Hur skapar man som förälder nya och nyttiga vanor för sina barn som leder till ett aktivare liv? Vi har listat tipsen som kan hjälpa och stötta om du känner att det blivit mycket stillasittande på senaste tiden.
1. Uppmuntra och utmana
Uppmuntra dina barn till lagsporter, lekar och roliga utmaningar. Var en förebild och föregå med gott exempel genom att delta och vara med – för dina barn kommer med hög sannolikhet härma dig. Och försök få in rörelsen där ni kan. Är det glassväder? Cykla tillsammans till kiosken – det är positivt när ditt barn associerar rörelse med glädje!
2. Få (gratis!) aktivitetsglasögon
Om ditt barn undviker fysisk aktivitet och lek med andra barn så kan det eventuellt bero på att ditt barn har ett synfel ni inte upptäckt, eller att barnet är orolig att ha sönder paret de har. Trots att barns glasögon oftast är subventionerade så kan det bli en stor kostnad att köpa flera par – och förmaningen om att ”vara rädd” om glasögonen kan leda till att fysisk aktivitet istället undviks. Därför har nu optikerkedjan Synsam tillsammans med Generation Pep och Essilor skapat initiativet – Alla ska se.
– Vi vill att barn ska kunna vara aktiva utan begränsningar och på lika villkor. Ett synfel ska aldrig stå i vägen för ett aktivt liv, säger Isabel Helander, optiskt ansvarig på Synsam Sverige.
Så funkar Alla ska se:
– Barn mellan fem och tolv år med synfel har möjlighet att få ett par kostnadsfria aktivitetsglasögon.
– Barnets föräldrar bokar tid för en synundersökning på Synsam.se.
– Efter undersökningen beställs individanpassade aktivitetsglasögon.
– Fullständig information finns på Synsam.se
3. Involvera barnen i beslut
Är det dags att planera upp sommaren? Låt barnen vara med och bestämma vad ni ska göra och även hur dagarna ska läggas upp. Vattenkrig, lekland eller en aktiv helg på landet? Genom att lyssna till barnens önskemål kan semestern fyllas med både glädje och rörelse vilket bidrar till en hälsosam livsstil.
4. Planera aktiva helger
För att undvika att barnen hamnar framför datorn varje helg – planera roliga utflykter. Ta med korv och grilla i skogen och cykla till badplatsen. Att då och då planera in helger där ni upptäcker nya platser kan hjälpa barn att få in rutiner och goda vanor som de trivs med och tycker är roliga. Och vill fortsätta med!
5. Begränsa skärmtiden
Att sitta framför datorn är inget fel i sig, men om ditt barn ständigt väljer skärmar framför lekar utomhus kan det vara en idé att skapa lite riktlinjer. Här är 3 tips som kan hjälpa.
1. Bestäm tillsammans med ditt barn vilka regler som ska gälla, hur ofta och hur lång tid som skärmar får användas under dygnet. För att underlätta – sätt timer så vet ni båda när tiden gått ut.
2. Låt barnet få förtjäna sin skärmtid, genom att hjälpa till med disken eller plocka undan efter middagen.
3. Testa att stänga av internet emellanåt, som när ni ska umgås och titta på en film tillsammans eller när det är dags att gå och lägga sig. Högläs en bok för barnet eller låt de välja en själv istället för att ligga med plattan eller mobilen, något som kan störa nattsömnen.