Linda reste jorden runt ensam - ville hedra mamma

Lindas mamma fick cancer och dog bara 56 år gammal. Det blev startskottet för ett nytt liv för Linda – ett liv med äventyr och långresor. Tack vare mammas uppmuntrande ord.

Egentligen var det inte mycket som talade för att äventyraren, resenären och idrottaren Linda Millberg skulle välja det liv hon valt. Hon var inte framåt och tuff som barn och hennes familj reste aldrig långt.

Varje år packade man i stället husvagnen och åkte till samma camping år efter år under den fyra veckor långa semestern. Sol, bad och minigolf gav ändå roliga somrar för familjen, men Linda hade andra drömmar.

– Min mamma drabbades av cancer under sent 90-tal och hon gick bort år 2000, men hon är med mig varje dag. Inte minst eftersom hon uppmuntrade mig att följa mina drömmar, förklarar Linda.

Egentligen var Lindas mamma ganska orolig och försiktig av sig och inte alls en äventyrlig person.

– Mamma hade nog en del katastroftankar kring flyg och resande. Men när hon blev dödligt sjuk trots att hon undvikit allt farligt insåg hon nog att hon missat en del i livet helt i onödan, berättar Linda.

– Det var generöst av henne att försöka få mig att inte göra samma misstag. Hon var verkligen positiv och humoristisk in i det sista, men hon fick bara bli 56 år. Jag vet att hon ändå älskade att resa. Hon pratade om att uppleva Colla Bellas höjder vid San Remo som Evert Taube sjöng om.

Peppade dottern

Lindas mamma var sjuk i fyra år och innan dess peppade hon sin dotter att åka iväg lite längre bort för första gången.

– Jag var väldigt tveksam, inte minst eftersom hon var dålig, men hon stod på sig och jag gav mig iväg till Centralamerika, berättar Linda.

Lindas mamma peppade dottern att resa och ta vara på livet. Foto: privat.

Men Linda fick återvända tidigare än tänkt när hennes mamma blev sämre.

– Cancer är verkligen en rutten sjukdom och det var nästan overkligt att min mamma lyckades hålla uppe humöret på både sig själv och oss andra. Hon dog med ett leende på läpparna. Det kändes ändå skönt att se det.

Svensk klassiker

Lindas mamma dog år 2000 och det blev startskottet för Lindas nya liv. Hon blev här och nu – beslöt sig för att inte skjuta upp livet. Det fanns så mycket hon ville uppleva.

Men det hon först satsade på blev inte resor till främmande länder, utan hon behövde göra en inre resa och bevisa för sig själv att hon kunde klara av stora svårigheter.

– Jag bestämde mig för att göra en svensk klassiker – Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, säger Linda.

Hon var redan van vid träning, men det här var något helt annat. Att genomföra både förberedelser och själva loppen krävde ett stenhårt psyke. Nu gjorde hon det lite på sitt sätt och åkte Vasaloppet i termodräkt och cyklade Vätternrundan på en treväxlad Kronancykel.

Bar något från mamma

– Jag hade en handväska på styret. Fråga inte varför. Men jag fick uppmärksamhet i alla fall och hade en hyfsad tid när jag gick i mål, skrattar Linda.

Hon klarade sitt mål och hade dessutom med sig sin mamma i alla loppen.

– Jag bar alltid en scarfs eller ett smycke som varit hennes och det har jag fortsatt med på mina resor.

Linda kunde släppa en del av sorgen på det sättet, men saknar sin mamma än i dag. Efter sin första svenska klassiker började Linda med resorna. Oftast reste hon ensam och långt bort.

Aldrig rädd

Hon var aldrig rädd för att ge sig ut på egen hand och hennes ensamresande inleddes med att resa runt i Asien i ett halvår.

– Det började väl inte jättebra för mitt första stopp var i staden Kuta på Bali 2002. Jag hade sällskap av två svenska tjejer som jag mött på flyget, säger Linda.

Hon och de andra två tog in på ett hostel och dagen efter gav de sig ut på kvällen för att först äta på en restaurang och sedan gå vidare till det lokala diskot.

– Jag minns att det var otroligt långsam service och vi blev sittande länge. I efterhand var det en fantastisk tur att det tog sådan tid.

För när tjejerna sedan vandrade bort mot gatan där diskot låg hörde de först en smäll och sedan ytterligare en ännu högre detonation bara hundra meter bort. Snart såg de ett svampliknande moln stiga mot

skyn. Islamistattentatet på Bali, där 202 människor dödades, hade precis inträffat och sex svenska turister fick sätta livet till.

– Vi såg blodiga människor komma springande. Det ringde i öronen av ljudet. Brandbilar och ambulanser kom körande medan vi tog oss, som de flesta andra, ner mot havet. Det var hemskt att inte veta vad som hänt, säger Linda.

De stannade på stranden i flera timmar, pratade och såg hur andra letade efter anhöriga eller vänner. Inte förrän dagen efter fick de veta vad som verkligen inträffat.

Händelsen avskräckte inte Linda från att resa, men hon behövde en nystart och åkte till Singapore.

