Corona: 5 vanliga konspirationsteorier om viruset

Kvinna vid dator.

Foto: TT/Shutterstock

Är det 5G-masterna som ligger bakom pandemin eller har viruset helt enkelt kokats ihop i ett laboratorium? Konspirationsteorierna om coronaepidemin följer tydliga mönster.
– Det är ofta vid den här typen av omskakande händelser som konspirationsteorier spirar och gror, säger Kent Werne, journalist och författare till boken Allt är en konspiration som getts ut på Ordfront förlag .

I en tid av många frågor och färre svar så finns det alltid utrymme för spekulationer. Vem tjänar pengar på att vi agerar som vi gör? Finns det några dolda agendor bakom?

Ja, ni hör ju. Så länge det inte finns några tvärsäkra svar så finns det utrymme för tvekan.

Konspirationsteoriernas gödsel och näring.

– Redan i januari spreds ju teorier om att viruset hade skapats i ett laboratorium i Kina eller USA som ett hemligt biologiskt vapen. Andra hävdade att det var vaccinindustrin som låg bakom i syfte att tjäna pengar på ett vaccin, säger Kent Werne.

Många tror på konspirationsteorier runt covid-19

Kent Werne, journalist och författare

Kent Werne har fördjupat sig i konspiratörer och teorier i Allt är en konspiration (Ordfront). Foto: Ordfront

Jan-Ake Eriksson

Och den uppfattningen har slagit rot. Åtminstone enligt en undersökning av New research i USA. Av nästan 9000 amerikaner trodde 29 procent att covid-19 hade framställts i ett laboratorium, skriver The Guardian.

Andra hävdade att det var vaccinindustrin som låg bakom i syfte att tjäna pengar på ett vaccin, säger Kent Werne.

Vägvalen för att slå ner och begränsa smittan lämnar också utrymme för frågor. Lockdown av samhällen, smittspårning och tester innebär så klart att den medborgerliga integriteten kan upplevas som hotad.

Kontroll över medborgare i "new world order"

I konspirationsteoretikern värld kan det tolkas som att eliten använder coronan som ursäkt för att utöva kontroll på medborgarna, menar Kent Werne. Och teorierna om de bakomliggande motiven är gamla som gatan.

– Man tror att det finns en hemlig plan att ta över världen och införa världsdiktatur, en så kallad new world order.

Australiska protester mot corona-lockdown i Melbourne

Protester i Melbourne 10 maj under lockdown. 5 G och vaccin i skottgluggen för demonstranterna. Foto: TT

SCOTT BARBOUR

Kent Werne, som även driver podcasten Sanning eller konspiration, menar att idéerna om hemliga sällskap med illvilliga planer har rötter tillbaka till franska revolutionen. Exemplifierat av till exempel Illuminati och frimurarna som betraktades som hot mot kungamakt och kyrka.

Bilderbergruppen

Men tankefiguren lever kvar än idag. Bland annat i föreställningen om Bilderberg-gruppen. Ett årligt möte, sedan 1954, där politiker och näringslivstoppar från hela världen samlas för att diskutera vad nyhetsbyrån Omni kallar ”världens megatrender” i avskildhet.

Ett elitnätverk som bland annat haft Tage Erlander, Olof Palme, Annie Lööf och Carl Bildt till konferensbordet.

– Enligt gruppen själva så fattas inga beslut vid de här mötena. Men eftersom det är ett sådant hemlighetsmakeri omkring det så uppstår ju konspirationsteorier, säger Kent Werne.

Protester mot Bilderbergsgruppens årliga möte

Protester i Österrike inför Bilderbergsgruppens möte. En hemlig elitsammanslutning som hotar den medborgerliga friheten menar vissa. Foto: TT

CHRISTIAN BRUNA

Om hemliga sällskap med tveksamma motiv är en stark faktor i konspirationsvärlden så är antisemitism ett annan ingrediens som sticker ut. Och antisemitismen har som bekant en uråldrig historia där judar ses som roten till allt ont.

Konspirationsmagneten George Soros

Antisemitismen växte sig särskilt stark på 1800-talet. Judar pekades, i vanlig ordning, ut som lömska och illvilliga men nu tog man också fakta på att det fanns judiska namn på rika bankirer och tidningsägare. Idén om den judiska konspirationen för världsherravälde fick fäste och slutligen sitt vidrigaste uttryck i Nazityskland.

George Soros i Frankrike

Ungersk-amerikanen George Soros i Frankrike. Foto: TT

Francois Mori

De antisemitiska teorierna lever kvar i dag. Bland annat i misstankarna mot den ungerske filantropen George Soros. En man som verkar ha ett finger med i spelet i det mesta som sker i världen. Ja, åtminstone enligt de teorier som omgärdar honom.

– De bygger på kända fakta, att han är en rik och inflytelserik person som byggt en förmögenhet på valutaspekulation. Men sedan är det de gamla antisemitiska teorierna som kommer in. Han är jude och antas därför ha en dold agenda. En hemlig plan att upplösa nationerna och ta över makten själv.

Antisemitismen går igen i nidbilderna där Soros till exempel porträtteras som en spindel eller bläckfisk. Karikatyrer som likaväl kunde publicerats i Der Stürmer på 1930-talet.

Och det har, så klart, florerat teorier om att Soros på något sätt ligger bakom spridningen av viruset som orsakar Covid-19.

– Det är så typiskt, enligt vissa är allt en judisk konspiration.

Konspirationer sprirar i sociala medier

Samtidigt som byggandet av konspirationsteorier har en lång historia så har internet och sociala medier inneburit en rejäl skjuts för spridningsmöjligheterna.

Samtidigt finns det tydliga strömmar i var teorierna kommer ifrån.

De flesta som får en verklig spridning kommer från USA, enligt Kent Werne som räknar amerikanen Alex Jones som ”superspridare”.

Hans kanal Infowars.com når miljoner.

– Han är den största nu levande konspirationsmegafonen.

Vad finns det för syfte bakom?

– De som skapar teorierna gör det ofta av övertygelse även om en del också tjänar pengar på det. På att sälja mirakelmedicin till exempel.

– Men de går att använda för politiska syften. Trump och Orban i Ungern använder det till exempel i sin politiska retorik. De ser att det tjänar deras intresse om man kan mobilisera medborgarna mot en gemensam fiende. Soros till exempel.

"Foliehattarna"

I det allmänna, och förutfattade, medvetandet kommer ofta begreppet ”foliehatt” fram när konspirationsteorier diskuteras. Det vill säga att anhängarna går runt med just folie på huvudet som skydd från elektrisk strålning.

Men enligt Kent Wernes erfarenhet från att ha träffat och intervjuat konspirationsteoretiker så är det en minoritet.

– Den stora massan, som deltar i konferenser till exempel. De är inte galna. De är har en tro på att avgörande händelser i historien orsakats av en konspiration.

Om det är något som utmärker den här gruppen så är det en förstärkt förmåga att se mönster och en motvilja mot att acceptera slumpen som orsak.

– Det finns nog ett visst mått av vardagsparanoia också. Den där känslan av att det är någon annan som har kontrollen.

Men begreppet ”foliehatt” är ändå inte taget ur luften.

– Det finns ju människor som tror att de är utsatta för strålning. Man kan misstänka att de lider av paranoia och psykisk sjukdom.

5G-master pekats ut bakom corona

Elektrisk strålning sägs också ligga bakom coronaepidemin. Åtminstone enligt den teori som pekar ut 5G-masterna som boven i dramat. 5G, alltså den senaste generationens mobilnät, har bland annat master kring Wuhan. Den kinesiska stad som räknas som pandemins epicentrum.

Och redan tidigt pekade konspiratörer på en koppling mellan masterna och viruset.

Rykten som bland annat ledde till att 5G-master i världen revs ner och förstördes av oroliga medborgare.

