ANNONSSAMARBETE MED MORA ARMATUR
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

5 anledningar att låta ditt barn gå loss i köket

23 mar, 2020 
AvSofia Carlberg
Liten tjej med kanelbullar.
Ines med sitt slutresultat – kanelbullar!
Genom att låta våra barn ta ansvar i köket så bygger vi deras självförtroende, lär dem om matens innehåll och hur man tvättar händerna. Här är tipsen som alla föräldrar behöver!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller

Barn är fulla av energi och älskar att smaka, knåda och peta. Att laga mat med barn är oftast långt ifrån stökfritt, men vi har tipsen för hur ni får ut det mesta av er tid tillsammans – utan kladd. I den nya serien Barn lagar mat låter vi barn gå loss i köket och baka kanelbullar, födelsedagstårta och vegetarisk lasagne – något som vi hoppas kan inspirera föräldrar att låta barnen bli mer delaktiga i köket. I matlagningsserien visar de tre 4-åringarna Melker, Ines och Cleo hur det kan gå när barn får kladda loss i köket. I avsnitt 2 är det fokus på Ines som bakar kanelbullar och går loss med smör, mjöl och kanel.5 anledningar för att låta ditt barn gå loss i köket

1. Ger en positiv koppling till mat
Genom att spendera tid i köket med att och knåda, smaka och lukta så utvecklar barn en positiv koppling till matlagning – vilket kan hjälpa barn att bli mindre petiga med maten när de blir äldre.

Pojke och flicka bakar i kök.
Ines och Melker från Barn lagar mat älskar att laga mat och hjälpa till i köket.

2. Lyfter barns språk och finmotorik
När vi lagar mat så pratar vi om ingredienserna, verktygen vi använder och metoder som att röra och mosa. Det här lär ditt barn nya ord och bygger upp deras vokabulär. När de bakar eller lagar mat lär de sig också siffror och att hålla koll på tiden. När barn får ta för sig i köket så lär de sig inte bara att laga mat, de lär sig även att mäta, läsa och följa anvisningar – något som är perfekt för barns finmotorik.

Cleo visar Mora Armaturs smarta beröringsfria kran i matlagningsserien Barn lagar mat.

3. Lär barnen tvätta händerna
Det blir kladdigt när man lagar mat med barn men att lära små barn hur man städar upp och tvättar händerna både innan och efter man lagar mat är viktigt för att få in en bra vana. Mora Armaturs nya beröringsfria kran, Cera Duo Miniprofi hjälper små händer att hålla sig rena under köksstöket utan att röra kranen med kladdiga fingrar.

4. Bra för att lära sig fokusera
När vi lagar mat så måste vi vara fokuserade och noggranna med detaljerna. Om vi gör ett steg fel i bakning så blir resultatet inte bra. Barn lär sig snabbt och vet att om de vill ha en kanelbulle så måste de vara uppmärksamma och koncentrera sig så gott det går.

5. Boostar självförtroendet
När vi lagar något gott så blir vi stolta och det gäller även barn, och det ger självförtroendet en knuff! När barnen lagar mat eller bakar så får de också väldigt mycket beröm av sina föräldrar och det hjälper också barnen att våga mer. Ju mer plats ditt barn får ta i köket, desto mer växer dem!

Flicka gör tummarna upp för sina kanelbullar.
Goda bullar! 4-åriga Ines är stolt över sina hemmagjorda kanelbullar.

Barn Lagar mat är en matlagningsserie som Allas.se gjort i samarbete med Mora Armatur. Programmet går ut på ett kladdigt experiment – hur bra är egentligen 4-åringar på att laga mat? Allas.se och Mora Armatur satte tre 4-åringar i ett kök med en uppgift: att laga och baka sin egen mat. Följ serien här på Allas.se och på vår IGTV.

Moras smarta beröringsfria kran är enkel för hela familjen att använda.

Lättare för barn med en beröringsfri kökskran

När du väljer en kran från Mora Armatur får du en kran med lång livslängd som alla i familjen kan använda – varje dag! I Barn lagar mat har vi använt oss av kranen Mora Cera Duo Miniprofi. En smart beröringsfri kran som inte bara är snygg och iögonfallande i ditt kök, utan också har flera funktioner för att underlätta ditt och ditt barns vardag. Dessutom hjälper den dig att spara vatten och energi.

Kranen har en beröringsfri funktion som gör att kladdiga fingrar aldrig behöver beröra själva kranen, man håller bara handen framför en sensor så startar vattnet. Mer hygieniskt och enkelt kan det inte bli! När du väljer en kran från Mora armatur får du en kran med hög kvalitet som är användarvänlig och som håller i många år.

Läs mer om Mora Cera Duo Miniprofi hos Mora Armatur.