Inget är omöjligt

Därefter följde flera äventyr – hon besteg Indokinas högsta berg i Vietnam, Sydostasiens näst högsta berg på Borneo där hon också såg näsapor och en läskig varanödla, men det fanns även tid för att sola på vita stränder.

– Det jag fick med mig från den resan var att inget är omöjligt.

Efter den första ensamresan har det blivit många fler. Hon har sett elefanter och lejon på en resa med Rosa Bussarna i Afrika, firat nyår med miljoner andra på stranden i Copacabana, rest i Chile och Argentina.

Linda har också rest med vänner och upplevt Inkaleden och röda sjöar i Bolivias saltöknar fyllda med flamingos.

Linda i Bolivias saltöken. Foto: privat.

Besökte mammas drömresemål

Däremellan har hon fortsatt med de olika klassiska loppen i Sverige och bland annat åkt Vasaloppet tio gånger.

– Att utföra något på egen hand utan hjälp, det gör något med en. Det är därför jag rest mycket själv också. Jag vet att jag klarar mycket mer än jag kanske trodde som liten.

Hon har numera även besökt sin mammas drömresemål – Evert Taubes Colla Bellas höjder vid San Remo.

– Jag gjorde den resan för min mammas skull. Jag bodde jättefint och det var mysigt, men inte riktigt så fantastiskt som jag hoppats i övrigt, berättar Linda.

Linda har även hunnit bestiga Kebnekaise och då blev det traillöpning på små naturstigar. Vältränad som hon är räcker det inte med att bara vandra i långsam takt.

– Men jag hann se att det var väldigt fin utsikt, skrattar hon.

För några år sedan satte hon kursen mot Kuba och fick se de klassiska femtiotalsbilarna, uppleva den trevliga befolkningen och bada på de fina stränderna.

– Det var en mer avslappnad resa.

Båt och buss

2018 bestämde Linda sig för att segla och hittade en båt som utgick från Martinique för att segla runt de små öar som kallas Grenadinerna i Västindien. Hon flög dit från Sverige utan att ha träffat en enda en av de andra som hon skulle dela det ganska trånga utrymmet med på båten.

– De var betydligt äldre allihop och vi hade jätteroligt. Min hyttkamrat var en norrman på 70 plus och jag har nog aldrig skrattat så mycket som under den resan.

”Det händer någonting med en när man reser ensam” säger Linda Millberg här med utsikt över San Remo. Foto: privat.

Dagarna bestod av segling på förmiddagen, sedan la man till utanför någon ö och tog jollen eller taxibåt mot stranden.

– Vi spelade spel, solade och badade. Jag har fortfarande kontakt med flera av dem som var med.

Under förra året hann hon också med en resa med Rosa Bussarna igen och den här gången blev det Sri Lanka och Maldiverna.

– Han som driver bussarna är en sådan fantastiskt omtänksam person. Han engagerar sig verkligen personligen.

Även Sri Lanka bjöd på enormt gästvänliga människor och Linda fick bo hemma hos en familj under två dagar.

– Mamman i familjen bodde halva året i Sverige och pratade svenska. De drev ett eget litet hotell i Sri Lanka. Jag blev snabbt en i familjen och vi pratade om allt. Nu känner jag mig orolig för dem efter terrorattentatet i år. De lever så mycket på turismen, säger Linda.

Själv har hon sedan Baliattacken blivit mer försiktig med att bege sig till platser med mycket folk samlade tätt som i tunnelbanor, på konserter och liknande.

– Det är tråkigt att det blir den effekten, men tanken finns ju där.

För att ha råd med sitt resande satsar hon på att spara in på annat i livet. Men det gör henne inget. Hon vet att tiden kan gå fort. Att skjuta upp att uppfylla sina drömmar är inte ett alternativ.

– Här och nu är det som gäller. Senare kan det vara för sent.

Detta är Linda Millberg

Ålder: 45 år.

Bor: I Halmstad.

Gör: Tandsköterska.

Framtidsdröm: Bosätta sig utomlands.

Kvar att upptäcka: Sydafrika, Nya Zeeland, Australien och Japan plus mycket mer.

Fördel: Jag har lätt att trivas där jag befinner mig för stunden.

Linda Millberg besöker Machu Picchu i Peru. Foto: privat.

Lindas tips

Att vara ensamresande första gången:

* Det är lättare att resa ensam i de flesta andra länder än i Sverige – det finns alltid människor som ställer upp och vill hjälpa.

* Använd sunt förnuft när det gäller klädsel och beteende.

* Boka inte för mycket – då kanske du missar det bästa. Bestäm på plats vad du vill göra.

* När du reser ensam lär du känna nya människor på ett helt annat sätt – dra nytta av det.

Då blev hon rädd:

Har sällan blivit rädd, men en gång när jag och en annan tjej åkte från flygplatsen i Bolivia i taxi svängde chauffören av på en liten väg utanför stan. Då blev jag livrädd. Men när min kompis la sin hand på hans axel märkte hon att han var minst lika rädd. Det visade sig att han bara försökt hitta en genväg.

Vänner för livet:

En av de första jag träffade när jag reste på min första långresa ensam var en tjej som jag fortfarande umgås mycket med. Vi firar jul ihop och reser ibland.

Av: Susanne Stamming 

Foto:  Susanne Stamming och privata