En växt som blommar mitt i vinter och dessutom doftar gott – hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense, sätter knoppar på senhösten. En del slår ut redan då, sedan blommar den i perioder genom vintern när vädret tillåter. Det kan bli flera månaders blomningstid!
Så får du olvon att blomma på vintern
Ett extra plus är bladverkets rödvioletta höstfärg.
Trivs bäst: Med sol och halvskugga i mullrika, väldränerade och gärna lätt sura jordar upp till zon 3.
På innergårdar och i andra skyddade lägen blir hybridkejsarolvon gärna en zonknäckare, som klarar bistrare klimat än så.
I ett sådant läge blir blomningen dessutom rikare och doften starkare.
Julros kan blomma i trädgården mitt i vintern
Julrosen funkar lika bra i rabatten som i en kruka vid dörren eller inomhus på fönsterbrädan. Julrosen, Helleborus niger, är något så ovanligt som en vinterperenn och blomningstiden sträcker sig från december till april. Plantan blir cirka 30 centimeter hög och har härdighet C.
Om du har köpt en julros i kruka att ha inomhus över jul och nyår går det bra att plantera ut den vid mildväder eller så snart tjälen försvinner.
Trivs bäst: Får julrosen halvskugga och en djup, väldränerad, kalkrik och mullrik jord blir den en trogen följeslagare i trädgården varje vinter. Men den vill inte bli flyttad!
Då beter sig julrosen som en pion och kan straffa trädgårdsägaren med att blomvägra några år.
Glaspärlebusken ger färgglada bär i vintermörkret
Glaspärlebusken, Callicarpa bodinieri, är dock inte vinterblommande. Efter den oansenliga blomningen i augusti är det dags för glaspärlebusken att visa sitt rätta jag.
Frukterna, ”glasbären”, utvecklas under hösten och hänger sedan kvar över hela vintern och lyser upp trädgården med sina underbara, violetta frukter. Men de ska inte ätas, utan är ren ögonfröjd.
Trivs bäst: Med torvblandad jord i ett soligt och skyddat läge, zon 1 eller 2. Blir cirka 1,5 meter hög.
Snöklockan är ett säkert vårtecken i trädgården
Som en brud dansar hon fram när våren nalkas, den ljuva snöklockan, Leucojum vernum, en underbar lundväxt, som sprider sig snabbt. Precis som snödroppen, förökar snöklockan sig både genom fröspridning och sidolökar.
Plantera dem på en knapp decimeters djup, så vandrar de nedåt på egen hand.
Trivs bäst: En solig eller halvskuggig växtplats passar lika bra men allra bäst trivs den i en lundmiljö, där träd och stora buskar suger så mycket vatten att marken torkar upp under sommaren.
Hassel ger färg i vinterträdgården
Starka färger, härlig doft och lång blomningstid – en bättre buske än den vinterblommande trollhasseln får man leta efter.
Släktet har fem medlemmar, varav den kinesiska trollhasseln, Hamamelis mollis, är en av de vinterblommande. Är lättskött och trivs bäst utan beskärning. Blir runt tre meter hög och klarar zon 2.
Hybridtrollhasseln är lite mindre men fungerar upp till zon 3.
Trivs bäst: I lite sur, luftig, humus- och näringsrik jord. Plantera gärna i ett soligt eller halvskuggigt läge framför rododendron eller vintergröna barrträd och buskar.
Vinterbär i trädgården lyser upp på vintern
Med sina glänsande blad och rosaröda knoppar är vinterbär bästa valet för en välkomnande entré under vinterhalvåret.Vinterbär, Skimmia japonica, är en kompakt liten buske. Räknas som halvhärdig och kan möjligen klara sig på friland i zon 1.
Men den klarar sig utmärkt i en kruka på trappan, även om det knäpper till och blir riktigt kallt.
Det som ser ut som bär, är i själva verket de hårt knutna blomknopparna som är synliga från oktober till mars då de slår ut. Lika dekorativa som knopparna är det vintergröna, läderartade bladverket.
Trivs bäst: I surjord och gärna halvskugga.
Vintergäcken kan dyka upp i snön i trädgården
Vintergäcken, Eranthis hyemalis, är en riktig liten tuffing. Klarar både kyla och hungriga rådjur. Den är också ett kärt och tidigt vårtecken.
Sprider sig gärna i stora mattor, men trots att den är lätt att föröka tål den inte konkurrens. En gles gräsmatta går bra men en tät kan den inte tränga igenom.
Trivs bäst: De små lökarna planteras på 5 centimeter djup i ett halvskuggigt eller skuggigt läge, gärna under träd och buskar. Härdighet C.
Så här får du trädgården att blomma på vintern
- Träd och buskar är trädgårdens bas. Avenbokshäckar och andra klippta bokar behåller löven och får en vacker rostbrun färg.
- Städsegröna växter ger gråskalan en match. Kom ihåg marktäckarna: murgröna, hasselört, vintergröna, waldsteinia och skuggröna tillför mycket en snöfattig vinter.
- När löven faller syns formen tydligt. Satsa därför på träd och buskar med vackra stammar, till exempel himalayabjörk, platan, strimlönn, glanskörsbär, korallkornell eller ormhassel.
- Ta det så nätt med höst-städningen och spara vackra fröställningar Temynta, astilbe, allium, olika sorters gräs och kardvädd bjuder på skulpturala former.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här