Annons
Annons


Dolda faran: Doftljus kan få små barn att sluta andas!

Amerikanska nyhetsbolag har gått ut med en varning till alla föräldrar. Doftljus i hemmet kan vara riktigt farligt för små barn.


Doftljus avger sotpartiklar som kan påverka andningen.

Doftljus avger sotpartiklar som kan påverka små barns andning.

Visst är det mysigt med tända ljus i fina färger som dessutom luktar gott? Men den goda doften kan få svåra konsekvenser få barn.

När doftljus brinner producerar de ett farligt sot som sprider sig i rummet och sätter sig i näsborrar och andningsvägar. De små sotpartiklarna är nästan omöjliga att upptäcka i luften men kan orsaka svåra andningsbesvär och luftvägssjukdomar, i synnerhet hos små barn.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Efter att en liten pojke fått näsan närapå igentäppt av sotpartiklar från doftljus går nu amerikanska nyhetsbolag som CBS News ut med en varning till alla föräldrar – undvik doftljus i hem med små barn för att förhindra spridning av det livsfarliga sotet.

Orsakar dödsfall

Bara i USA dör ungefär 20.000 personer i förtid varje år efter att ha exponerats för sotpartiklar. Sot beräknas även ligga bakom cirka 300.000 astmaanfall per år.

I fallet med den lille pojken var det hans mamma, Meghan Budden, som upptäckte att insidan av pojkens näsa var täckt av svart sot. Mamma hittade även svarta sotpartiklar i sin egen näsa. Kvällen innan hade hon tänt två doftljus och låtit dem brinna i sex timmar.

På vissa av doftljusens förpackningar finns en varningstext om att ljusen inte ska brinna mer än tre timmar åt gången, men varningen är lätt att missa. Experter avråder därför föräldrar från att tända doftljus eller låta dem stå tända en längre tid.

I klippet nedan kan du se nyhetsbolagets varning och höra mamman berätta om händelsen:

Läs också: Varning: Därför ska du ALDRIG linda in ett barn i fleecefilt!

Av Margaretha Malmgren
Källa: Newsner


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…