Camilla, 47: Jag kommer inte över min exman

Kvinna fundersam

Vad gör man när man jämför alla med sitt ex – som man inte kommit över? Går det att hitta tillbaka eller är vägen bara framåt. Familjerådgivaren ger råd.

”Andra män bleknar i jämförelse”

Vi har varit skilda i snart åtta år, barnen är nu 14 och 16 år. Jag kan inte säga att vi hade världens lyckligaste äktenskap. Vi bråkade mycket – om pengar, barnens uppfostran, städning, om vilka vi skulle umgås med på fritiden och så vidare. Vi har häftigt humör båda två – och svårt att erkänna fel och brister. Det har jag förstått nu, sen jag gick i terapi ett tag. Att det inte bara var hans fel att det gick snett mellan oss.

Det var i alla fall de ständiga bråken som gjorde att vi beslöt oss för att separera. Mycket var det för att barnen ibland grät och sa att vi var dumma som skrek så. Det var alltså det bästa för alla. Barnen fick lugn och ro.

Vi har nu en någorlunda vänskaplig ton till varandra. Vi har delad vårdnad och anstränger oss för barnens skull och de verkar harmoniska. Min man, numera ex-man, har haft ett par förhållanden som jag och barnen vet om. Kanske många fler, men ingen stadig ännu. Men att han skulle leva i celibat tror jag inte, han är ganska så förtjust i kvinnor…

Själv har jag inte hittat någon ny. Vännerna försöker få mig att dejta, barnen till och med tjatar om att jag borde det, de är i den romantiska åldern. Men något i mig tar emot.

Jag kan inte komma över min skilsmässa och jag saknar min ex-man väldigt mycket. Vi hade bra sex när vi var sams, ibland var det just det som försonade oss. Men det är inte alls bara det. Jag saknar hans person, han är så intensiv på något sätt. Och andra män blir bleka i jämförelse. Samtidigt längtar jag efter en trygg famn. Och det har han inte. Vad ska jag göra?
Camilla

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff svarar:

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

Det händer att par hittar tillbaka

Det är inte ovanligt, när man får en besvärlig relation på distans, att man börjar se mer av vad som var gott hos den andre. Då finns alltid en risk att de sämre sidorna bleknar, de som gjorde att relationen inte höll.

Din längtan efter en ny varaktig relation är förståelig. Du kan ju ha bra vägledning av att du vill ha en man med en del av din ex-mans goda sidor. I övrigt handlar kanske en lyckad nystart om att träffa någon som också svarar mot andra sidor och behov hos dig själv. Den självkännedom som din egen terapi har gett ökar chansen att du träffar någon som blir rätt.

Det händer förstås också att par som gått isär hittar varandra på nytt. Om det skulle hända dig och din ex-man så är det viktigt att ni pratar igenom hela situationen med professionell hjälp så att ni inte hamnar i gamla destruktiva mönster.

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.

Året Runt i samarbete med Karin Isberg, coach och terapeut, erbjuder:

En kurs för dig som vill gå stärkt ur en skilsmässa!

Onlinekurs_Kom Vidare Efter Skilsmassan_1200x630_NY_KURS

Läs också:

Vi gifte om oss – tio år efter skilsmässan!

Mer intressant innehåll hos allas.se: