Här är superenkla pajerna som gav mig självförtroende i köket – passar perfekt till julbordet
Jag är både road av att laga mat och faktiskt rätt bra på det. Min styrka är att improvisera och det gör att jag absolut hamnar i vissa komfortzoner. Recept använder jag som inspiration, men följer de sällan steg för steg.
Men så fort det är ett bakmoment med så känner jag mig mindre säker. Jag gör röror, såser, grytor och gratänger – men jag bakar sällan.
När vi nu ger oss på att testlaga mat ur våra fina veckotidningar tänkte jag att det är väl klokt att ge sig ut på lite hal is så jag valde att baka en paj – men tog ändå det säkra före det osäkra och hittade ett enkelt bakrecept (som inte såg så enkelt ut). Men det lät supergott och så var det så där snyggt som jag inte alltid ger mig tid att göra när jag lagar mat. Dessa pajer görs i portionsstorlekar, och känns väldigt exklusivt tycker jag. Inget för en vanlig snabb måndagsmiddag, men tjusigt på en buffé, som en förrätt och med smaker som passar julen till..
Allas-redaktionen testar recept
Vi på redaktionen har provlagat olika julrecept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.
Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och småkakor med mycket varierande resultat...
Här nedan hittar du fler:
Jag gjorde årets godaste julsnittar till adventsmyset
Jag misslyckades helt med den perfekta julefterrätten
Jag lyckades baka årets häftigaste julbakelse – tack vare detta knep
Jag lagade årets godaste julgodis – misstaget som höll på att förstöra allt
Mitt val blev dessa småpajer, fyllda med mandel, ädelsost och grönkol. Förutom att de såg snygga ut tänkte jag att de kan pigga upp julbordet – och passa familjens vegetarianer.
Köpte fel deg
Den första utmaningen kom innan jag ens börjat – den frysta smördegen. Jag hade sett framför mig tunna frysta plattor i paketet, men lyckades köpa fel, så det var två tjocka plattor, och då blev vikten 500 gram i stället för 400. Sedan insåg jag att min muffinsform troligen är något mindre än vad receptet tänkt, då jag har en som rymmer 12 muffins och som inte är 8 centimeter i diameter.
Men man tager vad man haver.
Jag bestämde mig för att göra 12 minipajer, och delade helt enkelt de tjocka degplattorna i små fyrkanter och tryckte ut dem till smala rundlar innan de gick ner i formen.
Det var superenkelt! Trodde det skulle vara både kletigt och pilligt, men degen var lättarbetad och följsam. Jag såg till att det var generöst med deg som stack upp. Initialt hade jag en idé om att jag skulle stänga varje paj så fyllningen blev inbakad, men det funkade inte upptäckte jag. Så mycket pajdeg var det inte som stack upp.
När degen var på plats var det verkligen busenkelt att bara fräsa ihop kål och mandel i smör. Jag rev ädelosten och tog en hel bit så det blev 140 gram i stället för 100, ökade inte på ägg och crème fraîchen, och det räckte bra till de 12 pajerna.
När de åkte in i ugnen såg de inte så imponerande och eleganta ut som min målbild var. Men pajerna växte fint i ugnen, blev gyllenbruna och fluffiga. Jag lyxade till dekorationen lite och lättrostade grönkolen. Rensa granatäpple är alltid ett pilligt jobb, men det blir verkligen så fint med de röda kärnorna till kålen och pajen. När allt kom omkring var jag riktigt nöjd och jag kände mig som en mästerbagare. Pajerna blev nämligen både fina och goda.
