Nu höjer Ikea sina priser – så mycket dyrare blir möblerna

Ikea Kungens kurva i Stockholm.

Foto: Jessica Gow/TT

Möbeljätten Ikea höjer sina priser till följd av den segdragna pandemin och den globala ekonomiska situationen. Redan de närmaste veckorna kommer prishöjningarna att märkas av i butiker runt om i världen.

Stigande kostnader i leverantörskedjan, en utdragen pandemi och stor brist på råvaror är några av anledningarna till att företag världen över har höjt sina priser den senaste tiden. Nu har turen kommit till Ikea, som meddelar att man under årets första veckor kommer att höja priserna på sina produkter.

Utsidan av Ikeas varuhus i Västerås.

Ikea höjer sina priser under de första veckorna 2022.

Foto: Henrik Isaksson/TT

Tidigare har företaget kunnat absorbera de stigande kostnaderna på annat sätt, skriver Ikea i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Samtidigt är vi inte immuna mot den ekonomiska utveckling som just nu påverkar företag, detaljhandel och samhällen över hela världen. För första gången sedan högre kostnader började påverka den globala ekonomin, höjer IKEA de kommande veckorna därför sina priser.”

Se också: 3 nyårslöften för din ekonomi

1:17

Efter reklamen: Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsar

(1:17)

Så mycket höjer Ikea sina priser

Höjningen ligger i snitt på nio procent och påverkar möbeljättens varuhus över hela världen.

Höjningarna varierar från produkt till produkt och från land till land beroende på inflationstryck, samt på hur råvaru- och hur försörjningskedjan ser ut för landet och de enskilda produkterna”.

Världens dyraste Ikea-möbel under klubban – detta blev priset

Hyllar Ikeas transparens

Att Ikea så öppet meddelar att priserna på produkterna nu höjs, applåderas av bland annat Mogens Bjerre, lektor vid CBH, Copenhagen Business School.

– Vi kunder hatar när saker verkar ogenomskinliga. Vi hade märkt de här prishöjningarna ändå. Så den ärlighet som Ikea visar ger en viss trovärdighet, säger han till den danska tidningen BT.

Han tror vidare att initiativet att höja priserna kommer att backas upp av konkurrenterna.

– Jag tror att hela branschen sitter och klappar i händerna och säger ”häftigt!”. För nu kan de också följa efter och höja sina priser. De har ju samma utmaningar som Ikea. Så här blir det marknadsledaren som tar täten och startar en rörelse där konkurrenterna följer efter och höjer sina priser. Ikea legitimerar de prishöjningarna på det här sättet.

Snöstorm tvingade danskar sova på Ikea - ser julkalender och "hygger sig"

Så dyra blir Ikea-möblerna

Men hur dyra blir då Ikeas produkter? Det varierar från land till land. Kvällsposten rapporterar att exempelvis hyllsystemet Ivar har fått ett högre pris här i Sverige. En gavel som fram tills helt nyligen kostade 150 kronor kostar i dag 200 kronor, vilket motsvarar en höjning med 33 procent. Samtidigt höjs priset på hyllplanen från 120 till 160 kronor.

Tidningen The Guardian skriver att i Storbritannien har priset på en Malm-byrå höjts med drygt 50 procent, från 99 till 150 pund. Dagbädden Hemnes har höjts med 30 procent.