Kulturdoulan Sahra stöttar födande kvinnor

Sahra arbetar som kulturdoula och stöttar födande kvinnor.

Sahra Ibrahim har varit med vid över 30 förlossningar, som kulturdoula. Med sin bakgrund i Somalia kan hon utgöra en trygghet för födande kvinnor i ett nytt land där de kanske inte heller förstår språket. ”Många blir lättade när de får erbjudandet”, säger Sahra.

När Sahra fick sin första mens vågade hon inte berättade det för sin egen mamma. Som tur var hade hon en frispråkig grannkvinna, som struntade i det tabu som rådde kring kvinnors kön och sexualitet.

– Hon hade redan pratat med oss barn om att vi så småningom skulle få mens och bröst. Därför vågade jag berätta för henne att jag blödde. Hon tog kontakt med min mamma, så att jag fick hjälp med mensskydd. Mamma pratade inte om det, men gav mig trasor som jag fick klippa i bitar och använda som bindor. När min egen dotter fick mens kom hon och sa det direkt till både mig och min man och sedan gick hon själv och köpte bindor. Det känns så skönt att hon har det förtroendet för oss. Det är för att vi pratar öppet om sådana saker, säger Sahra Ibrahim, 37.

Annons

Fick idén om att vara kulturdoula via Youtube

Sahra inte bara pratar öppet om kvinnokön och hälsa. Hon arbetar även praktiskt med att informera och stötta kvinnor från sitt hemland i den kanske mest intima situationen av alla – vid födandet.

Hon jobbar som kulturdoula vid Umeå universitetssjukhus och har under sina fem år där hunnit vara med vid 30 vaginala förlossningar och fyra kejsarsnitt, varav två har varit akuta.

Sahra har stöttat kvinnor vid fler än 30 förlossningar.
Annons

Idén till att bli kulturdoula fick Sahra genom Youtube. Hon gillar att följa kändisar på deras Youtube-kanaler på nätet. Det var när Sahra scrollade bland youtube-filmer som hon snubblade över en somalisk doula som berättade om sitt arbete, och då väcktes idén hos Sahra. Hon ville också utbilda sig till doula och hjälpa kvinnor från sitt hemland att föda barn! Hon ville vara med och bryta kulturbarriärer!

Bröstcancer: Invandrarkvinnor missar ofta mammografier

Med flera egna förlossningar i bagaget vet Sahra dessutom precis vad en födande kvinna går igenom.

Halima, 13, Omar, 11, Amiir, 10, Anas, 7, och Hayat, 3. Sahra radar upp inramade porträtt på sina barn, som alla är i skolan och förskolan när vi hälsar på i familjens hem i Umeå.

Annons

– Jag har fött alla mina barn här i Umeå. En gång kunde inte min man vara med. Vi hade redan två barn och hittade ingen barnvakt. Jag kände mig ensam. Då tänkte jag på hur utsatta kvinnor som föder ensamma, och inte förstår språket, måste vara. Tänk, om barnets hjärtljud går ner, eller om man bestämmer att sätta in värkstimulerande dropp – och kvinnan inte förstår vad och varför man gör olika saker? Hur ska man under kraftig smärta komma ihåg ord på ett helt nytt språk? Det måste kännas så skrämmande!

Sahra har själv barn och vet vad de födande kvinnorna går igenom.

Själv kommunicerar Sahra obehindrat på svenska. Hon kom till sitt nya hemland redan som 16-åring.

– Jag är från Somalia, men min familj flydde till Kenya redan när jag var tio år. Där gifte jag mig när jag var 15 år, säger Sahra och berättar att hennes blivande man, som bodde i Sverige, var på besök i Kenya när de träffades och blev ett par.

När Sahra flyttade till Sverige fick hon veta att barnäktenskap är förbjudet här och ganska snart fann hon att hennes nyblivne man var både alkoholist och elak mot henne.

– Jag sökte hjälp och fick en egen bostad. Jag fick jättefint stöd av en god man, som var en kvinna. Hon hjälpte mig att bygga upp ett nytt liv på egen hand.

Träffades på bröllop

Lisa Bjurwald om BB-krisen: ”En skam för Sverige”

Vid den här tiden bodde Sahra i Malmö, där hon lärde sig svenska på sfi, fick jobb inom äldreomsorgen och skapade sig ett gott liv med många vänner. Det var vid en av vännernas bröllop, flera år senare, som hon första gången träffade sin blivande man – barnens far – Idiris Nur, 49.

– Jag var brudtärna och Idris var brudgummens best man. Han tittade på mig hela kvällen, men jag var jätteblyg, ler Sahra och berättar att Idris, som bodde i norra Sverige, egentligen bara skulle stanna i Malmö i tre dagar.

Det blev två veckor!

Blev snabbt gravid

Sahra och Idris blev ett par och hon flyttade till Umeå, där de gifte sig. Sahra blev gravid med parets första barn så fort att hon inte kunde tro att det var sant, och tog flera graviditetstester för säkerhets skull.

Porträtt av Sahra som arbetar som kulturdoula och hjälper kvinnor som ska föda.

Sahra kommer ursprungligen från Somalia och kan vara en trygghet för kvinnor som inte kan svenska.

