Anna Sadhana Pilotti och döttrarna flydde från jordbävningen

Anna Sadhana Pilotti i grönt linne kombinerat med en bild på hur ett hus i närheten såg ut efter jordbävningen.

Foto: Privat

För några år sedan undkom svenskan Anna Sadhana Pilotti, 56, och hennes två små döttrar döden med en hårsmån. De flydde en jordbävning som totalraserade deras hus i italienska bergen. Nu sitter hon isolerad i en evakueringsbostad och leder världsomspännande yoga- och meditationsövningar online. Coronan har lett till att nya deltagare och följare strömmar till.

Anna hyllas i Italien för sitt lugna sätt att sprida information och positivt tänkande till en befolkning som är hårt pressad av smittan. Av restriktioner, oro och död som kryper in i allas medvetande och närhet.

– Yogan är en utmärkt väg till ett bättre mående där kropp och själ får chansen att arbeta i samklang och harmoni, säger hon.

Hon råder alla att testa. Men vill inte predika eller pracka på någon ett levnadssätt eller en aktivitet, som känns tillgjord och obekväm.

Handlare Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen:

– Alla gör sina egna fria val. Det är en del av min livsfilosofi, förklarar hon.

– Och att vara medveten i den värld och kropp vi befinner oss. Odla sin egen medvetenhet och upptäcka sin egen sanning. Då blir det lättare att välja. Och att leva.

Dotterns säng efter jordbävningen.

Sängen som den yngsta dottern sov i innan Anna slet upp henne. Tegelstenarna från väggen som strax efteråt rasade låg länge kvar bland flickans sängkläder, kuddar och nalle. Foto: Privat

Hon förespråkar att vi lastar av oss tunga bördor och tankar kring saker vi ändå inte kan påverka.

– Vi behöver inte suga i oss ytterligare elände. Vi behöver inte älta, beklaga och söka syndabockar i varje hörn.

Vi behöver inte älta, beklaga och söka syndabockar i varje hörn

– Det driver bara på och sprider destruktivitet och rädsla. Också hos andra.

Mitt i coronakrisen: Elinors dagbok inifrån vården

Hon söker möjligheterna och försöker förmedla positiva vägar att se dem.

– Yogan är en utmärkt metod att nå den energin. Att lätta på trycket och släppa taget.

– Det gäller bara att ta med sig den insikten när man reser sig från yogamattan.

– Dags för action och praktik också i vardag och samhällsliv.

Anna Sadhana Pilotti sände i radio

Anna Sadhana Pilotti är uppvuxen i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hennes liv är äventyrligt. Framgångsrikt i modebranschen och som journalist. I tio år reste hon jorden runt med sin dåvarande man, Gurra Krantz som är världsberömd kappseglare i de stora Oceanracen, bland annat Americas Cup och som skeppare på Swedish Match och Team SEB.

Anna var långt i från sysslolös under tiden paret kuskade runt. Hon hade dagliga rapporter i Mix Megapol när det startats som en av radions första kommersiella kanaler.

Hon gjorde inslag för Radiosporten och var inblandad i en mängd nydanande programsatsningar.

Hon var också ansvarig för marknadsföringen kring Swedish Match när det teamet ställde upp i Volvo Ocean Race 97/98.

Paret skilde sig i slutet av 90-talet och delade på vårdnaden om dottern Emma som fötts 1995.

Se Johans fina initiativ - sjunger personliga hälsningar:

– Jag hade ett bra jobb som PR-konsult i Stockholm och räknade med att bosätta mig där för gott. Jag trivdes och hade det praktiskt arrangerat med min exman.

– Jag jobbade allt mer med yoga. Det kom att bli mitt liv och mitt levebröd. Jag lämnade den stressiga kontorsmiljön och sökte mig inåt. Och mot naturen.

På en semesterresa till Italien träffade hon en man som hon fortsatte hålla kontakten med, Federico. De blev tillsammans i ett långdistans-särboförhållande. Och fick barn, fast stannade i sina respektive hemländer där de var fullt upptagna.

En yogalivesändning på Facebook med Anna Sadhana Pilotti.

