ANNONSSAMARBETE MED TENA
Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ett snällt plåster i trosan – Elaine Eksvärd hanterar sitt urinläckage

10 maj, 2021 
https://image.allas.se/image-7341538?imageId=7341538&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Sofia Carlberg
Att lida av urinläckage är väldigt vanligt och något vi måste prata mer om med varandra. Retorikexperten Elaine Eksvärd pratar om hur hon hanterar kissolyckor, hemmets kisskorg och hur viktigt det var för henne att få tillbaka sin frihet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller

Innan retorikern Elaine Eksvärd började använda inkontinensskydd hade hon inte förstått hur begränsad hon varit. Hon berättar att hon behövde gå igenom en egen inre process för att förstå att det inte bara är äldre kvinnor som drabbas av urinläckage – utan också något som händer unga kvinnor mitt i livet. Någon som hon själv.

– Att använda inkontinensprodukter har inte bara gett resultat och frihet i min vardag, utan också en frihet som jag inte förstod att jag saknade. Att kunna leka med barnen, träna och inte välja kläder efter det som bäst döljer kissolyckor, säger hon.

Elaine tycker att fler yngre kvinnor öppet borde prata om sina problem med urinläckage. Och med tanke på att nästan 400 miljoner människor världen över har det här problemet är det verkligen ett ämne som berör många.

– Vi måste förstå vilka fantastiska kroppar vi har som klämmer fram livet. Då är det inte konstigt att man får lite livsskador. Det är inget att skämmas för, men det är heller inget man behöver uthärda. Jag ser TENA som ett snällt plåster i trosan, säger Elaine och skrattar.

Ett skratt eller en nysning kan vara det som får Elaine att kissa på sig. Hon menar att det egentligen är mer regel än undantag. Innan TENA kom in i hennes liv hade hon sällan på sig samma byxor två gånger.

– Jag kallade tvättkorgen för en kisskorg. Ganska så bisarrt ändå att jag inte bara valde att använda inkontinensskydd. Men för mig var det så kopplat med äldre tanter och att kissa på sig kändes lite väl ”ungt” för mig, berättar hon.

Elaines "kisskorg".

Nu är kisskorgen bara en tvättkorg igen.

– TENA är diskret, känns säkert och bindorna tar hand om olyckorna så att ”kisskorgen” inte längre fylls upp!

Många som lider av urinläckage kan säkert känna igen sig i att känna osäkerhet inför att vara intim med någon. Det är vanligt att man känner sig självmedveten för att man är rädd att man ska råka kissa på sig under sexet eller så oroar man sig över att klä av sig med ett inkontinensskydd. Men ju fler som pratar om det, desto mindre laddat kommer det också att vara. Förutom att lindra inkontinens med knipövningar kan man tänka på att kissa precis innan sex. Det kan göra att man känner sig mer bekväm.

– No shame in the game, tycker Elaine att man ska tänka.

Och hon har inga problem att prata om inkontinens med sina vänner eller med sin man.

– Jag säger att jag kissar på mig. Flera gånger per dag säger jag den meningen för det gör jag ju. Jag kissar på mig ibland, eller rätt ofta. Punkt.

TENA erbjuder ett komplett sortiment av absorberande produkter mot läckage, lukt och fukt. Produkterna har utvecklats för att man ska kunna känna sig trygg och säker i alla situationer i livet.

Eftersom urin är en lättflytande vätska som kommer ut snabbare och i större mängd, än till exempel mens, behövs rätt typ av produkt för att kunna ge det bästa och rätta skyddet.

När man använder ett inkontinensskydd skyddar det inte bara mot läckage. Eftersom vätskan kapslas in i skyddet behöver man inte heller oroa sig för att lukta kiss, vilket kan oroa många som lider av urinläckage.

– Att använda TENA handlar inte om att man går all in i tantskapet, utan att man tar hand om sina begränsningar och omfamnar friheten som kommer med det, säger Elaine.

Läs mer hos TENA