Kontakt med andar: Den döde skickade sms

Mediet Liz Emanuelsson känner närvaro av avlidna människor. När Liz har en sittning med en grupp kvinnor i Göteborgstrakten står andarna på kö …

Mörkret lägger sig i det Bullerbyliknande villakvarteret. I ett av husen sitter åtta kvinnor och fikar kring bordet i vardagsrummet. De väntar på en mycket speciell gäst …

– Det är spännande, vi får se vad som händer, säger värdinnan Karin Staaf som bor i huset och som anordnat träffen.

Stämningen är uppsluppen trots det allvarliga ämnet. Snart hoppas kvinnorna nämligen på att få kontakt med någon som har gått över till den andra sidan. Kanske får de en chans denna kväll, för gästen de väntar på är mediet Liz Emanuelsson, och hon ska göra något som kallas för en gruppreading.

”Andevärlden kommer till mig”

Liz utvecklade sin förmåga i vuxen ålder, men som så många andra medier upplevde hon att hon var annorlunda redan som barn. Hon hade mycket drömmar och en större känslighet för det okända än andra.

– Samtidigt tror jag inte att jag på något sätt är unik. Alla kan träna upp sin förmåga på att ta emot det andliga, säger Liz.

Hon levde ett helt vanligt liv fram till 20-årsåldern. Allt förändrades när hennes pappa dog och hon fick någon hon kände på den andra sidan. Under samma period hade hon en traumatisk upplevelse inom sjukvården, när hon blev felopererad i käken, som bland annat orsakade blödningar i magen och en kraftig viktnedgång.

Påfrestningarna ledde till en ökad känslighet och intresset för att lära sig mer om det mediala tog fart.

– Jag började läsa böcker, gick själv till flera medium och gick till slut olika utbildningar för bland andra Terry Evans som ju är välkänd från tv, berättar Liz.

Men Liz var då aldrig inställd på att jobba som medium själv utan utvecklade sina förmågor för sin egen skull.

– Det var Terry som uppmuntrade mig att ta detta vidare. Jag fick i uppgift att träna på mina vänner.

Och det visade sig gå bättre och bättre.

– När man lyckas är det underbart. Jag försöker vara så konkret som möjligt för att få bekräftelse på att jag är rätt ute. Sedan är det inte som att prata med en levande människa. Andevärlden kommer till mig i känslor, bilder, tankar och ibland dofter. Det är inte alltid speciellt tydligt, berättar Liz, som förstår att långt ifrån alla tror på det hon gör.

– Jag kan bara vara mig själv och försöka så gott det går, säger hon.

Mediterar innan reading

Hennes främsta verktyg är meditation, som hon alltid gör innan hon ska utföra en reading. Allt för att sortera bort det världsliga och fokusera på uppgiften.– Jag vill komma in i ett avslappnat tillstånd, med lättare energier.Ibland får hon kontakt redan innan hon har hunnit träffa de medverkande.Varför tror vi på det övernaturliga?Läs mer

– Jag har suttit i bilen utanför ett hus när en kvinna inte hade kunnat vänta utan berättat att det var hon som var mamman. Det visade sig stämma när jag tog upp det när jag kom in, berättar Liz.

Röster från andra sidan

Små barn som dött

Hon förstår att det kan verka skrämmande och konstigt för vissa men för henne själv är det annat som är värre.

– När jag får kontakt med små barn som dött. Det är svårt för jag vet hur mycket det betyder för föräldrarna och jag vill inte göra något fel.

En gång var det en liten kille som hon fått kontakt med som ville berätta något för sin mamma.

– Jag hade haft ett möte med henne tidigare och hade förmedlat vad pojken ville. Familjen hade fått en dotter efter att sonen dött och han ville säga att det var en fin rosa rosett hon hade i håret. Jag ringde mamman och just den dagen hade hon köpt dottern en rosa rosett, säger Liz.

Den gången var informationen mycket tydlig för henne, även om det inte alltid är så.

– Det är lösryckta intryck, bitar av information. Ibland kan man tolka fel. Det är jättejobbigt att misslyckas och när det händer ifrågasätter jag verkligen vad jag håller på med, säger hon.

Är alltid nervös

Hon tycker inte själv att uppdragen är skrämmande. Men när en kille som dött i en bilolycka började skicka sms till sin tjejkompis, då var det lite obehagligt, fast inte för Liz.

