Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Vem tror du att du är? 2022: Här är alla kändisar som deltar i årets säsong

23 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Gruppbild för nya säsongen av Vem tror du att du är? som sänds med start i september 2022. På bilden syns Agneta Sjödin, Niklas Ekstedt, Jill Johnson, Lars Lerin, Marianne Mörck, Petter, Krister Henriksson, Cecilia Frode och Börje Salming.
Nio kändisar söker efter sina rötter i den nya säsongen av Vem tror du att du är? Det blir en många gånger känslosam resa bakåt i tiden.
– Den här resan har slutit många spännande cirklar och jag är så tacksam, säger Jill Johnson, som är en av de medverkande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att släktforska och ta reda på mer om sitt ursprung har blivit otroligt populärt på senare år. Och även våra svenska kändisar är nyfikna på var de egentligen kommer ifrån.

Tv-programmet Vem tror du att du är? bygger på den brittiska förlagan Who do you think you are?, och sändes för första gången 2009 i SVT. Programmet lades ner 2016, men återuppstod i Kanal 5 2021. Och nu är det alltså dags för ytterligare ett gäng kända personer att resa bakåt i tiden.

Se video: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022Brand logo
Se video: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022

Då har Vem tror du att du är? 2022 premiär

I programmet får kändisarna med hjälp av släktforskare ta del av gripande livsöden och starka berättelser i den egna släkten. Deltagarna får besöka historiskt viktiga platser och också leva sig in i sina släktingarnas verklighet genom att klä sig i tidsenliga kläder, testa olika yrkesroller och uppleva hur vardagslivet kunde te sig på den tiden.

Annons

– Det ska bli otroligt roligt att få visa den andra säsongen av Vem tror du att du är? för tittarna i höst. Det kommer bli personligt, spännande och omtumlande, med både skratt och tårar, säger Mattias Askergren, exekutiv producent på Warner Bros. Discovery, i ett pressmeddelande.

Premiär för Vem tror du att du är? 2022 blir det den 14 september i Kanal 5 och discovery+.

Här är alla kändisar som deltar i Vem tror du att du är? 2022

Marianne Mörck

Marianne Mörck på pressbild för nya säsongen av Vem tror du att du är? där hon står och spanar åt sidan med handen höjd över ögonen.
Marianne Mörck.

Skådespelaren Marianne Mörck föddes 1949 i Göteborg. Hennes biologiska mamma, som var väldigt ung när hon födde Marianne, tvingades lämna bort sin dotter som fick tillbringa sina första månader på barnhem. Marianne har tidigare berättat att paret som senare adopterade henne uppfostrade henne både hårt och strängt.

Annons

Marianne Mörck började, mot sina föräldrars vilja, att sjunga och efter att hon kommit till Malmö opera i slutet av 70-talet har hon blivit kvar. Hon har medverkat i mängder av uppsättningar både där och på andra scener, och dessutom gjort roller i till exempel Wallander-filmerna och tv-serien Bonusfamiljen. Marianne Mörck bor i en villa strax utanför Malmö och har två barn samt flera barnbarn.

Lars Lerin

Lars Lerin sitter på en röd pall. Han är klädd i jeans, orange machesterskjorta och röda skor.
Lars Lerin.

Konstnären Lars Lerin är född i Munkfors år 1954. Efter studier vid Valands konsthögskola bodde han i flera år i Lofoten i Norge där han var verksam som konstnär. I början av 2000-talet flyttade han hem till Värmland igen och i dag har han blivit en av våra största samtida konstnärer. Lars Lerin är speciellt känd för sina akvarellmålningar.

Annons

Vid sidan av konstnärsskapet har Lars Lerin medverkat i en rad tv-program som rönt stora framgångar, som Lerins lärlingar och Vänligen Lars Lerin. Han har varit julvärd i SVT och driver tillsammans med maken Manoel ”Junior” Marques Lerin konsthallen Sandgrund. Paret har i dag fyra barn tillsammans – sönerna Rafael och Gabriel samt tvillingdöttrarna Gerd och Iris.

Jill Johnson

Jill Johnson tittar in i kameran och ler. Hon står upp och klädd i svarta byxor och en rosa kavaj.
Jill Johnson.

Artisten Jill Johnson kom till världen 1973 i Ängelholm där hon också växte upp. Redan som tonåring fick hon jobb som sångerska i olika countryband. 1998 fick hon sitt stora genombrott, då hon vann Melodifestivalen med låten Kärleken är. Sedan dess har hon etablerat sig som en av landets mest folkkära artister med en mängd album i bagaget. Hon har medverkat i Så mycket bättre i TV4 och även vunnit Kristallen för Årets kvinnliga programledare i samband med att hennes eget program Jills veranda sändes i SVT.

Annons

Jill Johnson var tidigare gift med musikern Håkan Werner och har två döttrar tillsammans med honom. I dag lever hon tillsammans med nya fästmannen Mattias Elg.

Så här säger Jill Johnson om sin medverkan i Vem tror du att du är?:

– Jag har många gånger funderat på min musikaliska bakgrund. Var kommer sångrösten och det kreativa arvet ifrån och från vilken av mina föräldrars sida? Kanske från båda sidor? Jag som alltid älskat Dalarna…Bor det kanske en liten dalkulla i mig och finns det en anledning till att jag alltid älskat Norrland? Kan jag rent av ha någon tråd till min fästmans Jämtland? Den här resan har slutit många spännande cirklar och jag är så tacksam.

