Annons
Annons


Därför ska du äta MER vitlök!

Vitlök är inte bara en god krydda – den stärker din hälsa också. Nu har forskare funnit ytterligare skäl till att äta mer vitlök!


Vitlök.

Ät vitlök – och håll dig frisk!

Sedan länge är det känt att vitlök sänker de dåliga blodfetterna, som är en grundorsak till hjärt-kärlproblem. Nu har forskare upptäckt ytterligare en egenskap hos löken – som gör att den kan skydda mot hjärtinfarkter.

Annons

Så stärker vitlök ditt hjärta: 

  • Vitlök sänker blodfetterna som kan orsaka hjärt-kärlsjukdom.
  • Kosttillskott med vitlök i mycket höga koncentrationer stabiliserar förkalkningar i kärlen så att de inte spricker. Därmed får du bättre skydd mot hjärtinfarkt.
  • Den blodförtunnande effekten av vitlök gör att blodproppar och stroke motverkas. När du äter vitlök ökar nämligen hastigheten på de röda blodkropparna, vilket gör blodet mer lättrinnande och avhjälper att proppar bildas.
  • Hög koncentration av vitlök sänker även blodtrycket.

Hur mycket ska jag äta?

Gilla Allas.se på Facebook

Det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, att klämma i sig rå vitlök i den omfattning att det får effekt på hjärtat. Vill du till exempel sänka blodtrycket behövs ungefär en hel vitlök om dagen. Ett alternativ är att ta kosttillskott med vitlöksextrakt. Här är några exempel på kosttillskott:

vitlok-for-hjartatKyolic Original Age Garlic Extract, 30 tabletter kostar cirka 159 kronor.
Kwai, 50 tabletter kostar cirka 119 kronor.
Skip vitlökskapslar, 250 tabletter kostar cirka 129 kronor.
Wallda vitlökskapslar, 100 kapslar kostar cirka 110 kronor.

Eftersom vitlök har en så pass blodförtunnande effekt bör du undvika att kombinera kosttillskott med vitlök och blodförtunnande medicin. Ska du opereras bör du helt avstå från vitlök några veckor innan, på grund av blödningsrisken.

Läs också: Smartaste sättet att skala en vitlök!

Av Kristina Eriksson / Året Runt
Foto: Shutterstock


(148)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…