Välj ut friska och fina årsskott, alltså de skott som kommit under sommaren. De ska ha hunnit förveda sig men barken har ofta fortfarande en något annorlunda färg än de äldre grenarna.
Att ta sticklingarna är en så kallad vegetativ förökning som genetiskt blir en avbild av moderplantan, därför är det viktigt att utgå från en frisk och välmående planta.
Ta sticklingar på vintern
Skotten bör vara minst 10 cm långa. Klipp av skottet just under där ett bladpar suttit eller knoppar sitter, där finns tillväxthormon som gör att rötter bildas.
Klipp ett diagonalt snitt här och ett rakt snitt i toppen. Då blir det tydligt vilket som är upp och ner på sticklingen.
Sätt sticklingarna i en kruka med en blandning av såjord och grus, alternativt perlit eller vermikulit. Det ska alltså vara en näringsfattig jord. Tryck ner sticklingarna så att endast 1/3 av sticklingen är kvar ovan jord.

Nu är det bara att vänta. Till försommaren börjar sticklingarna få rötter och skjuter små blad. Vänta dock med utplantering till hösten när rotsystemet blivit större. Ställ krukan skuggigt så jorden inte torkar ut under sommaren!
Låt krukan stå kallt, gärna i kallbänk eller till hälften nergrävd i en rabatt. Jorden får inte torka ut.
Växter lämpliga att ta vintersticklingar på
- Blåbär
- Buddleja
- Fläder
- Forsythia
- Havtorn
- Hortensia
- Kornell
- Krusbär
- Liguster
- Måbär
- Syren
- Vildvin
- Vinbär