Saga Brodersens barndom präglas av oro och ångest. När hon gick på lågstadiet kom hon i kontakt med Bup för första gången.
– Jag fick ofta panikångestattacker. De kom från ingenstans och på den tiden visste jag inte vad det var för något, jag trodde att jag skulle dö, berättar Saga.
I 10-årsåldern ledde ångesten till att hon drabbades av ätstörningar.
– Jag var väldigt hård mot mig själv och förutom att svälta mig själv utvecklade jag även ett självskadebeteende.
Öppnade upp sig för en äldre man
Saga hade inte så många hon kunde prata med om hur hon mådde.
– Jag har en fantastisk storasyster, men jag kände att jag skämdes för mycket och ville inte tynga ner henne, vilket resulterade i att jag höll det mesta för mig själv.
Till slut anförtrodde sig Saga om sin ångest för en äldre man som hon kände. För första gången kunde hon prata med någon om allt.
Han blev min falska trygghet.
– Han fick mig att öppna mig och jag kände att han såg och förstod mig. Jag var 12 år och han blev min falska trygghet. Till en början var det samtal där jag fick möjlighet att prata av mig kring mina känslor. Men med tiden rörde samtalen allt mer om mitt utseende eller frågor kring sex. Jag var ju inte så gammal och förstod inte vad han gjorde, menar Saga.
Den äldre mannen och Saga träffades ofta. Om de inte träffades i verkliga livet så hördes de via internet. Saga berättar att mannen manipulerade henne att tro att de hade en ömsesidig relation.
– Ingen hade pratat med mig om rätten till sin egen kropp och jag förstod inte heller att det han gjorde mot mig var fel.

Mannen groomade Saga. Grooming är en form av manipulation där en vuxen(oftast en man) tar kontakt med ett barn i syfte att utnyttja barnet sexuellt. Saga kände att det mannen gjorde mot henne var skamfyllt och hon vågade inte berätta om detför någon. Inte ens hennes tvillingsyster visste vad Saga genomled.
– Folk kände bara till mitt självskadebeteende och mina ätstörningar, för det var ju sådant som syntes utanpå.
Saga fortsatte gå i skolan. De stora skyddsfaktorernai den utsatta situation hon befann sig i var dels hennes passion för dansen, dels hennes fina vänner. Saga beskriver det som att hon befann sig mellan två världar. Hon gick musikskola och fick spela huvudroller i olika musikaler, men vid sidan av skolan och det sociala sammanhanget med vännerna blev hon sexuellt utnyttjad. Och det pågick i många år.
Under högstadiet kom Saga till en punkt där hon fick nog. Hon umgicks inte längre med den äldre mannen och hon hade dessutom blivit äldre och mognat. Men framför allt hade hon funnit trygghet hos sina vänner.
– Den kombinationen bidrog till mitt agerande. Jag minns hur jag just skulle ut på scenen i samband med en dansuppvisning när jag fick en bild skickad till mig. Han hade tagit en bild av sig själv naken och jag minns att jag kände mig så otroligt äcklad. Detta fick mig att skriva ett långt brev där jag förklarade att det han gjorde mot mig var fel. Därefter blockade jag honom överallt, säger Saga och berättar att sedan dess har de varken setts eller hörts.
Efter att ha mått lite bättre en tid drabbades Saga åter av ångest. När hon började gymnasiet mådde hon riktigt dåligt.
– Jag försökte länge förtränga det mannen hade gjort mot mig, men det gick inte. Jag klarade inte längre att hålla uppe en fasad samtidigt som kraven i skolan blev allt högre. Allt föll.
Detta är Saga Brodersen
- Ålder: 23 år.
- Familj: Pojkvän, mamma och pappa, en tvillingsyster och två äldre syskon.
- Bor: Stockholm.
- Yrke: Samordnare på #intedinhora, opinionsbildare och föreläsare.
Saga hamnade i en djup depression och slutade gå till skolan. Det var när hon mådde dåligt som hon kom i kontakt med sina första torskar på nätet.
– Det var genom vanliga appar som till exempel Snapchat. Där barn finns hänger även förövare, vilket gör mig mörkrädd. Jag var 15 år första gången jag kontaktades via ett sådant forum.
Saga drogs in i en värld av övergrepp och prostitution
I takt med att Saga mådde allt sämre eskalerade den kommersiella sexuella exploateringen.
– Jag började träffa torskarna i deras hem, olika bilar eller i skogen. Det var allt från familjepappor till högt uppsatta chefer till taxichaufförer. Det finns inget samband mellan dem mer än att de har en kass kvinnosyn och att de tror att sex kan köpas för pengar.

Enligt Saga visste de flesta torskarna om att det de gjorde var olagligt. Därför användes kodnamn som ”fika” och liknande för att de senare inte skulle kunna bli åtalade för sina sexköp.
– Under övergreppen reagerade kroppen ungefär som under mina ångestattacker. Jag stängde av mina känslor och blev alldeles kall i hela kroppen.
Saga förlorade sin inre kompass och visste inte längre var hon hade sina gränser. Hon drogs in i en mörk värld av övergrepp och prostitution. Till slut blev det hennes vardag.
Alla som säljer sig befinner sig i utsatthet. Ingen gör det av egen fri vilja.
– Alla som säljer sig befinner sig i utsatthet. Ingen gör det av egen fri vilja. Till slut blev det svårt att tänka sig ett liv utan mäns utnyttjande av mig. Det blir sorgligt nog ditt normala och det är lite som att din kropp ger upp. Hos våra medlemmar i #intedinhora kan jag ofta se det, att övergrepp har varit deras vardag så länge att ett liv utanför det inte går att tro på.
Historierna är lika många som alla de män som Saga utnyttjades av. Hon kunde bli slagen i en mans källare för att nästa morgon sätta upp en fasad och gå till skolan.

Fick hjälp av en mentor på skolan
På gymnasiet fanns det en mentor som märkte att Saga mådde dåligt. Hon såg till att Saga kunde göra uppgifter på distans och försökte hitta olika lösningar för att hon skulle kunna gå till skolan. Det var samma mentor som sedan tipsade Saga om organisationen Maskrosbarn, en kontakt som blev början på en vändning i Sagas liv.
– Det skulle gå ytterligare flera år av utnyttjande, men i den här organisationen fanns det vuxna som jag kunde prata med. De lämnade mig inte och jag berättade i små, små steg. Det började med vissa detaljer om min förövare från barndomen och efter många samtal berättade jag till slut om torskarna, säger Saga och menar att hon blev bemött på ett bra sätt, på allvar.
Efter att Saga berättade drog en karusell av orosanmälningar igång, polis och socialen kopplades in och Saga fick så småningom gå i traumaterapi och blev erbjuden samtalsstöd. Men det dröjde länge innan Saga kände att hon var värd ett annat liv och även vågade tro på det.

Hon har anmält flera av torskarna. En har blivit dömd, men de flesta förundersökningarna har av olika anledningar lagts ned.
– Det är jätteviktigt att få upprättelse, men samtidigt vet jag hur mörk statistiken är och att de allra flesta förövare går fria. I mitt fall har upprättelsen nåtts med hjälp av att påverkningsarbete och att opinionsbilda – känslan att kunna förändra på en samhällsnivå. Det har varit och är otroligt läkande för mig, menar Saga som engagerat sig i nätverket #intedinhora.
Vill hjälpa andra
Alla år av utsatthet resulterade i diagnosen PTSD, men i samband med terapin och efter att hon började jobba med #intedinhora mådde hon bättre.
– Plötsligt fick allt ett syfte. Jag kunde använda allt det dåliga till något bra. Jag ville inte vara min utsatthet och jag ville inte att någon skulle tycka synd om mig, men jag kände att jag verkligen ville hjälpa andra som befann sig i samma situation som jag.
Saga berättar att en morot i terapin har varit just att hjälpa andra, att vara opinionsbildare och att orka prata för dem som inte har kraften.
Saga skaffade en hund som också varit en stor hjälp i tillfrisknandet, att hela tiden ha sällskap inte minst i stunder av ångest.
– I dag känner jag mig ledsen över att jag var så djupt nere i min utsatthet att det blev det normala. Jag känner en sorg över att det gick så otroligt fel och att inte socialtjänsten gjorde något trots att jag var i kontakt med dem redan som liten. Det finns så mycket som hade kunnat göras i tid och jag var ju i kontakt med helt rätt instanser såsom Bup och soc, men ingen såg något. Samtidigt kan jag inte ändra på något som varit utan bara jobba för att få ett bättre liv nu, både för mig själv men också för andra.
Sagas tips till föräldrar som oroar sig för sina unga
- Prata. Våga konversera med ditt barn om dessa frågor. Visa att du inte är rädd att prata om samtycke, sex och kroppens integritet. På så sätt är chansen större att ditt barn vågar berätta för dig om en eventuell utsatthet.
- Kolla efter varningstecken. Ätstörningar, ångest eller självskadebeteende kan vara symtom eller orsaker till övergrepp.
- Validera barnet. Lyssna och stanna kvar fast det gungar. Visa att du orkar höra vad de går igenom även om du blir ledsen eller orolig. Ha ett traumamedvetet bemötande. Var också noga med att förklara att det den vuxna gjort är brottsligt och att ingen skuld eller skam ska ligga på ditt barn. Ta hjälp av professionella och se till så att barnet får rätt hjälp, stöd och vård.
Saga ser ljust på framtiden
I dag mår Sara bra. Hon berättar att hon har hittat tillbaka till den hon var och att hon inser att hon är mycket mer än sina dåliga erfarenheter. Hon har fina vänner och känner hopp inför framtiden. Men hennes syn på sex och relationer har påverkats av det hon har varit med om.
– Det har varit och är svårt. Det är en pågående process för mig att hitta en sund sexualitet och att våga lita på en man, men min pojkvän är otroligt fin i allt detta.
Framtiden känns ljus. Saga vill fortsätta jobba med sina hjärtefrågor, gärna som barnrättsjurist och med att hjälpa sexualbrottsoffer, kanske skriva en bok.
– Men sedan drömmer jag också om att bilda familj och ha ett fint hus med en mysig trädgård där jag kan skapa en trygg plats och dricka morgonkaffe på altanen. Jag drömmer också om att vi i framtiden ska ha fått igenom vår förenings politiska krav för att stoppa den kommersiella sexuella exploateringen av kvinnor och barns kroppar.
Kort om föreningen #intedinhora
- Startades hösten 2017, i samband med #metoo-uppropet.
- Jobbar för att förhindra att personer hamnar i prostitution till följd av samhällets bristande skyddsnät.
- Arbetar för att stärka det sociala skyddsnätet, för fler förebyggande åtgärder samt bättre tillgång till trauma-behandling.
- Skriver debattartiklar och ställer krav på politiker för att stärka rättsskyddet för de som utsätts för sexhandel.
- Ställer krav på politiker att införa åtgärder för att ingen ska behöva hamna i prostitution.
- Har ett stöttande nätverk av personer med erfarenhet av sexhandeln och har på så sätt skapat ett forum för drabbade att prata om sina erfarenheter.
- Mer info på: www.intedinhora.se
Behöver du eller någon du känner stöd?
- Ellencentrat, för dig som är 15–25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende eller att bli såld av andra. Här får du gratis hjälp och stöd och kan chatta anonymt eller besöka mottagningen i Stockholm. www.ellencentret.se
- Mikamottagningen i Stockholm (08–508 25 501) och Göteborg (020–32 73 28). För dig som får eller fått ersättning för att ha sex, eller blivit skadad genom sex. Även för personer som utsätts för människohandel för sexuella ändamål.
- Evonhuset Malmö (020–35 40 40) Samma ändamål som ovan.
- Kvinnofridslinjen (020–50 50 50). Hit kan du ringa för att prata om dina upplevelser och även få praktiska råd för att förändra din situation och ta dig vidare.