Hitta nya vänner på en singelresa – så gör du!

Resa utomlands själv? Klart att du kan! Det finns absolut spännande alternativ att välja på för ensamresenären – aktivitetssemester, eller varför inte en singelresa.

Drygt en fjärdedel av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll. En hel del av dessa är såklart unga människor som inte har bildat familj än, men många är också äldre. 32 procent av alla som är över 60 år bor ensamma, enligt Statistiska centralbyrån.

Att åka på en semesterresa utomlands anses till stor del vara en familjeaktivitet eller något man gör med sin partner, alternativt med en vän. Men vad gör man när man längtar efter en semestertripp och inser att man inte har något resesällskap?

På många sätt är semesterresor anpassade för att man ska vara minst två. Till exempel får man ofta betala tillägg för ett enkelrum. Fast på senare år har researrangörer och charterbolag börjat inse att soloresenärerna är många och värda att satsa på.

När Michael Pannagel var nyskild 2001 åkte han på en gruppresa till Kina. Gruppen bestod av 14 par – och Michael. Det hela kändes inte helt bekvämt och några år senare startade därför Michael resebyrån Singelresor som han är ägare och vd för.

Inga dejtingresor

Namnet till trots så måste man inte vara singel, men alla som reser med Singelresor är ensamresenärer.

– Det är absolut inga matchningsresor. Det är vanliga gruppresor till spännande resmål, skillnaden är bara att alla är singelresenärer, påpekar Michael.

Men självklart händer det ändå att två personer finner varandra på en resa och så småningom blir ett par.

Michael Pannagel är ägare och vd för Singelresor.

Michael Pannagel är ägare och vd för Singelresor. Foto: Privat

De flesta resenärer är födda på 50- och 60-talen, men resorna lockar även en del 40-talister och personer födda på 70- och 80-talen.

– Det är generellt betydligt fler kvinnor än män. Jag vet inte riktigt vad männen gör, om de bara sitter hemma och tittar på tv, säger Michael.

Som singelresenär kan det vara bra att ställa in sig på att våga ta lite initiativ för att lära känna de andra resenärerna. Fast en fördel är att man också kan vara lite mer passiv och få egentid om man önskar det. Man behöver inte anpassa sig lika mycket som när man åker med en partner.

– De som vill dra sig undan efter dagens aktiviteter kan göra det och de som vill umgås, gå ut och äta eller ta något att dricka på kvällen kan göra det, menar Michael.

Börja med Europa

Singelresor erbjuder resor till både Europa och resten av världen, allt från aktiva semestrar med vandring eller skidåkning till resor med mer fokus på kultur. Michael märker hela tiden en ökad efterfrågan och att många återkommer.

– Vi har resor till intressanta och roliga men trygga länder. Är man en ovan resenär kanske man inte ska välja Australien som första resa utan satsa på en resa i Europa.

Seniorer skålar i färgglada drinkar vid poolen.

Umgås mycket eller lite? Som ensamresenär bestämmer du själv. Foto: Shutterstock/IBL

Att resa ensam kan kännas läskigt av flera anledningar. Till exempel kan man oroa sig för vad andra tänker om dig som ensamresenär. Det beror på att vi i grunden är väldigt sociala djur som är lite rädda för vad andra tycker om oss.

– Man kan få tankar om att man uppfattas som en ensam stackare som inte har någon att resa tillsammans med. Man kan få en känsla av att alla tittar på en, säger Dan Katz, psykolog och psykoterapeut.

Psykologen och psykoterapeuten Dan Katz.

Med inställningen att du är modig ökar chansen för att din solosemester blir en succé. Det menar psykologen och psykoterapeuten Dan Katz. Foto: Philip Håkansson.

Men kanske är det tvärtom, att du uppfattas som modig och framåt om du vågar dig på att resa solo? Det är i alla fall en bra inställning att försöka ha om du vill komma iväg trots din oro. För en del är det helt okej att ligga i en solstol och läsa böcker själv i en vecka. Men annars är det som singelresenär alltid bra att ha planer på vad man ska göra, särskilt om du åker helt själv och inte på en gruppresa.

– Ett bra råd är att inte bara åka bort, utan att också åka till något. Om du vill resa och det enda hindret är att du inte har någon att resa med så välj ett ställe eller en resa där du blir stimulerad.

Vandring i alperna.

På en temaresa kan du möta andra med samma intresse. Foto: Shutterstock/IBL

Ett enkelt sätt att få både mycket stimulans och mer umgänge är att välja en gruppresa eller aktivitetsresa. Det kan till exempel vara en resa med ett tema, som vinprovning eller golf. Aktiviteterna blir då en naturlig mötesplats där det är lättare att börja umgås.

Om man tycker att umgänget går trögt ska man komma ihåg att det inte behöver bero på en själv.

Kan göra vad man vill

– Man ska inte glömma att andra också kan vara blyga eller upptagna. Det är inte bara ens eget ansvar om det inte uppstår kontakt.

Det finns såklart risker med att resa själv, men också många fördelar, menar Dan Katz.

– Du behöver inte komma överens med någon annan! Du kan shoppa vad du vill och skippa museum om du vill det. De är också större sannolikhet att du lär känna någon på plats om du reser ensam.

– Jag tycker absolut att man ska överväga att åka om man har lust och det finns roliga saker att göra på platsen!

Här kan du boka en soloresa:

● Singelresor har precis som namnet antyder resor för singlar och andra som reser ensamma, oavsett civilstånd. Många resor till varierande resmål, bland annat Kuba, Sydafrika, Prag och Mallorca. Singelresor.org

● Wiresor satsar på aktiva resor och vissa av resorna är singelresor. Främst vandringsresor i Europa. Wiresor.se

● PRO-medlemsresor har ett brett utbud med olika teman som kultur eller hälsa. Har också ett fåtal resor för bara solo- resenärer. Promedlemsresor.se

● Aller Travel har både olika temaresor och långtidssemester, men även ett fåtal soloresor till exempelvis Cypern. Allertravel.se

Fler alternativ för dig som reser själv:

● Läs & res fokuserar på upplevelseresor i små grupper. Över 50 procent av deras kunder är soloresenärer. Lasochres.se

● Rosa bussarna har långresor där man åker runt med buss. Har ett antal resor som bara är för 50+. Rosabussarna.com

● Springtime är specialiserade på resor med hälso- och motionstema. Har utvalda resor för seniorer. Springtime.se

● Singelgolf har resor för dig som spelar golf och är singel. Singelgolf.se

● Grand tours erbjuder resor med ”vuxen smak”, till exempel bridgeresor och flodkryssningar. Grandtours.se

Charter med soloalternativ

Flera av de stora charterbolagen, som Tui, Ving och Solresor, erbjuder soloalternativ. Det kan till exempel innebära att man inte tar extra tillägg för enkelrum eller har speciella erbjudanden för den som reser själv. Passar dig som vill ha mer egentid.

Här hittar du resesällskap

Vill du ändå ha sällskap av en nyfunnen vän? På dessa internetsidor kan du svara på annonser eller själv efterlysa en resekompis.

Upplevelseresor.com/sida/reskompis

Viseniorer.se/kontaktannonser/resesallskap.phps

Text: Elin Gunnarsson
Foto: Shutterstock/IBL, Privat

Läs också:

Res med Aller Travel!