Men att strålningen från 5G-masterna skulle försämra immunförsvaret eller på annat sätt göra människor mer mottagliga för sjukdomar tillbakavisades å det bestämdaste.

5G-teorin är kvalificerat strunt. Den värsta sortens fake news, sa Stephen Powis, chefsöverläkare på NHS (Nations Health Service) till The Mirror i april.

Konspirationsteorier och UFO

Under årens lopp har det skett en sorts liering mellan UFO-troende och konspirationsteoretiker. Och det är en rimlig glidning eftersom många UFO-observationer och teorier om utomjordiska besök också bygger på att makten ”mörkar” sanningen.

Area 51, UFO-mecka

Militärbasen Area 51 i Mojaveöknen sägs bland annat vara landningsplats för UFO och är en mytladdad plats. Foto: TT

BRIDGET BENNETT

Även konspirationsteoretikerna närmade sig de UFO-troende men från sin egen horisont.

– Man började se att den här hemliga världsregeringen som skulle ta över bestod av utomjordingar. Det exploderade på 90-talet och syns i den tidens populärkultur också. I tv-serier och filmer som Arkiv X, säger Kent Werne.

– Och det spelar roll. Man får inte glömma att skönlitteratur och film faktiskt kan spä på konspirationsteorier. Någonstans suddas linjen mellan verklighet och fiktion ut i de här kretsarna.

Men visst förekommer konspirationer också i verkligheten. Det går att skratta åt konspirationsteorier och att sätta foliehattar på människor som tror att det är utomjordingar som i hemlighet styr världen. Men i ett samhälle där våra digitala fotsteg går att följa och där gränserna för övervakning kan upplevas vaga är det kanske inte så konstigt att teoribyggarna får näring.

Och vissa är ju bara före sin tid.

– Den som hävdade att staten i hemlighet avlyssnar vanliga medborgare betraktades nog tidigare som en paranoid foliehatt. Sedan bekräftades dessa misstankar sju gånger om av Edward Snowden 2013.

Fem konspirationsteorier om Corona

5G - Enligt den här teorin ligger strålningen från 5 G-master bakom virusets spridning. Just exakt hur det går till är inte helt tydlig men 5 G-master har fällt och förstörts efter att ryktena kom i svang.

Bill Gates ligger bakom - I ett Ted-talk från 2015 pratar Bill Gates om Ebola-utbrottet och varnar för nya pandemier. Det anförs av hans motståndare som att han på något sätt har ett finger med i spelet bakom corona-spridningen. Antivaccinationsrörelsen menar att konspirationen går ut på att Bill Gates vill tvinga hela världen att vaccinera sig. Möjligen skulle avsikten vara att i samband med vaccinationen sätta in datachip för övervakning.

Viruset kommer från ett kinesiskt laboratorie - I Wuhan finns virologiska labb som jobbar med att bland annat undersöka coronavirus i fladdermöss. Men de virus som laboratoriet undersökt är inte desamma som orsakat pandemin. Teorin har dock fått näring i en timmeslång tv-dokumentär som i sin tur plockats upp i andra medier.

Det finns även teorier om att viruset tagits fram i Kina som ett biologiskt vapen.

Viruset har tagits till Kina av amerikansk militär - Som ett sorts svar på ryktena om att Kina skulle ligga bakom Corona-utbrottet har det kommit liknande beskyllningar åt andra hållet. Det vill säga att amerikansk militär tagit viruset till Kina i samband med Military World Games i Wuhan i oktober 2019. Den här idén har bland annat formulerats av en talesman för Kinas utrikesdepartement på twitter.

Läkemedelsföretagen ”Big Pharma” ligger bakom - Kända konspiratörer (som till exempel nämnda Alex Jones) menar att Corona-epidemin är en komplott för att läkemedelsbolagen ska sälja mer konventionell medicin. Många av de här konspiratörerna säljer också, av en händelse, egen alternativ medicin.

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: