ANNONSSAMARBETE MED MORA ARMATUR
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

4 enkla tips som sparar på miljön när du lagar mat

30 mar, 2020 
AvSofia Carlberg
Melker och Ines i köket.
När det kommer till miljön så gäller verkligen uttrycket ”många bäckar små” – allt vi gör för att spara på jordens resurser gör skillnad! Och det är aldrig för tidigt att lära våra barn hur de kan vara med och påverka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller

Många barn älskar att laga mat – eller åtminstone att vara med i köket och få mosa, röra och dega. Att vara delaktig i köket och lära sig hur allt hänger ihop med miljö och råvaror hjälper barn att förstå sammanhanget och växa. När de lyckas med sin matlagning så ökar också självförtroendet – och som familj får ni massor av kvalitetstid!

I den nya serien Barn lagar mat låter vi barn gå loss i köket och baka kanelbullar, födelsedagstårta och vegetarisk lasagne – något som vi hoppas kan inspirera föräldrar att låta barnen bli mer delaktiga i köket och lära dem mer om allt som har med matlagning att göra. I matlagningsserien visar de tre 4-åringarna Melker, Ines och Cleo hur det kan gå när barn får kladda loss i köket. I avsnitt 3 är det fokus på Cleo som gör en vegetarisk lasagne.

4 matlagningstips för att spara på miljön ihop med ditt barn

1. Ta inte för mycket mat på tallriken

Enligt Naturvårdsverket slänger varje svensk ungefär 45 kilo ätbar mat och dryck varje år, och en barnfamilj kan spara mycket pengar på att minska sitt matsvinn. Prata med dina barn om hur mycket mat de tar på tallriken och föregå med gott exempel genom att inte ta för mycket på en gång.

Att inte ta för mycket tårta på tallriken är inte lätt för Melker och Ines.

2. Spara på vattnet

Den varma sommaren vi hade för två år sen i Sverige gjorde ledde till vattenbrist, och när vårt klimat blir alltmer opålitligt är det viktigt att vi, och även våra barn blir mer noggranna med hur mycket vatten vi gör av med. När vi lagar mat så tvättar vi händer och sköljer grönsaker – och det är lätt hänt att kranen bara får stå och rinna. Med Mora Armaturs nya smarta beröringsfria kran, Cera Duo Miniprofi så slutar kranen rinna så fort vi inte använder den. Och barnen kan enkelt hjälpa till att skölja frukt eller grönt utan att du behöver oroa dig över om kranen är avstängd.

Med Mora Armaturs nya beröringsfria kran är det enkelt för barn att tvätta händerna.

3. Använd hela råvaran

Barn och grönsaker går inte alltid hand i hand, men om de själva får vara med och lära sig om tillagningen så kanske något går ner iallafall. Med broccoli kan stammen tillexempel rostas i ugnen och blir härligt knaprig för barn att tugga på. Och bananer kan frysas in när den blivit för brun att äta – de kan ni göra mumsiga smoothies av senare eller baka en god banankaka av.

4. Handla närproducerat – och låt ditt barn följa med till affären

Du kan göra väldigt mycket redan i mataffären ihop med dina barn! Att handla närproducerat gynnar producenterna vi har i närområdet och minskar miljöpåverkan som långa transporter kan innebära. Att handla säsongsbetonat har liknande fördelar och hjälper oss också att äta det som är som fräschast och godast just nu. Låt ditt barn vara med i affären – få dofta, klämma (försiktigt!) och lära känna råvarorna. Dina barn kanske också kommer upptäcka nya smaker och favoriter på tallriken.

Barn vid vattenkran.
Med Mora Armaturs nya kran blir det lättare för Melker och andra barn att spara vatten.

Spara vatten med en beröringsfri kökskran

När du väljer en kran från Mora Armatur får du en kran med lång livslängd som alla i familjen kan använda – varje dag! I Barn lagar mat har vi använt oss av kranen Mora Cera Duo Miniprofi. En smart beröringsfri kran som inte bara är snygg och iögonfallande i ditt kök, utan också har flera funktioner för att underlätta ditt och ditt barns vardag. Dessutom hjälper den dig att spara vatten och energi.

Kranen har en beröringsfri funktion som gör att ni med kladdiga fingrar aldrig behöver beröra själva kranen utan endast hålla handen framför en sensor så startar vattnet. Mer hygieniskt och enkelt kan det inte bli! När du väljer en kran från Mora armatur får du en kran med hög kvalitet som är användarvänlig och som håller i många år.

Läs mer om Mora Cera Duo Miniprofi hos Mora Armatur.