Plocka årets första julrosor och snödroppar och plantera inomhus

Julrosor, videkvistar och pärlhyacinter i arrangemang inomhus.

Foto: Jeppe Bjørn

Det är fortfarande vintertid men snart dyker de första julrosorna och snödropparna upp i trädgården. Gräv upp några tuvor och ta med in och njut av föreställningen. Komplettera med pärlhyacinter, krokus och videkvistar till en snövit blomsterdröm.

Den eleganta amaryllisen är drottningen med sin höjd.

Vit amaryllis som snittblomma.

Snittblomman håller extra länge om du sticker en nål genom hela stjälken strax under blommorna.

Foto: Jeppe Bjørn

Här är det 'Antarctica' med lite limegrönt i svalget som förtrollar och förför. Hållbarheten är lika långkrukodlad som på snitt.

Så planterar du vårens lökar
3:08

Efter reklamen: Så planterar du vårens lökar

(3:08)

Slå på ljud

Tänk på att ge dem extra stöd, antingen med en blomhållare för krukan eller med en blompinne i den ihåliga stjälken.

Så slipper du slokande julrosor

Vas med julrosor.

Foto: Jeppe Bjørn

Julrosor kan vara svåra att ha i buketter eftersom deras stänglar är så mjuka. När blommorna hänger nedåt kan de lätt uppfattas som lite vissna.

Om du binder dem i en bukett med andra lite styvare blommor och grenar kan julrosen placeras mellan dessa och få stöttning. Du kan också försiktigt trä in en millimetertjock blomstertråd i stängeln som stadga.

Flyttbart arrangemang med vita julrosor och andra vinterväxter

Vas med julrosor, kruka med pärlhyacint och flaska med videkvistar på en bricka.

Foto: Jeppe Bjørn

Genom att placera ett vackert arrangemang på en bricka kan du flytta det med dig från rum till rum, så att det vackra är i din närhet hela tiden.

På zinkbrickan står en glasvas med vita julrosor, Helleborus niger (enkla blommor) och Helleborus x sahinii ’Winterbells’ (limegrön) och Helleborus orientalis ’SP Grace’ (vit, fyllda blommor) samt vita hyacinter.

Sidan om står en glasflaska med videkvistar och i skålen längst fram har vi planterat kritvita pärlhyacinter. Ett vackert och lättgjort vinterarrangemang.

Hängande vas med julros, videkvistar, hyacint och körsbärskvist

En hängande vas på väggen med julros, hyacinter, körsbärskvistar och videkvistar.

Foto: Jeppe Bjørn

Hängande vaser är fina om du vill liva upp en tom vägg. En liten syltburk hyser en minibukett med vita hyacinter, videkvistar, julros och en körsbärskvist.

Små vaser till årets första blommor

Julrosor och pärlhyacinter i små vaser.

Foto: Jeppe Bjørn

Årets första blommor är inte så stora, så det är dags att ta fram de mindre vaserna. De små silverpokalerna vid lyktan hyser julrosorna Helleborus niger och Helleborus x sahinii ’Winterbells’, samt vita pärlhyacinter.

Snödroppar i vas eller glas

Snödroppar är ett av de första vårtecknen och vi blir lika lyckliga varje år när de kommer. Buketterna blir kanske inte så stora men ett glas med kritvit, underbar blomning sprider också vårkänsla.

Snödroppar i ett glas.

Foto: Jeppe Bjørn

I glaset står cirka 35 enkla och dubbla snödroppar tillsammans med snöklockor, som dock inte tillhör snödroppssläktet.

Plocka årets första blommor som snittblommor

Årets första blommor som snittblomma i vas.

Foto: Jeppe Bjørn

En hink med vintermirakel är redo att förvandlas till buketter. Låt dem stå ett tag och dricka sig otörstiga och bli vattenspända så klarar de bättre utmaningen i vasen.

Hyacinter sprider en fantastisk doft och väcker våra känslor. Det finns olika styrkor på hyacinternas doftintencitet, de vita brukar vara svagast.

Pärlhyacinter inomhus i kruka

Pärlhyacinter i kruka inomhus.

Foto: Jeppe Bjørn

Pärlhyacinter får mycket energi när de kommer in i värmen. Lika raka som de står ute i kylan, lika böjliga och spralliga blir de inomhus i värmen. Två krukor vita pärlhyacinter från blomsteraffären har delats och planterats i grov sand i en porslinsskål.

Får de en liten skvätt vatten varje dag håller de fint i 1–2 veckor.

Så lyckas du med hyacinter

Hyacinter förökar sig långsamt med sidolökar, men du kan ta upp lökarna, ta bort sidolökarna och plantera dem i jorden igen var för sig. Du kan också plantera ut dina överblommade från i julas, men de kommer inte att blomma förrän nästa år igen.

Första året är blomningen dock blygsam. Låt dem först blomma klart inomhus och växa vidare tills bladen också vissnat, innan du sätter undan dem tills rabatterna är redo för nytillskott.

Buketter med julrosor och hyacinter i vas

Julrosor och hyacinter i vas.

Foto: Jeppe Bjørn

Julrosor, Helleborus, finns i många varianter och i denna vackra bukett finns tre olika. Den kritvita och klassiska Helleborus niger, den lime-gröna Helleborus x sahinii ’Winterbells’ och den vita, fyllda Helleborus orientalis ’SP Grace’. Vita hyacinter kompletterar buketten med väldoft och fyllighet.

Krokus i kruka

Krokus i kruka inomhus.

Foto: Jeppe Bjørn

I en gammal keramikskål står en grupp vita krokus i sand och lyser upp. Krokus öppnar snabbt upp sig i värmen, men sätter du dem svalt om natten, stänger de sig för att blomma upp igen nästa dag. Klipp bort vissna blommor så kommer nya att dyka upp.

Sval bukett med vinterblommor

Bukett med julrosor och pärlhyacint.

Foto: Jeppe Bjørn

Denna fina, enkla bukett med vita julrosor och pärlhyacinter får en frostig ton av den isblå vasen. Tänk på att välja vaser med smal öppning när du har små blommor, så att stjälkarna hålls ihop. På så sätt sprids blomhuvudena ut och buketten verkar fylligare.

Saknar du små vaser kan du använda små flaskor, ta bort etiketterna med varmt vatten och diskmedel, kanske kemiskt ren bensin för särskilt envist klister. Det gör inget om stjälkarna inte är lika långa som flaskan, så länge som de får ett bra stöd av flaskhalsen och flaskan är fylld med vatten.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här