Börje Salming

Börje Salming tittar in i kameran och har den ena handen knuten framför sig. Han är klädd i en riddarrustning och håller hjälmen i ena handen.
Börje Salming.

Börje Salming, född 1951 och uppvuxen i Kiruna, räknas som en av tidernas främsta ishockeyspelare. Han flyttade till Kanada i mitten av 70-talet och blev proffspelare i NHL i 17 år. Han har som ensam svensk utsetts till en av de hundra bästa spelarna i NHL:s historia och invaldes i Hockey hall of fame 1996.

Annons

Sina sista år som proffs spelade han hemma i Sverige, i AIK. Han har sedermera startat företag och skrivit en självbiografi. Han har tre barn sedan tidigare relationer och är i dag gift med Pia Salming, som jobbar som polis. I augusti 2022 gick Börje Salming ut offentligt och berättade att han har drabbats av muskelsjukdomen ALS.

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin står ,ed händerna i sidan och tittar in i kameran. Hon är klädd i en beige vid skjorta och ett läderförkläde.
Agneta Sjödin.

Programledaren Agneta Sjödin föddes 1967 och växte upp i Hudiksvall. Hon jobbade tidigare som ljustekniker på TV4, innan hon i början av 90-talet blev programledarkollega med Adam Alsing i Tur i kärlek. Allra mest känd är hon kanske som mångårig programledare för långköraren Fångarna på fortet, men hon har också lett klassiska program som Sikta mot stjärnorna och Småstjärnorna, Gladiatorerna, Saknad och Agnetas nyårskarameller.

Annons

Agneta Sjödin har också medverkat i Let's dance och skrivit flera böcker. Hon har dottern Maja Strömstedt tillsammans med artisten Niklas Strömstedt. Efter att relationen tog slut 2001 har hon varit förlovad två gånger och gift en gång.

Så här säger hon i pressmeddelandet om sin medverkan i Vem tror du att du är?:

– Det var en ynnest att få vara med i Vem tror du att du är? Att färdas bakåt i släktleden blir en påminnelse om hur vi alla är del av något större och hur allt hänger samman. Det är vackert och väldigt känslosamt.

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt iklädd en gammaldags blå uniform med guldfärgade knappar och läderbälte. I ena handen håller han en tillhörande hjälm med emblem.
Niklas Ekstedt.

Stjärnkocken och krögaren Niklas Ekstedt är född 1978 i Östersund. Som 21-åring startade han sin första krog i Helsingborg, som i många år fick fina topplaceringar på olika framstående kroglistor. År 2007 flyttade han till Stockholm där han i dag driver bland annat restaurang Ekstedt, där all mat tillagas över öppen eld.

Annons

Förutom att driva sina egna krogar, har Niklas Ekstedt även synts i tv-rutan, i det egna matlagningsprogrammet Niklas mat. Dessutom har han gett ut flera kokböcker. Niklas Ekstedt är gift med författaren Katarina Ekstedt och de har två barn tillsammans.

Cecilia Frode

Cecilia Frode står upp mot en ljusgul bakgrund och tittar in i kameran. Hon är klädd i beige byxor och en brun skjorta med vita prickar. Hon håller ena handen över bröstkorgen.
Cecilia Frode.

Skådespelaren Cecilia Frode föddes 1970 i Linköping. Sedan examen från Teaterhögskolan i Malmö 1994 har hon medverkat i en mängd uppsättningar på scener runt om i landet. Hon gjorde sin första större filmroll år 2000 och året därpå belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll efter sin insats i filmen Klassfesten.

Vid sidan av vita duken och teaterscenen har Cecilia Frode också medverkat i olika radio- och tv-program. Bland annat har hon tävlat i frågesportprogrammet Alla mot alla tillsammans med Janne Josefsson. Hon har en dotter, Oderia, från ett tidigare äktenskap.

Krister Henriksson

Krister Henriksson står upp mot en ljusgul bakgrund och tittar in i kameran. Han har armarna i kors och bär en blårutig skjorta.
Krister Henriksson.

Skådespelaren Krister Henriksson föddes 1946 och växte upp i Grisslehamn. Han utbildade sig till skådespelare i Malmö och fick sitt genombrott 1973 på Stockholms stadsteater. Sedan dess har han gjort mängder av teaterroller, men också synt i exempelvis tv-serien Rederiet och i Wallander-filmerna. Krister Henriksson har mottagit flera utmärkelser under sin långa karriär och har i perioder även drivit eget produktionsbolag och varit delägare i ett ljudboksförlag.

Krister Henriksson är gift med skådespelaren Cecilia Nilsson och tillsammans har de tre barn.

Petter

Artisten Petter sitter på en röd pall. Han är klädd i beige jacka, ljus skjorta och jeans.
Petter.

Artisten Petter Askergren föddes 1974 i Stockholm. Han slog igenom som hip hop-artist i slutet av 90-talet med låtar som Mikrofonkåt och Vinden har vänt. Han har sedan dess släppt flera fullängdsalbum, drivit skivbolaget Bananrepubliken och samarbetat med en lång rad andra artister. Han har synts i tv-program som Så mycket bättre och The Voice Sverige, varit programledare för Musikhjälpen i P3 och öppnat en snabbmatsrestaurang.

Petter är gift med Michaela Askergren och pappa till fem barn. Familjen bor numera i Jämtland.

Så här säger Petter om sin medverkan i Vem tror du att du är?:

– För mig var det här en otrolig resa då jag i stort sett inte vet speciellt mycket om mina rötter, bara vissa fragment så för mig föll många bitar på plats.

Annons