Glada coronanyheter: Allt fler slutar röka i pandemins spår

Kvinna bryter en cigarett för att visa att hon slutat röka.

Hotet om komplikationer vid covid-19 verkar vara det många behövde för att ta sig i kragen och sluta röka, visar en ny undersökning. Samtidigt ska nu nikotin testas som ett skydd mot sjukdomen.

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 har visat sig kunna ge en hel hop olika symtom – allt från feber och torrhosta till lila tår och magproblem. Men framförallt är det en luftvägssjukdom som i allvarliga fall gör att den sjuke inte klarar av att syresätta sig själv genom sin andning. Då behövs en respirator sättas in och den drabbade sövs.

Efter coronasmittan – nu vill Suzanne Reuter hjälpa andra

En av riskgrupperna är de som lider av kroniska lungsjukdomar, som lungcancer eller KOL. Och även om rökning inte sätter dig i den riskgruppen så har läkare världen över sagt att rökning absolut är något som kan förvärra tillståndet om man insjuknar.

– Rökare! Har man inte slutat förr så ska man väl sluta nu? Motivationen kan ju inte bli högre! sa doktor Mikael Sandström i Nyhetsmorgon nyligen.

Och det verkar faktiskt som att världen har lyssnat!

Flera miljoner vill sluta röka

Den brittiska organisationen Action on Smoking har genomfört en undersökning med YouGov, som visar att mer än 300 000 britter har slutat röka på grund av coronaviruset.

Ytterligare 550 000 personer har försökt sluta röka, medan 2,4 miljoner åtminstone har dragit ner på rökningen, visar undersökningen också, enligt tidningen Guardian.

Klara-Maria var i coronakarantän i sex veckor:

En annan studie visar att orsaken till att rökare drabbas hårdare kan bero på att deras lungor har fler ”ingångar” för viruset.

Coronaviruset måste fästa på så kallade ACE2-receptorer som finns på cellerna i bland annat våra lungor och luftvägar, för att kunna injicera cellerna med sitt DNA och kunna fortplanta sig i kroppen. Och enligt studien har rökare betydligt fler ACE2-receptorer i lungorna än andra, vilket då skulle göra dem mer mottagliga för viruset.

Agnes Wold: Så semestrar du under coronakrisen

Samtidigt testas nikotin mot corona

Hos franska covid-19-patienter har man dock sett ett helt motsatt mönster: Trots att cirka en fjärdedel av den franska vuxna befolkningen är rökare, så var bara 5 procent av de med konstaterad covid-19 dagliga rökare, enligt en studie.

Därför tror några franska forskare nu att det kan finnas en receptor i nikotin som kan skydda mot viruset, en teori som nu ska testas på 1900 franska sjukvårdare genom att de får bära nikotinplåster.

Vi vill dock inte rekommendera att någon börjar röka i ett försöka att skydda sig mot viruset. Rökning ökar risken för flera cancerformer, som lungcancer, och luftvägssjukdomar som KOL – dessutom har rökare sämre immunförsvar generellt. Så även om du skulle klara dig från corona ökar du risken för en mängd andra problem!

Källa: Expressen, The Guardian, Nyhetsmorgon

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: