att smittas av coronaviruset är inget nytt. Redan när de första rapporterna om viruset började komma så beskrev Folkhälsomyndigheten, WHO och andra experter hur handtvätt med tvål och vatten skyddade oss – och hur effektivt det faktiskt är. Men i en intervju med tidningen Femina har nu överläkaren och bakteriologen Agnes Wold berättat vad som är ännu viktigare än att tvätta händerna.

Slå på ljud

Agnes Wold: Detta är viktigare än att tvätta händerna

Det handlar om social distansering, och om vikten att hålla avstånd när man måste lämna hemmet, exempelvis i butiken eller på gatan på väg till butiken. Hon påpekar så klart att det är viktigt att tvätta händerna eftersom smittan kan finns på ytor och liknande, men att den vanligaste smittovägen är via luften.

Vem är Agnes Wold? Allt om Sveriges "bakterie-orakel"

– En person som är infekterad andas ut små droppar som innehåller virus. De kommer ut när man hostar, men även när man skrattar, pratar, eller bara andas. När man andas in sådana virusinnehållande droppar kan de hamna långt ner i luftvägarna och infektera cellerna där. Så det absolut viktigaste för att minimera smittspridning är att hålla avstånd till andra människor. En meter, gärna två, säger Agnes Wold.

Agnes Wolds knep för att undvika att smittas

Just för att slippa smittas via luften har Agnes Wold ett knep som hon delade med sig av i en chatt med tidningen Expressens läsare. Hennes knep: att hålla andan.

– Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar, skriver hon i chatten.