– Jag hade längtat efter barn och både jag och Idris blev så glada. Sedan fick vi flera barn ganska tätt, säger Sahra.

Hon utbildade sig till doula för fem år sedan och träffar flera blivande mammor varje år.

– De flesta mammorna har bara varit i Sverige i tre eller fyra månader. De kan inte språket, de vet inte vad vårdpersonalen säger och då känns det bra att jag kan förklara vad det är som händer. Kvinnorna brukar bli glada och lättade när de får erbjudandet om en doula som talar deras eget språk, säger Sahra och berättar att hon har kontakt med flera av kvinnorna långt efter förlossningen.

Nervös första gång

– Det första barnet jag var med och förlöste är fem år nu och kallar mig för ”lilla mamma”, skrattar Sahra och berättar att den gången var ganska kaosartad, då hon inte som brukligt hunnit träffa den blivande mamman i förväg.

Vanligtvis har hon och de blivande mammorna hunnit ses både en och två gånger, och skapat en fin relation där mammorna har ett stort förtroende för Sahra, innan det är dags att föda.

Förlossningsskador: Här är tecknen du ska ta på allvar

– Men första gången blev jag inringd direkt till förlossningen. Jag var så nervös att hjärtat bultade och jag var tvungen att ta en paus för att gå ut och dricka vatten. Allt gick bra och det var fantastiskt att se den lilla flickan födas.

Vid ett annat tillfälle har Sahra varit den som förlöst mamman, då ingen förväntade sig en så snabb förlossning och personalen befann sig i rummet intill.

Sahra upptäckte att huvudet nästan var ute och hann ta emot den lille innan hon ringde efter barnmorskan.

– Det var en kvinna som hade fött många barn och sådana gånger kan det gå fort, ler Sahra.

Hon har också varit med vid långdragna förlossningar, då både hon och föderskans mamma fått sova över i förlossningssalen.

Doulan Sahra håller i två nallar och berättar om sitt arbete med att hjälpa kvinnor under deras förlossningar.

Sahra Ibrahim tjänstgör som doula och hjälper födande kvinnor. Själv är hon uppvuxen i först Somalia och sen Kenya, men har bott i Sverige i över 20 år. När kulturkrockar och språksvårigheter uppstår kan Sahra förklara.

– Då var jag själv höggravid med mitt femte barn, så det var en pärs, men allt gick bra och det är det viktigaste.

Men det är inte alltid som en förlossning slutar med glädjetårar och ett friskt litet barn. Sahra har också varit med vid en förlossning där bebisen dog.

Hur ska man under kraftig smärta komma ihåg ord på ett helt nytt språk?

– Alla visste att barnet var missbildat, men ingen hade trott att barnet bara skulle leva en halvtimme. Jag fick hålla den lilla i min famn och det var ett starkt ögonblick. Sedan dog bebisen i sin pappas armar. Under begravningen, där det i vår kultur bara är männen som deltar, hade kvinnorna en minnesstund i hemmet och jag var tillsammans med mamman. En sörjande kvinna lämnas aldrig ensam, väninnorna turas om att sova hos henne, att laga mat och att ta hand om henne. Nu ska hon snart föda barn igen och jag ska vara med, det känns fint.

Kan ge råd kring könsstympning

Sahra berättar att de blivande mammorna som hon träffar ofta har precis samma funderingar som alla andra gravida kvinnor. Vad ska man ha med sig till förlossningen? Hur vet man att det är dags att krysta? När ska man ta lustgas? Men det finns förstås även skillnader, och det kan uppstå kulturkrockar mellan mamman och förlossningspersonalen.

Freya – digital vårdgivare för kvinnoproblem

– Vi kommer från ett annat land och kvinnorna från mitt hemland kan vara könsstympade. Det kan vara svårt för personalen att hantera och då frågar de mig hur de ska göra. Jag tycker också att det är jättehemskt med könsstympning, men jag har sett det förut och kan förklara hur det påverkar kvinnan.

Drabbas alltid av bebislängtan

Oftast är arbetet som kulturdoula bara fyllt av glädje, det är samma mirakel varje gång att se ett nytt liv komma till världen.

Sahra säger att vartenda barn som föds känns som hennes eget bonusbarn.

– När jag håller i det nyfödda barnet känner jag alltid att jag också vill ha en till bebis. Men hur mycket jag än längtar efter fler bebisar så får det vänta några år, tills de barn jag har blivit lite större. Till dess får jag njuta av de extrabarn jag får följa under graviditet och förlossning.

Vad är en kulturdoula?

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes partner under en graviditet, förlossning och den närmaste tiden efteråt. Doulan har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och har en tydlig gräns i sin roll i förhållande till förlossningspersonalen.

Kulturdoulur utbildas runtom i hela landet och syftet är att öka tryggheten och minska risken för komplikationer för invandrade föderskor som inte behärskar svenska.

I Somalia och Kenya är inte pappan med vid förlossningen, därför kan det kännas nytt och skrämmande även för pappa och en trygghet att kulturdoulan finns på plats.

Av Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Petra Älvstrand, Privat

Mer intressant innehåll hos allas.se: