Erik ”Jerka” Johansson om föräldraskapet och Bonusfamiljen

Porträtt av skådespelaren Erik Jerka Johansson.

I SVT-serien Bonusfamiljen har Erik Johansson parerat den ena barnfrågan efter den andra. 
Nu går den populära skådespelaren på 
djupet i ämnet som programledare för 
En perfekt förälder.

På höger överarm har Erik ”Jerka”Johansson en tatuering som får hans hjärta att slå extra varmt. När hans son var fem år kladdade han dit en streckgubbe. Erik blev så glad över att den lille pojken äntligen fick till något som höll ihop någorlunda att han dagen därpå gick till en tatuerare och fyllde i gubben för evigt.

– Av en slump ritade Rolf så att min röda leverfläck blev som en clownnäsa på gubben. Jag väntar fortfarande på att min dotter Lena också ska rita en gubbe på mig någonstans, säger Erik.

SVT bekräftar: Det blir en fjärde säsong av ”Bonusfamiljen”

Han är en lycklig tvåbarnspappa. Men en perfekt förälder? Inte på långa vägar. Och för att dämpa sin egen pappaångest, och förhoppningsvis hjälpa andra föräldrar på traven, är Erik huvudperson i den nya SVT-serien En perfekt förälder. Ursprunget är den blogg han under en period skrev för tidningen Café.

Slog igenom i Bonusfamiljen

Annons

– Jag skrev bland annat om livet som förälder i stort, hur det kan vara både roligt och jobbigt och sedan har vi tagit det vidare. Jag har sett många tv-program med killar som lite machoaktigt har funderat över jakt, mat och träning. En perfekt förälder är någonting helt annat, och det första i sitt slag, säger Erik Johansson.

Vi har inga pekpinnar

– Vi har inga pekpinnar. Men vi undersöker hur man kan bära sig åt så att ens barn blir vettiga personer. Det är en större utmaning än att byta blöjor och torka bajs. Programserien är som terapi för mig själv som andra också kan ha nytta av. Jag har fått svar på många frågor som jag ställt.

Annons

Ett av spörsmålen i En perfekt förälder är den om skärmtid. Dagens barn anses vara för mycket i det digitala, vilket bland annat leder till att de rör på sig för lite.

Erik Johansson i SVT:s serie En perfekt förälder.

I höst kan vi se Erik som programledare i tv-serien Den perfekta föräldern.

– De har det inte lika tråkigt som vi hade. Om en förälder inte har lust med något kinkigt sticker man bara fram en skärm, och det är inte bra att man gärna löser det så. Bland det värsta jag vet är när jag på någon restaurang ser barn sitta med sina mobiltelefoner. Jag tycker att på restaurang äter och pratar man med varandra och ingenting annat.

Och efter att ha botaniserat i föräldraskapet har Erik framför allt kommit fram till en sak:

Marianne Mörck om livet som medberoende

– Gör man bara sitt bästa och är närvarande och ger kärlek brukar det mesta lösa sig. Det finns så mycket göra si eller så, uppfostringsböcker och regler och tips. Men jag tycker att man kan ta det med en nypa salt. Våra föräldrar höll inte på med sånt.

Annons

Skådespelare sedan barnsben

När Eriks barn, åtta och sex år gamla, var mindre tyckte han inte det var särskilt knepigt att vara pappa. Då fanns tydliga rutiner i föräldraskapet att förhålla sig till. Men när barnen växte till sig blev det knepigare.

– Då kom de större frågorna och jag trodde att jag hade bättre instinkt för att kunna hantera dem. Det blev mycket svårare, mer grubblerier om hur jag skulle göra, säger Erik.

Erik Johansson med sin sambo Lisa, barnen Lena och Rolf och sin mamma Sylivia. Foto: Karin Törnblom / TT

Han överraskades också positivt av att bli pappa.

– Det trodde jag inte, men det har gjort mig till en bättre människa generellt sett. Jag är mindre självupptagen. Samtidigt har det blivit mer viktigt att göra en bra karriär så att barnen ska fortsätta få det bra. Med två barn i skolan och på dagis måste jag bli effektivare, smartare och klokare.

För snart tre år sedan slog Erik igenom ordentligt i rollen som den ordningsamme Patrik i SVT-serien Bonusfamiljen.

– Jag tog in en del av mig själv i Patrik, för jag kan också vara sträng och sätta tydliga gränser i min uppfostran. Men jag är absolut inte lika fyrkantig som Patrik även om jag är lik honom ändå.

Erik har varit skådis sedan barnsben och fick sin första roll i Berts dagbok som elvaåring:

– Mamma var engagerad i Enskedespelet, socialdemokraternas sommarteater, och jag var med i det som liten. Därefter blev det Vår teater, och jag och mina kompisar gjorde egna filmer, berättar han.

– Sedan dess har det egentligen inte funnits något annat alternativ. Det kanske är det därför jag i stället nu som 40-åring tänker mycket på att göra andra grejer. En perfekt förälder är ett sätt för mig att komma utanför trygghetszonen.

Petra Mede: ”Blir jag inte sedd kan jag bli uttråkad”

Den stora kicken i yrket fick Erik när han hade Gösta Ekman som lärare och mentor under ett år. En avgörande tid för Erik.

– Innan jag träffade Gösta hade jag en massa krav på mig själv. Jag skulle vara en seriös skådis som bara gjorde allvarliga roller i riktig dramatik. Gösta fick mig att förstå att jag ska ha roligt på jobbet också, och inte alltid noja så mycket över hur jag skulle spela eller inte. Då lossnade det lite för mig.

Äger en mackbar i Stockholm

Erik har nyligen blivit delägare i en mackbar i Stockholm. Erik och en kompis tröttnade på att bara snacka om att skaffa ett eget matställe. När han är ledig från skådislivet jobbar Erik mer än gärna på golvet där.

– Vi serverar inga cafémackor med bara ost och skinka utan vi gör lagade mackor. Vi har två kockar som fixar det, och så går det att ta en öl till mackorna om man vill.

– Jag har stort intresse för mat efter min mamma som alltid har lagat väldigt god mat. Matlagning är lite som terapi också. Andra springer eller mediterar, men jag vill ha en timme själv i köket där jag kan zooma ut. Jag gillar att göra maffiga pastasåser och grytor med mycket smör. Det är inte särskilt kalorisnålt.

Erik har separerat från mamman till hans två barn och lever i dag tillsammans med sambon Lisa. Om detta vill Erik helst inte prata, då han vill värna sitt närmaste privatliv. Men han säger ändå:

– Ett tag trodde jag inte att jag skulle träffa någon ny tjej och att det skulle vara det bästa. Men så plötsligt träffar man någon som man känner sig lycklig med och då blir det svårt att värja sig. Samtidigt var det ändå perfekt tajming när jag träffade Lisa, jag började bli redo igen.

Erik har tidigare sagt att han funderat på att skriva en bok med titeln Separera mera.

– Det där sa jag mest på skämt. Men visst, jag tror att många håller ihop för barnens skull i onödan. Men för barn är det värre att bo i en dysfunktionell miljö utan kärlek än att bo på två olika ställen som båda gör dem lyckliga.

Det blev ett jädrans liv på nättrollen

– Jag är själv skilsmässobarn och har vuxit upp i två olika hem och är jätteglad över det. Jag hade en kompis vars föräldrar satt tysta vid matbordet, och det var inte så mysigt.

Inte rädd att uttrycka sina åsikter

På Instagram har Erik snart 100 000 följare. Där är han inte rädd för att vässa sina tankegångar. Men det kan kosta på. Som när han inför förra valet anslöt sig till ”Vad som helst men inte SD”-kampanjen.

– Då blev det ett jädrans liv på nättrollen och högerspökena. Men jag tycker inte att jag ska hålla käften bara för att jag är skådis. Och jag är van hemifrån vid att prata politik på ett tydligt sätt, säger Erik.

– För mig som skådis är sociala medier lite befriande, jag är ju van vid manus och att någon säger till mig vad jag ska göra. På Instagram bestämmer jag allt själv. Det är min egen story.

I Bonusfamiljen spelar Erik karaktären Patrik som är gift med Lisa (Vera Vitali). Foto: Ulrika Malm/SVT

7 snabba frågor till Erik Johansson

Varför bytte du efternamn från Åkerblom till Johansson?

– Jag bytte redan som liten. Jag ville heta som min farsa, så jag bad om att få byta. Nu fattar jag ju att det är mycket bättre att heta Åkerblom. Jag brukar säga att jag får jobba dubbelt så hårt som de som har häftigare efternamn.

När är du som allra lyckligast?

– Det är jag tillsammans med mina barn och min flickvän. När vi gör roliga saker tillsammans utan krav på skola och jobb.

Vad är du rädd för?

– Att något ska hända mina barn och att något ska hända mig så att jag inte kan får uppleva mina barns uppväxt.

Vilken samhällsfråga engagerar dig mest?

– Invandringen. Den sämsta egenskapen hos människan är rasism och smygrasism. Det är hemskt att vissa inte är ödmjuka nog att förstå att folk inte har det så lätt när de kommer hit.

När skäms du?

– När jag som lever ett lyckligt och privilegierat liv ibland kan gnälla över skitsaker som är rena i-landsproblem. Jag känner skam när jag kommer på mig själv hålla på med sånt.

Vem är din absoluta favoritskådis?

– Philip Seymour Hoffman. Han hade både ett dramatiskt djup och komisk tajming. Det finns många otroligt duktiga dramatiska skådisar men som saknar det lätta komiska, och jag gillar när det finns både och. När det gäller svenska skådisar är Gösta Ekman den största favoriten. Han kunde verkligen både dramatik och komik.

Vilka är de bästa böcker du har läst?

– En riktigt stor läsupplevelse var Allt är upplyst av Jonathan Safran Foers. Jag gillar också Vägen med Cormack McCarthy mycket. Och Karolina Ramqvists Alltings början, det är en otroligt bra och befriande skildring av en tid och en ung kvinnas liv.

Vem är Erik Johansson?

  • Namn: Nils Erik ”Jerka” Johansson.
  • Aktuell: Är programledare för nya SVT-serien En perfekt förälder (premiär 28/11).
  • Ålder: 40 år.
  • Yrke: Skådespelare.
  • Bor: I Stockholm
  • Familj: Sambon Lisa, barnen Rolf, 8, och Lena, 6.
  • Fritidsintressen: Matlagning. Och så springer och tränar jag, men inte för att jag tycker att det är kul utan mest för att jag måste.
  • God egenskap: Jag vill tro är att jag är lättsam att vara med, att de som gillar mig gör det för att de tycker att jag är kul att umgås med.
  • Mindre god egenskap: Jag är lättstressad. Och blir jag stressad kan jag bli otrevlig och passivt aggressiv.

Av Hasse Gänger

Foto:  Peter Ericsson, Magnus Liam Karlsson/SVT, Ulrika Malm/SVT, TT

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: