Annons
Annons


7 saker som dina bröst avslöjar om din hälsa!

Att ha koll på brösten är viktigt för att utesluta hälsoförändringar som kan leda till sjukdomar. Här följer en lista med 7 punkter som brösten kan avslöja om din hälsa.


Ta en titt på dina bröst – de visar hur du mår.

Ta en titt på dina bröst – de berättar hur du mår.

Visste du att dina bröst kan berätta en hel del om hur du mår?

Under årens lopp ändrar brösten form, storlek och kanske även färg. Genom att vara vaksam på hur brösten ser ut kan du upptäcka om något inte står rätt till med din hälsa i tid.

Annons

Den amerikanska läkaren Lauren Streicher belyser ett par punkter som hon menar att alla kvinnor bör känna till.

Här är 7 saker som dina bröst avslöjar om din hälsa:

Gilla Allas.se på Facebook

1. Dina bröst växer
Eftersom brösten till största del består av fettceller innebär en större byst förmodligen att du har gått upp lite i vikt. En fylligare byst kan också vara ett resultat av hormonella förändringar som är vanliga i samband med preventivmedel, graviditet, klimakteriet eller delar av menstruationscykeln. Ingen anledning till oro alltså.

2. Dina bröst krymper
Här gäller det motsatta. Om dina bröst krymper har du förmodligen gått ner i vikt. Bröstminskning kan också bero på att dina nivåer av östrogen har sjunkit, för att du slutat med preventivmedel eller närmar dig klimakteriet. Om något av dessa skäl inte stämmer kan du eventuellt bli utredd för hormonsjukdomen PCOS, särskilt om du även är drabbad av akne och håravfall.

Läs också: 9 fantastiska fördelar med små bröst!

3. Dina bröst ändrar form
Bröstens utseende är direkt kopplade till ålder, barnafödande och amning. Det är därför helt naturligt att ligament sträcks, bindväv bryts ner och huden förlorar sin elasticitet. Även jojo-bantning tänjer huden. Vill du stärka bysten kan du träna upp bröstmusklerna med exempelvis armhävningar. Skulle dina bröstvårtor däremot plötsligt ändra form och bli indragna bör du omgående söka läkare för att utesluta bröstcancer.

4. Dina bröstvårtor blir hårda
Styva bröstvårtor hör ofta samman med sexuell stimulans och är då givetvis helt normalt. Men hårdhet i båda bröstvårtorna kan också vara ett tecken på en hormonell defekt. Anledningarna kan vara att du har nedsatt sköldkörtelfunktion, tar antidepressiva medel, äter p-piller eller har en godartad tumör som kallas intraduktalt papillom. I värsta fall, om det även kommer blod eller vätska, kan det vara en signal om elakartad bröstcancer.

5. Dina bröst får knölar
Under hela menstruationscykeln kan brösten kännas ojämna och knöliga, vilket beror på hormonella förändringar som orsakar godartade cystor med vätska. Om knölarna är symmetriska finns det ingen anledning till oro, men om det dyker upp nya knölar som inte försvinner av sig själv bör du konsultera en läkare.

Läs också: Så vet du om din bröstknöl är farlig!

6. Dina bröst gör ont
Bröstsmärtor kan bero på en lång rad skäl och de flesta är helt ofarliga. Möjliga utlösande faktorer kan vara PMS, illasittande behå, muskelömhet eller järnbrist som påverkar sköldkörtelhormoner. Ett tillskott av 6 mg jod, som dessutom ökar sköldkörtelns funktion, kan hjälpa. Känner du enbart smärta i ett av brösten under en längre tid bör du kontakta läkare för att utesluta bröstcancer.

7. Dina bröst ändrar färg
Färgförändringar är ett vanligt tecken på graviditet, speciellt om bröstvårtorna och bröstgården blir mörkare och förstoras. Bröstvårtorna kan även bli mörkare med åldern – vilket också är naturligt. Mer avancerade färgförändringar i huden, ofta sammankopplade till gropar, kan dock vara ett symtom på bröstcancer och bör därför undersökas.

Läs också: 5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag!

Av Margaretha Malmgren
Källa: prevention.com


(128)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…