– Tjejkompisen och hennes kille blev rädda. Speciellt eftersom man hade kommit fram till att han höll på med sms på mobilen när bilkraschen hände. Dessutom gick det inte att begripa något av texten i sms:en, men genom mig berättade han om en gitarr som han ville ge bort och efter stund gav han sig iväg, uppenbarligen nöjd. Det var en pampig upplevelse, berättar Liz.

Även när hon har besökt speciella platser med mycket dramatik har hon ibland fått besök från andra sidan.

– När jag var i New York där World Trade Center-skyskraporna funnits så stod det plötsligt en brandman bredvid mig. Men eftersom jag inte hade någon anhörig som kunde konfirmera det jag såg kan jag ju inte bevisa vem det var, förklarar Liz.

Hon har nu satt sig tillrätta framför kvinnorna i gruppen och hon är nervös.

– Det blir jag alltid inför en reading. Jag är så rädd för att misslyckas, jag vill inte göra någon besviken. Tänk om ingen träder fram! Det händer visserligen väldigt sällan, men ändå, säger hon.

Liz tar ett djupt andetag och det är knäpptyst i rummet. Sedan börjar hon berätta och en av kvinnorna känner igen personen från andevärlden som hon beskriver. Och fler andar verkar stå på kö. Liz förnimmer en mansgestalt i 60-årsåldern, kortväxt och aktiv.

– Han gillade dig och din matlagning, säger han. Men hans son gör något fel, säger Liz och en av kvinnorna i gruppen, Marita, nickar leende:

– Jag vet precis vem det är.

– Sedan är det något med ett fotografi som du ramat in i stålram, fortsätter Liz.

– Ja, det stämmer, intygar Marita.

Kontakt med hund

Liz går vidare. Hon hoppas hitta någon anhörig till alla i gruppen.

– Jag ser en hund som hoppar runt. Han vill visa att han fortfarande finns. Är det din? frågar hon Carina Kälvelid Martinsson.

Carina svarar tyst ja.

– Han var min dotters hund men jag tog hand om honom ofta eftersom jag kunde ha med honom på jobbet. Han dog precis innan jul, berättar hon medan tårarna rinner.

– Han har det bra nu, säger Liz.

Hon berättar också att hon får kontakt med Carinas pappa och att han vakar över henne och vill att hon ska hitta rätt i livet genom att stå på sig och lyssna mer på sig själv.

– Det är just det jag har börjat göra, säger Carina.

– Han vill att du ska ge en blombukett till din mamma också, säger Liz.

Nu flödar tårarna.

– Jag hade inte riktigt räknat med det här, konstaterar Carina. Men det känns faktiskt bra.

Psykometri

Även nästa kvinna, Inger Wallin Högberg, får besök. Det är hennes mamma som var i 90-årsåldern när hon gick bort.– Hon står tätt intill och håller dig gärna i handen. Du ska inte vara ledsen. Det är lättare att andas nu, fortsätter Liz.Världens 7 läskigaste resmålLäs mer

Hon går vidare till andra gestalter som hon förnimmer. Det är mest äldre kvinnor och män och ämnen som de vill ta upp är allt från något gåtfullt om en bil eller ett smycke till tröstande ord om att allt är bra. Ibland kan Liz förstå vad personerna dött av genom deras gester.

– Nu får jag inga mer till mig, vi kan pröva med psykometri. Då behöver jag ett smycke, något av metall som ni har på er och därmed bär er energi, säger Liz och får just det i sin hand.

Hon gnuggar händerna och koncentrerar sig. Snart känner hon något. Det blir ytterligare några kontakter. Sedan blir hon allt tröttare och det är dags att avsluta.

– Jag vill tacka er alla och hoppas att ni fick något med er, säger hon.

Gruppen är mer än nöjd och sorlet stiger när de pratar av sig innan det är dags att åka hem.

– Jag är imponerad, säger Inger. Det kändes jättebra.

Carina nickar instämmande:

– Det var otroligt.

Spökjakt i tv

Det har funnits och finns många program på svensk tv för de som vill följa kontakt-försök med andra sidan:

  • Det okända
  • En natt på slottet
  • När spöken anfaller
  • Livet på andra sidan
  • Andar, finns dom?
  • Räddad av änglar
  • Hollywood Medium
  • Monica the medium

Av Susanne Stamming

Foto: Susanne Stamming och Shutterstock

Mer intressant innehåll hos allas.se: