Coronaviruset: Det här ska du tänka på när du handlar

Kvinna i handskar handlar och försöker att undvika coronasmitta.

Att använda handskar i livsmedelsbutiken kan vara ett sätt att minska risken för coronasmitta. Men kom ihåg att tvätta händerna ordentligt när du kommer hem – och undvik att peta dig i ansiktet under shoppingrundan. Foto: Shutterstock/TT

Att bege sig till livsmedelsbutiken för att handla är kanske inte något vi är direkt sugna på mitt under pågående coronapandemi. Men ibland går det inte att undvika. Därför listar vi här några knep du kan ta till vid ett eventuellt besök i affären.

Först av allt: Tillhör du en riskgrupp ska du stanna hemma! Behöver du handla rekommenderar vi att du i stället ber barn, barnbarn, grannar eller någon av människorna i den här fantastiska Facebookgruppen att hjälpa dig med dina inköp.

Handlare Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen:

Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen
Slå på ljud

För oss som däremot inte tillhör en riskgrupp, och inte har några sjukdomssymtom som hosta, feber eller halsont, finns det några knep att ta till för att göra turen till affären så säker som möjligt. Men kom i håg – tipsen här under har ingen vidare effekt om Folkhälsomyndighetens övriga råd om att stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna, hosta och nys i armvecket inte följs.

5 tips när du handlar i butiken

Använd handskar

Därför ska du inte se Folkhälsomyndighetens råd som allmänna ”tips”

Mikael Sandström, TV4:s ”Soldoktorn”, rekommenderade i början av smittospridningen i Sverige att du borde använda någon form av handbeklädnad.

– Jag har försökt slå ett slag för vantar eller handskar. För då kan man ta av sig dem och så tar man inte på så mycket annat. Och så tvättar man händerna när man kommer hem. Det är de enkla sakerna som man gör hela tiden, de man gör ofta som är det viktiga, sa han i Nyhetsmorgon.

Detta förutsätter att du inte rör vid ansiktet när du har handskarna på dig och att du inte kontaminerar något annat i din ägo längs vägen. Något som förklaras i videon här under:

Handla vid rätt tidpunkt

Minskad folkmängd betyder färre personer som kan råka smitta dig. Passa därför på att handla när det är så få personer som möjligt i butiken. En Ica-butik presenterade sina besökarsiffror från förra påsken i ett smart schema – den kan du se här och avgöra när du vill gå och handla:

Kan corona smitta via avföring och toaletter?

Smarta bilden visar: Då är det minst folk i affären

Handla själv

För att minska antalet människor i livsmedelsbutikerna uppmanar nu flera handlare runt om i landet sina kunder att handla ensamma. För dig som har familj innebär detta alltså att du inte ska ta med dig din man, partner, barn eller liknande när det är dags att göra inköpen.

Håll avstånd

Vissa butiker har infört tydliga avståndsregler för köer till kassor, delikatessdiskar och liknande. Dessa är givetvis väldigt viktiga att följa och respektera för att minimera risken för smittspridning. Finns det inga markeringar i just din butik gör du trots allt klokt i att själv hålla dig lite längre bort från dina medmänniskor än du kanske normalt skulle göra.

Sprita och tvätta händerna

Innan du lämnar hemmet bör du tvätta händerna ordentligt med vatten och tvål i minst 30 sekunder enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. I flera livsmedelsbutiker finns det handsprit uppsatt vid ingången. Sprita först kundvagnens handtag och därefter dina egna händer. Finns det även plasthandskar tillgängligt kan det vara klokt att använda dessa.

Obs! Kom i håg att tvätta händerna noggrant med varmt vatten och tvål när du kommer hem igen.

Butikerna har skärpt sina rutiner

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har på grund av coronavirusets spridning i Sverige gått ut med särskilda riktlinjer för sina medlemsföretag (Ica, Coop, Axfood, Lidl, Bergendahls och Livsmedelshandlarna). Där står det bland annat att det nu gäller utökade rengöringsrutiner på både lager och ute i butik. Det tydliggörs också att demonstrationer av mat i butikerna stoppas.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

Så tvättar du händerna för att undvika smittor
Slå på ljud

Slipp smittas i butiken – handla online

De flesta matvarubutikerna, speciellt de som erbjuder någon form av hemleverans upplever nu ett stort tryck av kunder som vill ha sina livsmedel hemkörda. Just därför kan det dröja lite med leveranserna, men det finns fortfarande inget bättre sätt att undvika smitta i en butik än att inte vara i butiken.

Butikernas rutiner kan vara felfria, men det hindrar tyvärr inte människorna i butiken från att följa samma standard.

Källa: Folkhälsomyndigheten