Varje dag halv elva håller Anna Pilotti sina fria yogapass med spontana samtal på Facebook. I vårvädret är hon oftast utomhus, med den Apenninska bergskedjan som bakgrund. Bilden från en av hennes sessioner online framför mobilkameran.

Men 2007, parets döttrar var då 3 och 1 år, bestämde sig Anna för att flytta ner. Den äldsta dottern valde att stanna hos pappa i Sverige, men har hela tiden hållit tät kontakt med Anna, som ofta pendlat till Stockholm och umgåtts med henne.

Hamnade mitt i jordbävningen 2016

Anna har italienskt påbrå, därav namnet Pilotti, och förstod sig på språket. Familjen bosatte sig i mannens hemtrakter, i byn Sorbo i de Apenninska bergen i Umbrien, mellersta Italien. Ökända jordbävningstrakter som familjen fick uppleva med full kraft hösten 2016. Redan vid det första skalvet den 24 augusti raserades den by de bodde i. 299 människor omkom.

Jag rusade in till döttrarna och slet dem ur sängarna

– Det var på natten. Jag rusade in till döttrarna och slet dem ur sängarna. Jag följde antagligen inte reglerna för jordbävning, men jag fick ut barnen. Federico också, fast han lärt sig att man skulle stanna under en kraftig dörrkarm, eller något liknande.

Där döttrarna sovit rasade hela väggen och tegelstenarna låg spridda över sängkläder och kuddar.

– Det var tuffa tider. Vi har inte kunnat flytta tillbaka till byn. Den var länge helt öde, många byggnader ligger i ruiner. Det görs mätningar och det kan dröja åtskilliga år innan myndigheterna tillåter uppbyggnad och återflyttning.

Ett år tillbringade familjen i ett campingläger. Nu har de kunnat bygga en 35 kvadratmeter stuga på marken som tillhör deras gamla hus.

Sänder yogapass online i coronatider

Det är därifrån Anna sänder sina yogapass online. I en vacker bergsmiljö och uppblandat med personliga utläggningar för att skapa gemenskap och ingjuta hopp och livsmod i deltagarna.

Sjuksköterskan Emma: Coronasjuka tvingas ta farväl över skype

– Det här är ju ett tillfälligt initiativ som jag inspirerades till när jag märkte hur hårt människor tog virussmittan, hur många som insjuknade, ja dog. Och hur oron spred sig.

– Jag kände att jag gott kunde göra nytta genom att använda mig av mina egna erfarenheter och tankar kring hur man medvetet kan välja en friare livssyn, bli mottagligare och öppnare för förändringar.

– Tända ett ljus inom sig själv och låta sig ledas av det.

– Alla är välkomna att delta. Det finns inga förpliktelser eller kostnader.

– Det hjälper också mig att utvecklas, att pröva nya vägar. Att känna mig behövd. Och att få kontakter. Det är inte minst viktigt, när vi sitter här upp i bergen i total isolering.

– För också här finns poliser som har koll på att vi följer de hårda bestämmelserna för att bekämpa coronan.

8 svenska vittnesmål om coronan i världen:

I nuläget vet Anna inte hur framtiden blir. Mer än att att de troligen kommer att stanna i bergen. Döttrarna har blivit 14 och 16 år.

Federico arbetar med skog och själv är hon fullt upptagen med att arrangera retreater, yogakurser, meditationsläger, ofta i samarbete med researrangörer och olika företag.

Men nu är förstås hela familjen isolerad i hemmet.

Mathilda hakade på chansen – snabbutbildades mitt i kaoset

– Jag hoppas kunna lägga allt mer av min verksamhet online på internet. Det ger ju också utrymme att nå hela världen, resonerar Anna.

Hon är en god bit på väg redan nu. Hennes smittande skratt, trevliga småprat och personliga reflektioner kombinerat med stärkande kroppsövningar och djupt insiktsfulla tankar får deltagarantalet att växa för varje dag.

Hon ägnar en särskild omtanke om sin svenska publik genom att tala och kommunicera på svenska stora delar av förmiddagsträffen. Varje dag klockan 10.30, live från altanen utanför familjens lilla hus, med bergen som tornar upp sig i bakgrunden.

Det är bara söka på Anna Sadhana Pilotti och hoppa in på ett pass framför mobil eller dator.